El Festival Còmic celebra la 15a edició

La programació del festival compta amb 12 espectacles i 5 activitats paral·leles

Redacció.- Aquest cap de setmana el Festival Còmic de Figueres celebra la 15a edició omplint la ciutat amb més espectacles i humor que mai.  Del 14 al 17 d’abril diferents espais de Figueres seran escenari de talents nacionals i internacionals convidats al festival.

El festival s’inagura amb “La conya en biblioteca”, 15 lectures per entrebancar-se de riure i amb “Sortint del búnquer”, la trobada dels fans amb Jaïr Domínguez, Peyu i Neus Rosell que ja ha exhaurit totes les entrades.

Al llarg dels quatre dies la programació del festival compta amb 12 espectacles i 5 activitats paral·leles i recupera la presència d’artistes internacionals de renom com Julien Cottereau, que estrena “AaAhBibi”, un gran homenatge al circ tradicional.

El festival recuperarà 3 espectacles mítics que ja van formar part de la programació en alguna de les 15 edicions del Còmic, incorpora artistes internacionals de llarg recorregut i dona cabuda a la nova generació de còmics catalans a l’espectacle “Humor de micro” on hi participen les noves veus de l’humor català actual (Judit Martín, Modgi, Raquel Hervás, Charlie Pee, Neus Rossell i Manel Vidal).

Propostes itinerants als carrers de la ciutat, com la proposta d’Escarlata “Com riu la ciutat”, una activitat per descobrir en família una Figueres diferent; espectacles gratuïts a la Plaça Catalunya, a la Rambla i a l’Auditori Caputxins; actuacions de pagament al Teatre Jardí i a la sala La Cate, i activitats al Castell de Sant Ferran, al Parc Bosc – Isabel Clara Simó i a la Biblioteca Fages de Climent.

El Còmic, a més, recupera el concurs de vídeos i mems i en la seva segona edició ofereix premis de fins a 500€.

Una programació internacional i oberta al carrer

En aquesta edició, el Còmic recupera la presència d’artistes internacionals i torna a programar els 3 espectacles més mítics de la seva història, amb un mim, una clown i un bufó: “Zic Zag” de Joseph Collard, “Joana d’Arc” de la Gardi Hutter i “The best of” de Leo Basi. Tres propostes que es poden gaudir amb un abonament de 30€.

Un altre dels plats forts és Julien Cottereau, un actor francès guardonat amb els premis teatrals més importants del seu país (Moliere, Beaumarchais, SACO), mim-clown principal de l’espectacle Saltimbanco del Cirque du Soleil i vell conegut del festival, on va presentar el mític “Imagine toi”. Cottereau torna ara amb “AaAhBibi”, una història emotiva sense paraules i un joc amb el públic. Un gran homenatge al circ tradicional.

A la plaça Catalunya tindran lloc tres espectacles gratuïts. Divendres 15 d’abril, les dues còmiques solistes, Anna de Lirium (França) i Colette Gomette (Àustria), presenten “The one and the one”, un espectacle amb números independents on hi ressalta l’enorme complicitat de les intèrprets.

Dissabte, la polonesa Pina Polar amb “Into the wild” desplegarà la seva gran tècnica de clown barrejada amb teatre d’objectes i amb una alta capacitat d’improvisació fa que el temps passi volant i les riallades es multipliquin. Tot això amanit amb elements circenses de tota la vida (corda fluixa, ganivets, barrets, anelles… ).

I, diumenge, Benoît Charpe arriba a Figueres amb “Les Zèles d’Obús”, una proposta còmica i musical amb piruetes espectaculars des d’un monocicle i llit elàstic

A més, el festival recupera i augmenta la programació internacional amb tres espectacles de carrer, com ara “Hula Hoopla” de Julot Cousins, un acròbata amb més de 40 anys de trajectòria i que ha actuat en més de 60 països. Cousins farà un número acrobàtic a la Rambla damunt d’un pal oscil·lant de nou metres d’alçada amb un hula hoop que gira al ritme de la música.

Els bascos Zanguango Teatro porten “A l’altra banda”, Premi Max al millor espectacle de carrer de 2020 que consisteix en un teló portàtil que va desfilant davant la vida, emmarcant les histories més amagades de la quotidianitat de places i carrers. Txubio Fernández i Miguel Garcés transformen els vianants en actors involuntaris i aconsegueixen il·luminar la part més màgica, desconcertant i divertida de la naturalesa humana.

I, per primera vegada, el Còmic tindrà un espectacle d’humor itinerant pels carrers de la ciutat amb els Escarlata Zirkus: “Com riu la ciutat”, un passeig discret per Figueres per buscar-hi els seus aspectes més humorístics amb Set Miralta i Jordi Aspa (reconeguts amb el Premi Nacional de Cultura 2007 i el Premio Nacional de Circo 2012).

 
Els plats forts amb les cares més destacades de l’humor català (i local)

Judit Martín és la còmica que ho fa tot a Catalunya i és l’imatge de la 15a edició del Còmic. La Judit participa en l’espectacle coral “Humor de micro” on comparteix escenari amb el nou planter de l’humor català: Modgi, Raquel Hervás, Charlie Pee, Manel Vidal i Neus Rossell. Humor ràpid, directe i sense embuts.

El Còmic, també acollirà “Sortint del búnquer”, una trobada de fans i seguidors del podcast El búnquer de Catalunya Ràdio, on el públic podrà fer preguntes a en Jaïr Domínguez, a en Peyu o a la Neus Rossell en directe.

La Cia. Karlus presenta “Toilet” (estrena absoluta) un espectacle de clown, màgia, teatre de gest i d’objectes, sense paraules. En Karlus, figuerenc de soca-rel, és un artista fet a sí mateix, un mag de pedra picada que un bon dia descobreix l’art del clown i comença a integrar-lo als seus espectacles. Soler, a més, inventa i fabrica la gran majoria dels seus joc.

Activitats paral·leles

El festival Còmic 2022 no s’acaba amb les actuacions. Aquest any acull la 2a edició del concurs de vídeos i mems humorístics que ja va encetar el 2020 i que ofereix premis de fins a 500€.

Amb el ferm convenciment que el català és una llengua d’humor i en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, un equip d’experts influenciadors i els artistes i el públic del Festival Còmic de Figueres tornaran a premiar els millors vídeos i mems humorístics de la temporada.

Per a entrar a concurs només caldrà que entre l’1 i el 14 d’abril d’aquest 2022 es pengi algun vídeo o mem humorístic a lnstagram, TikTok o Twitter amb l’etiqueta #ConcursComic22.

A més, el festival activa 3 activitats entorn de l’humor i el riure: “Sessió pràctica de ioga del riure” amb Gemma Mogas, professora de ioga integral que ensenyarà eines per aprendre a riure; “Cultiva el riure mitjançant el cos” amb Rocío Martín, una risoterapeuta integrativa i coach lúdica que ajudarà als assistents a cultivar el seu riure a través de divertits exercicis per alliberar càrregues, maldecaps i trobar enfocaments més saludables, i “La conya en biblioteca: 15 anys, 15 lectures per entrebancar-se de riure”, quinze lectures humorístiques comissariades per les bibliotecàries de la ciutat i llegides per personatges populars.