El Festival de la Porta Ferrada presenta la seva edició 61

Més de 40 espectacles amb grups com Ludovico Einaudi, Wilco, Crystal Fighters, Pink Martini, Ben Harper & The Innocent Criminals, Jethro Tull i Jorge Drexler

Redacció.- El degà dels festivals d’estiu a Catalunya presenta la seva programació 2023. Una edició 61 emmarcada en els actes de celebració del seixanta aniversari de Porta Ferrada.

Més de 40 espectacles ompliran les nits d’estiu a Sant Feliu. Ludovico Einaudi, Wilco, Crystal Fighters, Pink Martini, Ben Harper & The Innocent Criminals, Jethro Tull i Jorge Drexler destaquen entre les 12 exclusives internacionals. També s’hi inclou un total de 21 artistes catalans, amb noms com Núria Graham, Ramon Mirabet, La Pegatina, Mishima, Carles Marigó, Laura Andrés, Blaumut, Kebyart i 31 FAM.

Niña Pastori, Fangoria, Ismael Serrano i la primera visita al Festival d’El Barrio, oferint els seus darrers treballs discogràfics, seran presents en una programació on són 25 els artistes que visiten Porta Ferrada per primer cop.  Una aposta transversal per ampliar l’espectre de públic i fer del festival un espai de trobada d’interessos culturals diversos.

Una edició on potenciem els dobles concerts, segell del festival, configurant nits molt especials com Rodrigo Cuevas + Baiuca, 31 FAM + Muskhaa, Xavier Rudd + Núria Graham, Fangoria + Nancys Rubias o La Pegatina + Macaco (en la celebració especial dels vint anys als escenaris de La Pegatina).

El jazz manté la seva aposta en el marc del festival amb Pat Metheny Trio, Michel Camilo & Tomatito, exclusives a l’estiu a Catalunya, i la celebració dels 50 anys de la Música Laietana amb la Barcelona Art Orchestra + Carles Benavent + Joan Albert Amargós + Xavier Batlles i Toti Soler.

Per Sergi Roselló, director del festival: “Després de ser el festival que va vendre més entrades l’any passat a la Costa Brava, pugem l’aposta sent, de llarg, el que més concerts d’artistes internacionals programa.”

Albert Mallol, director artístic del festival, afegeix que la programació de música clàssica tindrà lloc a l’Església-Monestir, que serà l’epicentre del cicle, habitual en la història del festival: “propostes exquisides amb artistes referents del país: El quartet de saxos Kebyart, recent premi Enderrock de clàssica, encapçala una programació on destaca estrena de Braiking Bach, espectacle que combina música i tecnologia; el pianista Carles Marigó i el violinista Pedro González interactuant en directe amb IA mitjançant la música de J.S. Bach, un espectacle produït per Artificia i que referma l’aposta per projectes que ajudin a crear nous públics en l’àmbit de la música clàssica; una altra perla del programa Les dones de Puccini on la prestigiosa soprano de la nostra ciutat, Tina Gorina, interpretarà àries de totes les òperes del compositor italià. Un cicle que dona espai als nous talents sortits de l’ESMUC com el Quartet Vivancos o el pianista Carles Font amb el seu nou projecte.”

Tito Ramoneda, president de TheProject, declara: “després de l’èxit artístic i de públic de la passada temporada, amb més de 50.000 espectadors, la programació combina l’essència de la seva història amb una clara voluntat d’obrir noves fronteres. Aquesta inquietud artística i innovadora ha fet de Porta Ferrada un festival amb segell propi, ineludible per un públic que espera les seves propostes úniques i exclusives dins el mapa dels grans festivals d’estiu.”

El festival, que es desenvolupa a diferents espais de la ciutat de Sant Feliu de Guíxols, fa una aposta única per arribar arreu del municipi i com destaca Josep Saballs, segon tinent d’alcalde: “Sant Feliu és una Ciutat on l’Art i la Cultura són els seus signes d’identitat, posant a disposició uns escenaris inabastables pels nostres competidors, l’Espai Port arran del mar, l’Església del Monestir, bé cultural d’interès nacional, el Teatre Auditori Narcís Masferrer amb una acústica perfecta, la Sala Las Vegas amb 60 anys d’història interrompuda, els patis privats com el de la família Traschler que ens permet gaudir de l’arquitectura local, i el Guíxols Arena que dona capacitat als concerts per grans aforaments, amb una visibilitat, comoditat i accessibilitat que el fan únic al nostre entorn.”

Enguany celebrem tres anys del cicle Delicatessen, Veus de dona a banda dels concerts acústics habituals a Terrassa Fenix-Las Vegas (destacant el concert de Joana Serrat i Carla), una producció especial a l’auditori Espai Port donarà forma i relleu a aquest cicle dedicat íntegrament al talent de les veus femenines.

A més, dues nits de festa: un Remember 80 i una nit d’electrònica de la mà de Playground, que seguirà amb la col·laboració del Festival Delirium de música electrònica.

Un any 2023 on el cicle d’humor Salat, que obre el Festival, es consolida amb una edició espectacular, amb propostes locals i foranes. Cal destacar la presència del mític grup argentí Les Luthiers -en la seva última visita a Europa-, Berto Romero, Leo Harlem, Martita de Graná i Bruno Oro entre altres.

Un any especial també pels diversos reconeixements rebuts. Amb motiu del seixanta aniversari i per la seva llarga trajectòria l’Estat ha reconegut en la Llei de Pressupostos el Festival de la Porta Ferrada com AEIP (Esdeveniment d’Especial Interès Públic) per les tres pròximes edicions. Un aniversari on hem recollit un Premi Ondas i un premi Enderrock i on esperem assolir la fita de superar els 50.000 espectadors.

Volem agrair en nom de l’Ajuntament i l’empresa TheProject el suport que rebem de les institucions, patrocinadors, col·laboradors i voluntaris i, especialment, al públic fidel que ens visita any rere any,