Escena Poble Nou torna per omplir els carrers

S'han programat 25 propostes que recorren un ampli ventall de disciplines artístiques: teatre, la dansa, l'escena híbrida, el circ i el clown o les performances

Redacció.- Del 20 al 23 d’octubre el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou tornarà a omplir els carrers del barri de Poblenou de Barcelona amb una programació escènica de qualitat, “obrint els ulls” a totes les mirades.

El Festival ha programat un total de 25 espectacles, quatre dels quals són propostes embrionàries, i un una proposta en fase de creació, seguint la seva aposta per donar suport a la creació jove.

Amb 7 espectacles de teatre, 3 peces de dansa, 8 propostes híbrides, 3 espectacles de circ i clown, 1 concert i 1 una ballada de swing; a 11 espais diferents del Poblenou, la programació del festival continua defensant les propostes escèniques contemporànies, multidisciplinàries i compromeses, la implicació amb la ciutat i amb la realitat social actual, el suport a la creació, la reivindicació de l’espai públic i una forta presència de dones creadores.

A l’Escena Poblenou d’enguany hi trobarem 6 espectacles creats i dirigits per dones i 10 d’autoria compartida entre creadores i creadors. En els treballs de les creadores trobem discursos altament feministes, que el festival reforça donant continuïtat a l’espai Escena + dones, on convida a dones tant interessants com compromeses a compartir el seu cos, veu, presència i pensament.

El festival continua apostant pel suport a la creació amb el seu projecte Embrions, que acompanya el procés creatiu i dona visibilitat a projectes en estat de gestació. Aquest any, es podran veure els treballs Idòfona de Joan Català, Noves espiritualitats per a persones atees de la companyia Atzucac, Todo esto era campo de Unaiuna i, Alek & Sophie de Baal. 4 propostes que s’estrenaran al festival i que es podran veure en una única sessió itinerant, seguida per un diàleg amb els artistes.

Per cinquè any consecutiu, el festival ofereix també el focus Escena Balear, amb la voluntat de crear sinergies amb l’escena de creació contemporània de les Illes Balears i que inclou tres espectacles. Escena Poblenou també torna a oferir una àmplia programació familiar dins de la quarta edició del Programa Valentina, amb tres espectacles, i segueix potenciant la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de propostes, tallers i activitats.

Sota el lema ‘Obrim els ulls’ el festival reivindica una escena presencial per mirar-nos en l’altre i per mirar el món que ens envolta. Aposta pel talent de proximitat, la comunitat i l’ambient festiu i que el teatre torni a ser un espai de trobada. Sota aquesta premissa, brinda propostes escèniques contemporànies i compromeses, amb implicació amb la ciutat i amb la realitat social actual amb propostes arriscades i innovadores que volen fomentar l’esperit crític. A més, també pretén retornar el teatre a l’espai públic, per fer-lo viu i per acostar el festival a la major diversitat possible.

Dones creadores

Al llarg de tota la seva trajectòria Escena Poblenou, ha defensat una forta presència de creadores en la seva programació.

Al festival d’enguany hi ha 6 espectacles creats i dirigits per dones: La memòria del gel d’Ada Vilaró en co-direcció amb el Pep Pla, estrena d’una nova peça de sala a Barcelona després del seu pas per la Fira de Tàrrega; Parné de Glòria Ribera; Ritos de amor y guerra de Comando Señoras dirigit per Alicia Reyero i espectacle que tencarà el festival; Miss COSAS y Yo de Diana Pla; Todo esto era campo de Unaiuna; i Barris que parlen – El Poblenou de la Companyia de Creació Kunstant.

A més, hi ha 10 espectacles d’autoria compartida entre creadores i creadors: Noves espiritualitats per a persones atees de la cia Llum de Fideu; Alek & Sophie i SUPERFRAU de BAAL; l’Assemblea de les arts escèniques de l’Última Merda Col·lectiu; Zloty de la cia Pau Palaus que estrena a Barcelona; Diversorium. Artes vivas y espacio de convivencia de E.M.M.A.; Sfumato (Assajant per la caiguda dels contorns) de la companyia Llum de Fideu; Bichos do Brasil de Pia Fraus; el concert Nosferatu en Barcelona del conjunt Señor Phibes; la Mostra Clickshakers de Sergi Estebanell i Projecte Click (Fundació IRES); i Que du bonheur (?) de Man Drake X Tomeu Vergès.

Entre les creacions pensades i realitzades per dones, trobem discursos altament feministes que Escena Poblenou reforça donant continuïtat al seu projecte Escena + dones. Els noms d’aquest any són Ada Vilaró, Glòria Ribera, Diana Pla, les companyies Comando Señoras, Unaiuna, la companyia de creació Kunstant i Ajo & Mastretta són les protagonistes d’aquesta edició.

