El Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya inaugura la tercera edició avui

Artistes com el ballarí Jordi Cortés, l’actor Telmo Irureta, l’escriptora i artista queer val flores i els còmics Carmen Romero i Felipe Mateos són alguns dels noms destacats del programa

Redacció.- La tercera edició del Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC) comença avui dimecres amb diverses activitats al Centre Penitenciari Brians 2, a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i a la plaça de Can Fabra del districte de Sant Andreu. El festival, que s’allargarà fins dissabte 7 d’octubre, compta amb una trentena d’actes programats, més de 40 entitats implicades activament i més de 300 ponents i artistes convidats. Enguany, el FAACCC vol reivindicar la irreverència i l’humor com a formes polítiques, artístiques i pedagògiques, alhora que pretén continuar sent un punt de trobada entre veïnat, professionals, acadèmia i organitzacions al voltant de la participació cultural i la creació artística.

En el primer dia del festival, la companyia Sota Mínims Teatre, sota la direcció de Xantal Gabarró, posarà en escena L’humor: una proposta de mínims, una peça teatral creada col·lectivament amb persones privades de llibertat del Centre Penitenciari Brians 2 i d’altres de fora de la presó. Brians 2 també acollirà Soul Lab Jam, una sessió musical participativa amb ballarins, cantants i artistes de rap organitzada per l’associació Llobregat Block Party. A la plaça de Can Fabra de Sant Andreu la companyia Experimenta Danza i el ballarí Jordi Cortés, referent de la dansa inclusiva, presentaran Tuétano, un espectacle que pretén buscar el límit dels cossos que de vegades semblen impossibles per a la dansa.

El dimecres també es donarà el tret de sortida al I Congrés Acadèmic de les Arts Comunitàries, que se celebrarà els dies 4, 5 i 6 d’octubre de la mà de diversos grups de recerca i persones provinents de l’acadèmia.

Un programa divers i multidisciplinari amb veus reconegudes del sector

El cartell del FAACCC 2023 és heterogeni i inclou diversitat d’experiències, com espectacles, tallers, debats, exposicions, presentacions, activitats a l’espai públic, accions col·lectives, actuacions musicals, performances i jornades professionals. Es tracta d’una programació eminentment gratuïta, ja que totes les activitats, a excepció de dues, són de franc. Per poder participar-hi cal inscriure’s prèviament a través del web del festival.

En aquesta tercera edició, el FAACCC compta amb la participació d’algunes de les veus més conegudes d’una manera nova d’entendre la relació entre societat i creació, entre les quals destaquen el projecte Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval, guardonat amb el Premi Nacional de Cultura; l’actor Telmo Irureta, guanyador del Goya al millor actor revelació, que presentarà l’obra Sexpiertos; els còmics Carmen Romero i Felipe Mateos; així com algunes de les entitats de base i del sector de la cultura comunitària amb més recorregut del panorama català, com Basket Beat —impulsora del festival—, Ràdio Nikosia, la xarxa d’art per a la transformació social Artibarri, la televisió comunitària la Veïnal, ConArte Internacional i la Xarxa d’Economia Solidària i Teleduca, entre moltes d’altres.

Un festival centrat en les arts escèniques de creació col·lectiva

Les arts escèniques comunitàries protagonitzen la programació del FAACCC a través de propostes de teatre, dansa, performance i comèdia sorgides d’experiències de creació col·lectiva. Amb l’objectiu de reconèixer el protagonisme de les comunitats com a creadores i de donar veu a les propostes nascudes del territori, la tercera edició del festival pretén mostrar processos artístics comunitaris que qüestionen, amplien i deformen la manera en què es construeix la societat i les relacions actuals.

Per tal d’incentivar la participació, des de l’organització del festival han ideat el FAACCC Off, que convida la ciutadania a formar part de diversos processos de creació desenvolupats a Barcelona les setmanes prèvies al festival amb l’acompanyament d’artistes i professionals. De cada taller ha sorgit una peça, acció o performance que es podrà veure durant el FAACCC 2023.

Etiquetes: