El festival Art & Gavarres arriba a la tercera edició consolidant la seva vinculació amb el territori

Enguany pren com a referència l’obra de l’artista Pere Noguera i situa la localització de les obres en antigues extraccions de terra i pedra de les Gavarres

Redacció.- Fins al 5 de setembre, els artistes participants crearan setze obres amb materials naturals als llocs escollits, antigues pedreres i terreres, repartits per set municipis de les Gavarres. Aquestes creacions artístiques a l’aire lliure es podran visitar del 5 de setembre al 31 de desembre i fins que el pas del temps les esborri. El festival vol esdevenir una oportunitat per donar a conèixer artistes del territori i combina la participació de creadors de trajectòria consolidada amb d’altres de menys coneguts.
El festival d’art natura es consolida a les Gavarres amb una tercera edició que té com a fil conductor l’obra de Pere Noguera. De fet, enguany fa quaranta anys que l’artista bisbalenc va dur a terme l’acció «Prop de la terra» a les terreres de Vacamorta, de Cruïlles. Es tracta d’una intervenció cabdal en el context de la cèlebre sèrie d’enfangades que va desenvolupar a finals dels setanta i principis dels vuitanta del segle passat. Del treball de Noguera, en destaquen tres trets que enllacen amb la proposta del festival Art & Gavarres i que serviran d’inspiració als artistes convidats en aquesta edició: la fugacitat de l’obra, la quotidianitat dels materials emprats i l’arrelament al lloc.
Les localitzacions triades per a les obres són antigues extraccions minerals de les Gavarres, paisatges d’origen antròpic que permetran als visitants descobrir llocs singulars poc coneguts d’aquest espai natural protegit.
A l’acte de presentació hi van assitir el president del Consorci de les Gavarres, Pau Presas; la directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani, Carme Sais; el regidor de Sostenibilitat i Participació de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés; l’artista Pere Noguera; el gerent del Consorci de les Gavarres i comissari del festival, Oriol Granyer, i la comissària del festival, Àngels Artigas.
La projecció de l’acció «Prop de la terra» tancarà la setmana de treball artístic dissabte vinent, 5 de setembre, al vespre amb un mapatge in situ a la terrera d’en Trayter de Cruïlles. Del 31 d’agost al 27 de setembre es podrà visitar també la videoinstal·lació que rememora aquesta acció a la sala Bòlit – La Rambla de Girona.
Pau Presas, president del Consorci de les Gavarres, ha destacat la importància de vincular un festival artístic amb la naturalesa i de poder gaudir d’aquest paratge únic que són les Gavarres.
El Consorci de les Gavarres, ens adscrit a la Diputació de Girona, impulsa la tercera edició d’aquest festival, que permetrà descobrir un total de setze intervencions artístiques efímeres a l’entorn del massís de les Gavarres, concretament als municipis de Girona, Celrà, Cassà de la Selva, Llagostera, Mont-ras, la Bisbal d’Empordà i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura.
L’organització de l’esdeveniment va a càrrec del Consorci de les Gavarres, en col·laboració amb els ajuntaments implicats, i en són comissaris Àngels Artigas i Oriol Granyer.
Els artistes que participen a la tercera edició del festival Art & Gavarres són: Albert Gusi, Alberto Martínez, Ció Abellí i Alfons Plujà, Cultural Rizoma, Dani Vilana, Dolors Picazo i Sara Ortiz, Eduard Baulida, Esteve Dalmau, Jofre Sebastian i Janó Baca, Josep Matés Porcel, Josep Vilallonga i Lola Barranco, Laia Escribà i Ignasi Esteve, Lucía Loren, Marc Sellarès Cots, Ona Trepat Rubirola i Pont de Querós.