Aposta pels espectacles multidisciplinaris

Escena Poblenou es caracteritza per donar veu a les creacions contemporànies i alhora estar al dia dels canvis i les transformacions al sector de les arts escèniques. És per això que enguany aposta per 8 espectacles que fusionen diferents disciplines com el teatre, la dansa, la performance…

Espectacles d’una gran diversitat entre ells: Todo esto era campo de la cia Unaiuna, Parné de Glòria Ribera que amb l’humor per bandera replanteja el fet escènic com una experiència transversal; Khaled: camí de refugi de Martí Sancliment Solé, una instal·lació artística pluridisciplinar que parteix de l’experiència i el testimoni de set artistes migrants i refugiats de diversos països que narren els seus propis camins de refugi; MicroShow d’Ajo & Mastretta, un show que es va construint a temps real, improvisant cada segon, de manera que cap és igual a l’anterior ni s’assemblarà al següent; o Acts of Liberation de Sergi Estebanell, un projecte íntim de petit format, work-in-progress en complicitat amb el projecte Hivernem de Fira Tàrrega, que investiga sobre les pors.

Un any més Escena Poblenou presenta espectacles col·laboratius com el taller entre el festival, l’Institut Quatre Cantons i la Cia. de Creació Kunstant a Barris que parlen – El Poblenou, on les alumnes de l’institut treballaran amb la companyia sobre la memòria del barri per mostrar-nos durant el festival com ha sigut el seu procés; o la Mostra Clickshakers amb la fundació IRES i el Projecte Click amb la que, a través d’un taller, un grup de joves experimentarà sobre la creació I l’acció a l’espai públic.

A més, Escena Poblenou també torna amb una nova edició de la convocatòria Al meu barri fan performances, en col·laboració amb Can Felipa, en la que es presentarà un cabaret de la mà de la companyia EMMA i el seu projecte Diversorium.

Escena balear, programació familiar, circ i clown i música en viu

Per cinquè any consecutiu, Escena Poblenou ofereix el focus Escena Balear, amb la voluntat de crear sinergies amb l’escena de creació contemporània de les Illes Balears. Enguany aquest focus presenta l’espectacle d’escena híbrida sobre les noves tecnologies i les xarxes socials en l’actualitat Todo esto era campo, de la Cia Unaiuna i la instal·lació performativa Alek & Sophie de la companyia BAAL i SUPERFRAU, una peça de carrer que explora la relació entre l’artificial i allò humà.

El festival també ofereix una àmplia programació familiar dins de la tercera edició del Programa Valentina, dedicat als drets dels infants, amb tres espectacles – Colorete Colorado de Personaje personaje, un contacontes travesti i intergeneracional, per fer-nos preguntes i jugar mentre es crea una narrativa col·lectivament; la instal·lació performativa Alek & Sophie de la companyia BAAL, un acte escènic generador d’empatia, fantasia, diàleg i comunicació; i Bichos do Brasil de Pia Fraus que arriba des de Brasil per presentar-nos un viatge per la diversitat natural de la selva per als més petits – i segueix potenciant la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de mostres i de tallers.

A més a més, Escena Poblenou també aposta pel riure i l’art del circ, programant a 3 espectacles de clown i circ. D’una banda, Diana Pla arriba a Escena Poblenou amb un solo íntim i honest a Miss COSAS y Yo, on ens sentirem sempre molt a prop de l’artista i el personatge. D’altra banda, Joan Català presenta Idiòfona, un espectacle on artesania i circ es barregen i on la participació del públic és clau per la construcció d’una instal·lació sonora en l’espai públic; i Cia. Pau Palaus torna al festival amb Zloty, una peça que va presentar en procés a Escena Poblenou 2019 i que, després de fer gira pels pobles de Catalunya i estrenar-se a Tàrrega, arriba al festival. Un espectacle de pallassos per a adults i nens a partir de 5 anys, que recupera l’esperit del circ ambulant.

Un any més Escena Poblenou col·labora també amb l’Espai Niu per acollir un concert de la seva programació. Aquest cop amb Señor Phibes amb Nosferatu en Barcelona, un trio de Barcelona amb un estil que podríem anomenar ‘after-punk-tecno-lo-fi’. Señor Phibes se sent deutor de corrents sonores i estilístiques com la ‘sèrie b’, el ‘western’ i l’electrònica primitiva.

El darrer dia del festival, com a novetat, es podrà veure una trobada de ballarins de swing, una acció d’Escena Poblenou amb el col·lectiu Més que Swing.