El festival audiovisual de referència del sud de Catalunya compleix 10 anys

Tarragona acollirà del 24 D'abril a L'1 de maig de 2010 aquesta cita anual amb les òperes primes cinematogràfiques

Consolidat després de nou edicions com a L’esdeveniment més important del sud de Catalunya per als nous creadors de L’audiovisual, el REC ? Festival Internacional de Cinema de Tarragona donarà el tret de sortida a la seva desena edició el proper 24 D’abril. L’únic festival estatal on concursen les òperes primes D’autors internacionals compleix 10 anys, i continua fidel a la seva voluntat D’oferir una panoràmica general de la creació audiovisual actual, generant un espai de promoció per als nous realitzadors.

El REC, primera oportunitat per joves realitzadors avui consolidats Al llarg D’aquests nou anys, grans títols aplaudits pel públic i la crítica van ser projectats a Espanya per primer cop en el marc del REC. Aquest és el cas de Girls never call (2005) o Pranzo di Ferragosto (2009), entre D’altres.

Tarragona també ha sigut la porta D’entrada a Catalunya de Red Road (2007); Tropa de élite (2008); Bajo las estrellas (2007); Bienvenido a Farewell-Gutman (2008); Bagdad Rap (2005); Grace is gone (2008); La Crisis carnívora (2008); Hunger (2009); Frozen River (2009); Parque vía (2009); Tulpan (2009); Breathless (2009); Tres días (2008); Pagafantas (2009) o Tres dies amb la família (2009), exemples de L’aposta del REC per L’exhibició de la nova cantera nacional.

Realitzadors com Borja Cobeaga (Pagafantas), Alberto Rodríguez (After y 7 vírgenes), Félix Viscarret (Bajo las estrellas), Santiago Zannou (El truco del manco), Javier Ruiz (Spanish Movie), Belén Macías (El patio de mi carcel), Javier Gutiérrez (Tres días) o Jaime Rosales (La soledad) han visitat el festival al llarg D’aquestes nou edicions, presentant curts i llargmetratges o oferint xerrades i conferències al públic. El certamen D’òperes primes també ha apostat per programes i sèries televisives abans que fossin líders D’audiència i ha portat a Tarragona als seus creadors, com és el cas dels de La hora chanante el 2006.

Amb una estructura similar a la D’anteriors edicions, encapçalada pel concurs D’Opera Prima Internacional, la desena edició inclourà alguns actes especials durant el mes D’abril que implicaran altres agents culturals de la ciutat. Estan previstes una retrospectiva de videocreació catalana al Museu D’Art Contemporani de Tarragona, actuacions i projeccions de videodansa a la Sala Trono i, dins del cicle de cinema contemporani al cineclub KiNO, una selecció dels millors títols que han passat pel REC.

Línies generals de la programació del festival

1. Concurs D’Opera Prima Internacional: el REC és L’únic festival estatal especialitzat en primeres pel·lícules D’autors internacionals a concurs. L’any passat van concursar autors nacionals, D’Europa, Amèrica del nord i del sud i Àsia. Aquesta edició repetim convocatòria internacional i esperem poder augmentar el nombre de cintes projectades a concurs. El jurat es composa de professionals del cinema. La dotació econòmica del premi són 5000?.

2. REClanuí- Concurs de Live Cinema: les creacions audiovisuals més arriscades a concurs a LIVE CINEMA:Lives AV, dj+vj, performances i una mostra internacional de creacions de futurs professionals per a un públic fidel, en augment i àvid de novetats de qualitat. El jurat es composa de professionals de la creació audiovisual. La dotació econòmica del premi són 2000?.

3. Seminari universitari: seminari universitari que aplega cada any uns 300 estudiants. El 2010 tractarà el paper de la música en els mitjans audiovisuals. Professionals com Jaime Rosales, Santi Fillol, José Luis de Vicente o José Luis García Sánchez, van ser alguns dels ponents de passades edicions.

4. Clàssics Al Dia: cada edició el Festival ofereix un espectacle de producció pròpia per a la cloenda: un viatge visual pels grans moviments D’avantguarda, musicat en directe per artistes experimentals. Aquesta secció ha ajudat també a promocionar a musics i creadors, acollint, per exemple, les primeres actuacions de Don Simón y Telefunken o Gerard Gil, recent creador de la BSO de Los condenados.

5. Curtmetratges: de ficció, documentals, videocreacions i autors de Tarragona. D’aquestes quatre categories es programen sessions per gèneres on el públic es converteix en el millor jurat. La dotació econòmica per a cada un dels 4 premis és de 1000 euros.

6. Nit Bizarra: propostes audiovisuals de sèrie Z, artistes sense complexes i música en viu en la proposta més freak del festival.

7. Mira?m: secció que apropa el cinema menys comercial, amb passis i debats, a alumnes de secundària de Tarragona i rodalies comptant amb la presència de professionals del medi i pedagogs.

Exposició “Somnis de Ficció”
Del 30 de març al 2 de maig de 2010
Cada any, el REC ofereix una mostra dedicada a diferents dimensions o personatges claus dels mitjans audiovisuals. Enguany, el Palau de Congressos acull una mostra de peces que han esdevingut la representació de grans mites del cinema i de l’imaginari col·lectiu universal. Des dels inicis del Hollywood més glamourós fins el cinema d’acció més sofisticat dels últims temps, aquesta mostra ens acompanyarà en un viatge per la història d’aquest meravellós invent que ha canviat els somnis del món sencer. Vestits, dibuixos, tota mena d’objectes i fotografies originals, de grans clàssics de totes les dècades del segle passat, conformen aquesta mostra que obre
boca per a la desena edició del REC.

Etiquetes:
, ,