El Festival Àsia celebra el seu desè aniversari amb Àsia Central com a protagonista

En total, més de 30 propostes entre espectacles internacionals i iniciatives artístiques i demostracions de les comunitats asiàtiques residents a Catalunya

El Festival Àsia, organitzat per Casa Àsia, celebra la seva desena edició fins al diumenge 25 de setembre al centre de Barcelona: Biblioteca de Catalunya, plaça Reial, MACBA, CCCB, plaça dels Àngels i plaça Joan Coromines. Després de 10 anys de vida, el festival s’ha mantingut fidel en el seu objectiu d’acostar als ciutadans la diversitat cultural, artística i les formes de vida dels països asiàtics. Per això, s’ha consolidat com a única plataforma en tot el país dedicada a les arts escèniques contemporànies i tradicionals de la regió d’Àsia-Pacífic.
 

Principals espectacles

Entre els espectacles principals, fins aradestaca l’actuació els dies 16 i 17 de setembre del grup Turan, que inaugurarà el festival amb música tradicional del Kazakhstan a la Biblioteca de Catalunya, on el dia 18 de setembre actuarà Sorum, formació integrada per dones basada en la tradició musical coreana.

El 22 de setembre, a la plaça Reial i també dins del Festival BAM, actuaran els japonesos Pe’z, cèlebre grup nipó que fusiona jazz amb pop-rock, funky, ska i música llatina, coneguts com The Samurai Jazz Band. El dia anterior, oferiran a la Rambla (davant de l’Arts Santa Mònica) un aperitiu del seu concert, per rememorar els seus inicis als carrers de Tòquio. El grup, que posarà el contrapunt més jove, modern i desenfadat al festival, tancarà a Barcelona la seva gira, que comença a Madrid el 17 de setembre, dins de la nit «Àsia amb Fusió» al teatre Conde Duque, organitzada pel Centre Casa Àsia-Madrid i la Fundació Japó.

El 23 de setembre serà el torn del màgic teatre d’ombres Wayang Kulit amb l’orquestra gamelan Charaka Laras, procedents d’Indonèsia, un espectacle que combina música tradicional i teatre de titelles, i el 24 de setembre dels músics indis Indradeep Ghosh (violinista) i Arup Sen Gupta (tablista). Ambdues actuacions tindran lloc a l’Ateneu Barcelonès.

La mirada posada a Àsia Central

El Festival Àsia dirigeix ​​la seva mirada aquest any a la desconeguda Àsia Central, regió a la qual Casa Àsia dedica des de 2008 l’Observatori Àsia Central, amb la col·laboració de la Fundació CIDOB i el Real Instituto Elcano.

S’inaugura el festival amb el grup kazakh Turan, procedent d’Almaty. En la seva primera visita al nostre país, la formació descobrirà els sons nòmades del seu país mitjançant una sèrie d’instruments tan desconeguts com el zhetygen (llaüt) o el kobyz quil (antecessor del violí). Per la seva banda, el cantant xinès Mamer, juntament amb la seva banda IZ, cantarà en kazakh, ja que el seu origen i font d’inspiració es troba a Xinjiang, regió al nord-oest de la Xina, on viu població d’aquesta ètnia.

També podran descobrir les extraordinàries lluites de Mongòlia, gràcies a la demostració d’un grup de lluitadors del Festival Naadam, que se celebra cada estiu a Ulan Bator, d’un campament de iurtes, en el qual el públic podrà conèixer els costums i comprovar com viuen els nòmades, o recórrer Mongòlia a través del cel.luloide, gràcies a la projecció de la pel.lícula El gos mongol.
 

«Un dia a Àsia»: una jornada festiva i familiar com a cloenda del festival

El diumenge 25 de setembre, el Festival Àsia presenta «Un dia a Àsia», la ja tradicional jornada pensada per descobrir Àsia en família, que tanca el 10è aniversari amb desenes d’activitats gratuïtes. Tota l’activitat es concentrarà a la plaça dels Àngels, la plaça Joan Coromines, el CCCB i el MACBA.

Aquest any, entre les 10.00 i les 22.00 h, aquest espai del barri del Raval es transformarà en un campament de iurtes, les tendes de campanya utilitzades pels nòmades a les estepes d’Àsia Central. En elles, el públic podrà viure de primera mà la vida dels nòmades mongols mitjançant tallers i demostracions de costums i tradicions de Mongòlia i altres cultures d’aquesta regió.

Aquest mateix dia, destaquen les actuacions de Mamer, prestigiós cantautor i figura de culte de la música independent xinesa d’arrel kazakh (adscrit al segell de Peter Gabriel), que actuarà al migdia amb la seva banda IZ a la plaça dels Àngels. A la tarda, i al mateix escenari, veurem a Humer Arshad, una de les cantants pop més populars de Pakistan.

A aquests artistes es sumaran demostracions de lluita difícils de presenciar al nostre país: els lluitadors de Ulan Bator que participen en la competició més important de Mongòlia, el Festival Naadam, que també actuaran a La Roca Village el dia 23 de setembre, i els lluitadors del centre CVN Kalari Shangham, representants de l’art marcial més ancestral, el kalarippayat, practicat des de fa segles a Kerala (Índia).

Les danses i tradicions de la regió de Serralades de Filipines, de la mà de Bibak, el folk-rock bengalí del grup Tirthok i la música i danses de Bangla Desh i el sud d’Àsia a càrrec de l’Associació Cultural Shur Rong tancaran les actuacions en l’Escenari Àsia. Finalment, els tallers de jocs arrelats en la tradició asiàtica, teràpies i pràctiques relacionades amb la salut, contes musicats i la projecció de la pel.lícula El gos mongol permetran acabar de gaudir «Un dia a Àsia» en família.