El Festival elPetit de Sabadell celebra una nova edició amb 16 dies de programació ininterrompuda

El festival aplega un ventall de propostes nacionals i internacionals amb companyies d’Holanda, Suècia, Alemanya o Regne Unit

Redacció.-De l’11 al 26 de novembre se celebrarà la 19a edició del Festival elPetit, el Festival Internacional d’Arts per a la Primera Infància. Després d’una edició passada excepcional, elPetit arriba aquest any a 29 espais de 13 ciutats del territori amb una programació transversal i accessible que inclou una vintena de propostes artístiques per a infants de 0 a 5 anys i les seves famílies.

Sota l’eslògan ‘El Festival elPetit, on la imaginació emprèn el vol’ el festival es reivindica com un espai generador d’encontres artístics de qualitat, contemporanis, que aposten per nous llenguatges i el talent emergent, una proposta cultural única que aplega un gran ventall de propostes nacionals i internacionals.

El festival també esdevindrà un punt de trobada professional obert a artistes i professionals del sector de la cultura i l’educació l’acció social i la salut amb el VIII Encontre Internacional d’Arts per a la (Primera) Infància, el 17 i 18 de novembre.

elPetit en xifres

Durant 16 dies es podran veure un total de 67 funcions familiars i 60 funcions escolars de companyies de 7 països diferents. Les famílies i els infants podran gaudir d’un total de 16 espectacles, dels quals 3 són estrenes absolutes, i participar en 3 tallers. El Festival elPetit es repartirà entre 29 espais de 13 ciutats diferents (Sabadell, Barcelona, Sant Cugat, Sant Quirze del Vallès, Igualada, Lleida, Olot, Benicàssim, Viladecans, Granollers, Sant Esteve de Sesrovires, Madrid i Sant Llorenç des Cardassar). Aquest any s’hi sumen 3 espais nous: l’Espacio Abierto Quinta de los Molinos, a Madrid; l’Espai 36 Centre Cultural, a Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca) i el Centre Penitenciari Quatre Camins, a Granollers.

Les entrades per al públic general ja s’han posat a la venda a les pàgines web de cada espai, s’hi pot accedir a través del web www.elpetit.cat. Totes les activitats requereixen reserva d’entrada, sigui per les propostes gratuïtes o de pagament.

La programació

L’edició 2023 es caracteritza per ser fidel a l’essència d’elPetit amb una àmplia programació d’experiències immersives d’alta qualitat, innovadores, enfocades en els llenguatges contemporanis i que aposten pel talent emergent, incloent l’estrena de les últimes creacions d’artistes catalans que han comptat amb el suport del Festival elPetit i del Mercat de les Flors. Les propostes exploren la curiositat, la creativitat i l’esperit crític dels més petits convidant-los a descobrir el món que els envolta a través del joc, els sentits i la imaginació.

La programació d’espectacles nacionals compta amb propostes com Textures (estrena) de La Curiosa, un espectacle 360° que convida a explorar diferents textures en l’àmbit plàstic, sonor i visual; Paisatges de Creamoviment, una experiència artística ballada que neix de les ganes d’explorar i investigar amb el cos a través del joc; Nius, concert immersiu de Projecte Nius, una invitació per experimentar l’art amb els cinc sentits dedicat a l’únic moment dels 18 mesos de vida; InBalanceIn (estrena) de Sonia Gomez, una situació escènica que se centra en l’equilibri que parteix de la pulsió innata de les criatures per moure’s i descobrir; L’Odissea de Latung La La de David Ymbernon, una obra de poesia visual escènica d’objectes i parateatral; El cau dels sentits d’elPetit & Imaginart, una instal·lació de tres caus de fusta i roba on amagar-se i observar el món; Rave 0-5 anys, un espai de ballar en família de Mireia Querol, Dori Sanchez i Laura Alcalà, un espai dissenyat per artistes de la dansa on infants i famílies puguin esdevenir els protagonistes de la pista de ball; i Little night d’Imaginart, un espectacle interactiu, suggerent i juganer que estimula els sentits dels més petits.

Pel que fa a la programació d’espectacles internacionals, són 8 les companyies de fora de Catalunya que porten propostes artístiques al Festival: Babes (estrena) de Txalap.ART (País Basc) és el primer espectacle per a primera infància de la companyia, una proposta que barreja acting, moviment, percussió i cant; ¡CA-RAZY! Intents de caos, vols i màquines de Schaubude Berlin (Alemanya), un espectacle on dos intèrprets examinen el caos boig del món dels insectes; UP! de Lagunarte (França), un solo de veu i objectes que és una metàfora de la construcció personal; Versos que anidan de Baychimo Teatro (Zamora) que és la proposta d’enguany d’elPetit als Jardinets de la Caixa, una instal·lació poètica on les paraules es transformen i traspassen les fronteres dels espais convencionals; Fields of Tender (Camps de tendresa) de Dalija Acin Thelander (Suècia), un espectacle de dansa immersiu duracional per a nadons i per a infants amb neurodiversitat i/o discapacitat que explora un món imaginari inspirat en la tendresa, l’afecte i l’amor; Flying cow (Vaca voladora) de De Stilte (Holanda), un espectacle que explora com els infants juguen junts; Concert per a nadons: el millor dels 25 anys de Musicalmente (Portugal), una companyia que torna a elPetit per presentar una programació musical que reuneix les obres i compositors més aclamades al llarg dels 25 anys de la seva trajectòria; i We touch, we play, we dance (Toquem, juguem, ballem) de Second Hand Dance (Regne Unit), un espectacle de dansa on els ballarins responen als moviments dels infants, guiant-los i creant espais de trobada.

