El festival Dia de Brasil omplirà Barcelona de música, cinema i gastronomia brasilera

El cantautor Lenine, un dels artistes icona de l'actual MPB, serà el cap de cartell del festival, que comptarà amb altres grans noms de l'escena musical brasilera com Roberto Mendes, Verónica Ferriani i Chambinho do Acordeón, a més a més del grup brasiler establert a Barcelona Caníbal Football Club.

Redacció.- El proper 4 de setembre torna a Barcelona el Festival Dia de Brasil amb grans noms de l’escena musical brasilera, una extensa oferta gastronòmica i una completa programació d’activitats i esdeveniments al voltant de la cultura de Brasil. El festival, que s’ha consolidat en pocs anys com un dels esdeveniments més importants de cultura brasilera al nostre país, va atraure l’any passat al Parc del Fòrum a més de 15.000 persones en un sol dia.

Aquest any ve carregat de novetats i amb grans noms de l’escena musical de Brasil com és el cantautor i productor Oswaldo Lenine Macedo Pimentel, més conegut com Lenine, un dels noms més referents a la MPB actualment, amb trenta anys de carrera i deu discs a les seves esquenes. Lenine, que també ha composat grans cançons per a altres grans artistes brasilers, serà el cap de cartell d’aquest any. Una edició que vol apostar per artistes consagrats com Roberto Mendes (que actuarà molt ben acompanyat pel reconegut músic i director musical Munir Hossn); i també per nous referents de l’actual escena musical brasilera com Verônica Ferriani, una de les principals veus femenines de Brasil.

També pujarà a l’escenari del Fòrum el grup Caníbal Football Club amb molt soul, funk i samba. El grup està format per Angelo Maestri, Ed Moreira, Charly Hinojosa i Érico Moreira, (director musical de la cantant catalana Sara Pi).

Un altra protagonista del festival serà Chambinho do Acordeón, cantant, acordionista i ara també molt conegut per la seva tasca com a actor, ja que ha protagonitzat la pel·lícula Rei do Baião, Luiz Gonzaga dedicada a un dels artistes més coneguts de Brasil i un referent del Forró, un dels estils de ball i música més arrelats del país. 

 

Nits de Brasil

Una de les novetats d’aquest any serà una completa programació de concerts la setmana prèvia del festival. Sota el nom Nits de Brasil, el festival programarà quatre concerts amb quatre artistes brasilers afincats a Barcelona. El primer concert serà el dimarts 30 d’agost al Guzzo Bar amb una jam session que comptarà amb la participació especial de Leo Mendes. El dimecres 31 serà el torn del raper Jonas Santana a El Foro. El dijous 1 d’agost actuaran Jurandir Santana i Silvia Orrico Quartet, amb la participació d’Ed Moreira i Charly Hinojosa a l’Ocaña. Per tancar la programació del Nits, Nega Lucas Trio farà un concert a la Casa Gracia el divendres 2 d’agost. Tots aquests concerts seran gratuïts i com diu la seva programadora Amaranta Mirabell, “serà una manera de potenciar i fer més gran l’esdeveniment, reconeixent talents brasilers que fan la seva carrera a Barcelona”. 

 

La millor gastronomia de Brasil

Un dels plats forts del festival, mai millor dit, serà l’espai gastronòmic, que aquest any oferirà opcions per a tots els paladars. Participaran un total de 13 restaurants de menjar brasilera i 5 d’especialitats llatines, inaugurant l’espai Comidas do Mundo al festival. Així el públic podrà gaudir de varis sabors de Brasil i també dels països veïns sense sortir de Barcelona, tot a preus populars.

 

Batucada, capoeira i zona infantil

El festival torna a programar activitats que són un èxit cada any, com la Batucada, representada aquest any per l’Escola Samba Unidos Barcelona, que toca a l’estil de les grans escoles de samba de Rio de Janeiro, i la ja tradicional roda de capoeira, coordinada pel grup Cordão de Ouro.

També hi haurà un espai infantil amb diferents activitats pels nens, programades per l’Associação de Pais Brasileirinhos (Associació de pares de nens brasilers). De 12h a 18h hi haurà tallers, concerts, pintures de cara i jocs tradicionals per als més petits.

 

Mostra de Cinema Dia de Brasil

El festival també s’allargarà una setmana després de l’esdeveniment amb la Mostra de Cinema Dia de Brasil, que tindrà lloc del 8 al 11 de setembre als Cinemes Girona de Barcelona. La mostra projecta aquest any sis pel·lícules (quatre de ficció i dos documentals) que mostren un Brasil quotidià, que creix en creativitat en mig d’intenses crisis socials. 

La mostra obrirà amb la projecció de la premiada pel·lícula Boi Neon del cineasta Gabriel Mascaro, un film que es pre estrenarà a Barcelona dins del marc de la mostra.

Podrà veure’s també el documental Ressurgentes, un mirall de l’actual realitat social de Brasil. Una pel·lícula que focalitza els moviments socials autònoms de Brasília, formats especialment per joves, entre els anys 2005 i 2013. Tindrem la sort de comptar amb la presència de Dácia Ibiapana, la seva directora, durant els dies de la mostra. L’altre documental, Orestes, un film produït a São Paulo per Rodrigo Siqueira, explora els múltiples efectes que tenen la justícia o la falta d’ella a la societat. 

També es podrà veure a la mostra el film Campo Grande de Sandra Kogut, pel·lícula premiada a varis festivals, como el de L’Havana o Màlaga. Les pel·lícules Para Minha Amada Morta (Per a la meva estimada morta), dirigida per Alv Muritiba i Mate-me por favor, primer llargmetratge d’Anita Rocha, completen la programació de la mostra.

Etiquetes: