Del 25 al 28 de març, quatre dies i tretze concerts

El Festival Emergents concentra el millor talent actual

Redacció.- L’Auditori de Barcelona presenta un any més el Festival Emergents Barcelona, una de les grans cites de la seva programació on es conviden els joves artistes més destacats del panorama nacional i internacional. Un projecte que forma part de l’ADN de L’Auditori de Barcelona i que posa en relleu l’aposta constant que la casa fa per donar a conèixer els nous talents de la música.

La nova edició del Festival Emergents, que enguany es durà a terme del 25 al 28 de març, presenta un nou format que passa de la durada d’una setmana que es feia fins ara, a una programació que es concentra en quatre dies. D’aquesta manera, es vol aconseguir una major intensitat de programació i aguditzar l’experiència de festival.

La programació presenta tretze concerts que exploren del jazz a la música de cambra i de la música antiga a la simfònica. En concret, es realitzaran 4 concerts simfònics, 4 de cambra, 4 de jazz i 2 concerts corals. Uns concerts que sumen les principals institucions musicals del país i compten amb el suport de Fundació Caixa d’Enginyers i la col·laboració d’Estrella Damm.

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i Kazushi Ono presentaran dues solistes russes que estan destacant amb les principals formacions internacionals. Es tracta de la violoncelista Anatastasia Kobekina i la pianista Alexandra Dovgan. Kobekina tocarà amb l’OBC el 26 de març el Concert per a violoncel de Robert Schumann. Medalla de bronze a Concurs Txaikovski, New Generation Artist de la BBC 3 Radio i guanyadora de la TONALi Competition d’Hamburg, toca amb un cello Guadagnini.

Respecte a Alexandra Dovgan, aquesta noia prodigi de tan sols 13 anys és ja un fenomen arreu. Protegida per Sokolov, interpretarà el Concert per a piano n. 1 de Felix Mendelssohn els dies 27 i 28 de març. Tant el programa de Kobekina com el de Dovgan es completaran amb la Sisena de Schubert. Tot plegat dirigit per Kazushi Ono.

La Banda Municipal de Barcelona ofereix un únic concert el diumenge 28 amb el quartet de saxos Kebyart Ensemble, que farà l’estrena nacional del Concert per a quartet de saxòfons i conjunt de vent, de David Maslanka, una obra que desplega una gran intensitat emocional i espiritual. Els Kebyart seran ECHO Rising Stars la propera temporada i no deixen de sorprendre amb la seva excel·lència musical i la magnètica posada en escena. Dirigirà el programa José R. Pascual-Vilaplana, que es completarà amb més música de Maslanka: Mother Earth i Give Us This Day.

Paral·lelament, la jove directora veneçolana Glass Marcano, senyalada com a talent emergent per part del Concurs Maestra de París i per ECHO, assistirà Kazushi Ono i José R. Pascual-Vilaplana amb l’OBC i la Banda per tal d’impulsar la seva formació com a directora.

La proposta cambrística de l’Emergents destaca per unes figures de primera, com és el cas de la violinista Diana Tischenko, artista ECHO que ja té una veu pròpia dins del panorama musical internacional, avalada per guardons com el del Shangai Isaac Stern International Violin Competition o el de la Felix Mendelssohn-Bartholdy Music Academy Berlin Competition. Acompanyada al piano per Georgy Tchaidze, oferirà la intensa Sonata en La de César Franck, l’arranjament per a violí i piano que Stravinsky va fer del seu ballet The Fairy’s Kiss, i Dancer on a Tightrope, de Sofia Gubaidulina, obra que contraposa les idees de risc i llibertat.

El Trio Da Vinci, format per Maria Florea al violí, Marion Platero al violoncel i Àlex Ramírez al piano i guanyadors del 2n Premi del Montserrat Alavedra, presenten un programa amb el Trio en la m, de Maurice Ravel i el Trio en Do, del violoncel·lista i compositor Gaspar Cassadó, una obra d’aromes hispàniques que forma part del patrimoni musical català.

Com a part de la col·laboració amb Joventuts Musicals de Catalunya, el Festival Emergents Barcelona presenta dues joves intèrprets que han destacat al Concurso Juventudes Musicales en les categories de Cant i Música Antiga. Es tracta de la clavecinista Inés Moreno, guanyadora de la primera edició del Concurs de Música Antiga l’any 2018, i de la mezzosoprano portuguesa Helena Ressurreiçao, formada a l’Escola Superior de Música de Catalunya i guanyadora del primer premi en la modalitat de cant l’any 2017.

El recital de Moreno se centra en el somni europeu que va representar la Il·lustració i recorre les relacions que van establir compositors de diferents països amb músiques de Bénigne Balbastre, Pancrace Royer, Antoine Forqueray, Johann Sebastian Bach, Jacques Duphly, Antonio Soler i Domenico Scarlatti. El concert de Ressurreiçao, per la seva banda, posarà l’èmfasi en la riquesa de maneres d’abordar la composició per a veu i piano que es va donar durant el segle XIX amb obres de Grieg, Mahler, Debussy, Duparc i Txaikovski.

En l’àmbit coral, gaudirem novament de La Jove Capella Reial de Catalunya, una projecte impulsat per L’Auditori de Barcelona i que neix de la mà de Jordi Savall i Lluís Vilamajó. La Jove Capella Reial de Catalunya, amb un grup reduït de cinc cantants i tres instrumentistes, abordarà la música de Claudio Monteverdi, figura clau per entendre la transició del Renaixement al Barroc musicals. Com a complement narratiu i emocional a l’obra de Monteverdi, escoltarem composicions dels seus contemporanis Girolamo Frescobaldi, Giaches de Wert, Carlo Gesualdo, Luca Marenzio, Andrea Falconieri i Giovanni Girolamo Kapsberger. Amb tots ells ens endinsarem en les profunditats de l’amor a través del llenguatge dels afectes.

També Lluís Vilamajó es posarà al capdavant del Cor Jove Nacional de Catalunya per conduir la formació a través d’obres de grans noms de la tradició vocal germànica, com Joseph Haydn, Franz Schubert, Felix Mendelssohn, Robert Schumann i Johannes Brahms. El Cor Jove Nacional de Catalunya ens ofereix una oportunitat immillorable de gaudir de versions fresques de grans clàssics de la música coral.

Les tres grans escoles de jazz del país, l’ESMUC, el Taller de Músics i el Conservatori del Liceu, estaran representats amb el Mar Serra Grup, Clara Fiol, el Pere Navarro Quintet i el Liceu Jazz Grup.

Mar Serra, en col·laboració amb l’ESMUC, presenta el seu segon treball discogràfic, I sempre demà, un quadern d’imatges sonores que evoquen records, sentiments i desitjos a través d’una música personal i única.

El Pere Navarro Quintet, encapçalat per el trompetista Pere Navarro, mostra un dels talents emergents més destacats del panorama jazzístic estatal. Amb el seu quintet, és capaç de crear multitud d’ambients i textures a través de la fusió entre el llenguatge del jazz i les sonoritats del funk. Format al Taller de Músics, aquest concert és una col·laboració amb Joventuts Musicals.

També formada al Taller de Músics, Clara Fiol refila velles melodies a través de la sonoritat de la fusta, les cordes i els efectes electrònics, i les porta a nous terrenys com el del fandango o la chacarera.

Completarà el Festival Emergents el Liceu Jazz Grup, conjunt que ens arriba del Conservatori del Liceu. Un sextet que parteix de l’estructura bàsica de les formacions de jazz i neix amb la voluntat de reunir els millors alumnes del centre superior per donar-los l’oportunitat de mostrar el seu talent davant del públic.