Per a aquesta edició, s’han programat tres tallers familiars oberts al públic general: Anem a buscar textures de La Curiosa, un espai per jugar i experimentar amb les textures; Paisatges. Experiència artística de Creamoviment, una experiència artística ballada que neix de les ganes d’explorar i investigar amb el cos i a través del joc; i Taller per a famílies de Musicalmente (Portugal), un taller amb la música en viu, la dansa, el moviment i l’experimentació com a ingredients principals.

També s’han programat tres tallers a centres penitenciaris: Taller per a persones en reclusió de Musicalmente (Portugal), una activitat musical on a través de sons, paraules i gestos es crea un espai de diàleg entre els participants; Voces que anidan, un taller de cocreació artística de la companyia Baychimo Teatro (Zamora) i del Grup de Gestió i Responsabilitat Parental del Centre Penitenciari Brians 2, una proposta que convida a apropar-se al llenguatge poètic per impulsar la creació de textos, espais sonors i peces visuals i Ingredients per a un miniconte en format llibre instantani d‘Inge Nouws (Holanda i Catalunya), un projecte que ofereix una oportunitat a les mares internes de connectar-se amb els fills/es a través de l’art i la narració d’històries contribuint a millorar el seu benestar emocional i la seva capacitat per expressar-se de manera creativa.

Mestres i artistes que es mouen

Pel que fa a la formació, aquest any el programa ‘Mestres que es mouen’, la proposta de formació dirigida per a mestres d’Escola bressol i Educació infantil, ofereix dos tallers: Mirades creatives sobre la petita infància de Gemma París, una sessió de reflexió a través de les arts sobre la representació que han fet diversos fotògrafs en relació amb la petita infància, i Grow up! de Kristof Hiriart (País Basc), un taller que a través de jocs rítmics, moviment i pràctica vocal crea les condicions per a viure una experiència musical i cultivar les habilitats d’escolta.

A més, enguany s’incorpora ‘Artistes que es mouen’, el programa de formació per a artistes que treballen per a la primera infància, amb el taller Babel workshop de Brigitte Bethier i Ives Thuwis, una proposta de formació dins del marc del projecte europeu Babel, del qual forma part laSala/elPetit. Un projecte de cooperació a gran escala, que persegueix els drets dels infants i els joves a la plena ciutadania cultural.

Un festival inclusiu

Aquest any, elPetit fa un pas més en l’aposta per l’accessibilitat a través de dues accions principals: la consolidació de l’activitat a centres penitenciaris i la programació d’espectacles exclusius per a infants amb neurodiversitat. L’objectiu és crear encontres artístics accessibles per a tots els infants.

Tot i que per la naturalesa dels espectacles programats (espectacles immersius de curta durada pensats per a primera infància) elPetit ja és un festival amigable per a infants amb neurodiversitat, aquest any s’ha programat Fields of Tender (Camps de Tendresa) de la companyia Dalija Acin Thelander, un espectacle de dansa immersiu duracional per a nadons i infants amb neurodiversitat i/o discapacitat.

A més, el festival també aposta perquè l’experiència completa sigui accessible per a públic amb neurodiversitat, és per a aquest motiu que s’habilitaran uns espais amb reducció de soroll als vestíbuls de les seus.

Centres penitenciaris

El Centre Penitenciari de Dones de Barcelona – Wad Ras i el Centre Penitenciari Brians 2 són seus del Festival elPetit des del 2020 amb programació estable d’espectacles i tallers. Enguany, se suma també el centre penitenciari de Quatre Camins.

A més a més, el Grup de Gestió i Responsabilitat Parental del Centre Penitenciari Brians 2 participarà en la cocreació d’unes instal·lacions inspirades en l’espectacle Versos que anidan de la companyia Baychimo Teatro. Aquests espais de joc s’instal·laran als vestíbuls d’algunes seus del festival perquè les famílies puguin, a través del joc, explorar formes, sons i textures abans i després de cada espectacle. Acabat el festival, aquestes instal·lacions viatjaran als centres penitenciaris perquè les famílies dels pares i mares interns en puguin gaudir.

VIII Encontre Professional

L’Encontre Professional és un espai per a la recerca, la formació, el diàleg i el networking en el marc del Festival elPetit. Dos dies complets de jornades professionals obertes a artistes i professionals del sector de la cultura, l’educació, l’acció social i la salut que inclouen visionat d’espectacles, conferències de perfils de referència en el sector, debats i tallers. Una mirada àmplia per abordar la situació actual i el futur de les Arts en la (primera infància).

Festival elPetit

elPetit és el Festival Internacional d’Arts per a la Primera Infància que programa els millors espectacles contemporanis nacionals i internacionals que van dirigits a infants d’entre 0 i 5 anys.

El festival va néixer l’any 2005 a laSala de Sabadell amb l’objectiu de crear el primer festival internacional del país dedicat exclusivament a les arts per a la primera infància i mostrar creacions artístiques de qualitat. A poc a poc s’hi han anat sumant espais escènics de diferents ciutats del territori fins a arribar a comptar amb 29 ubicacions repartides per 13 ciutats.

Aquest any el festival se celebrarà de l’11 al 26 de novembre.

Etiquetes: