El Festival Ésdansa presenta la 38a edició amb un format renovat

Apostant d’una manera ferma pels artistes KM 0

Redacció.- El Festival Ésdansa presenta la 38a edició amb un format renovat adaptat a les circumstàncies que comporta la COVID 19 i apostant d’una manera ferma pels artistes KM 0. El festival ha esdevingut exemple i referència dins el món de la dansa d’arrel tradicional i per ajudar a la reafirmació de la cultura en un temps enrarit, no ha volgut perdre l’oportunitat de ser present un nou any. S’ha fet un gran esforç per mantenir el festival però amb il·lusió i esforç, la direcció presenta una nova i engrescadora edició.
En l’àmbit institucional, el Festival Ésdansa continua tenint tot el reconeixement i suport de les institucions i prova d’aquest fet són les declaracions que ens ofereixen els diferents representants que ajuden a fer possible i real el Festival. L’alcalde de Les Preses, Sr. Pere Vila, convida a tothom que vulgui venir al municipi a gaudir de la 38a edició del festival així com referma que l’Ésdansa és un aparador per posar en valor la cultura popular. Així mateix, el Vicepresident segon i diputat de cultura de la Diputació de Girona, Sr. Albert Piñeira, destaca una gran satisfacció per part de la Diputació de Girona que el Festival Ésdansa es pugui realitzar, ja que es tracta d’un referent de la dansa tradicional de les comarques gironines i de País.
Des de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Agnès Fàbregas, Coordinadora territorial de Joventut a Girona del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, comenta que el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i el Festival Ésdansa és un referent de joves empoderats i amb participació al capdavant d’entitats de referència del País. Finalment, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, Sra. Àngels Blasco, expressa que el Festival Ésdansa ens connecta al present a través de la mirada d’arrel. Així mateix, agraeix des de la direcció general l’esforç per part del municipi de Les Preses i de la direcció del Festival per a presentar una nova edició, que acosta a la 40a edició, i que es mantingui les sinèrgies amb altres festivals i el sector de la cultura popular, mantenint l’activitat activa durant tot l’any.
Des del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, el president de l’entitat, Roger Casalprim, ens trasllada que el festival s’ha adaptat a totes les mesures de seguretat que impliquen les administracions públiques. A més expressa que, gràcies al suport dels associats, públic i l’entorn serà possible mantenir viva l’espurna de la cultura popular, símbol d’identitat del nostre País.
Núria Feixas, directora del Festival Ésdansa ha marcat les línies per aquesta nova edició, que tot i els condicionants d’aquest any, continuen apostant pel binomi dansa i paisatge, per la creació, la divulgació, per a les Nits Ésdansa i afegeixen la potenciació dels artistes Km0 i la mirada més enllà de Catalunya.
Dansa d’arrel tradicional Km 0 i mirada més enllà de Catalunya
Per començar, el dijous 20 d’agost a les 22.00 h al Recinte Ésdansa l’Esbart Rocasagna de Gelida ens proposa veure A la Panxa del Bou, un espectacle que revisita el conte del Patufet.
El divendres 21 a la Plaça Major de Les Preses a les 20.30 h i a les 21.30 h veurem l’estrena de Totes. Totes és el nou treball de l’Esbart Manresà que fa una mirada a través de la dansa del moviment feminista. En aquesta ocasió, farem dos passis a causa de la reducció d’aforament que ens hem vist obligats a fer a causa de la covid-19.
Una altra proposta d’aquí i pensada per un públic familiar és l’espectacle del Duet Daura, el Bagul de la música Tradicional. El Duet Daura vol donar a conèixer alguns dels instruments i danses tradicionals del territori pirinenc. Aquest espectacle es veurà el dissabte i el diumenge a les 12.00 h a la Plaça Major de Les Preses.
Aquest any, a causa de la covid-19, el públic no podrà descobrir les cultures que visitaven el festival cada any, però sí que des de l’organització es proposa una mirada més enllà de Catalunya i per tant, el dissabte a les 22.00 h al Recinte Ésdansa es viurà una Nit de dansa basca amb la companyia Elai Alai de Portugalete.
Dansa i Paisatge
El dissabte 22 i el diumenge 23 a les 12.00 h i a les 18.30 h, l’Esbart Ciutat Comtal i Jordi Molina Quartet ens presentarà Baula, un espectacle on música i dansa es connecten i creen múltiples formes plàstiques en el temps i l’espai. Aquest espectacle el gaudirem en format experiència i per tant, ens trobarem a un lloc, encara per descobrir, per l’espectador. En aquesta mateixa línia de diàleg amb el paisatge, la Festa al Parc continuarà omplint de música i dansa el Parc de Pedra Tosca, aquest any amb diverses seccions de l’Esbart Marboleny, en un entorn únic. La podrem gaudir el diumenge 23 a les 18.00 h.
Creació
Un dels objectius marcats dels darrers 4 anys ha sigut la creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional i per tant, aquest any tampoc volem oblidar-nos-en.
Una de les propostes de creació que veurem serà Vengo!, una proposta de Sara Cano que a partir d’una cançó de tradició oral castellana neix aquest tribut al folklore vist des d’avui. Aquest espectacle el podrem veure al Recinte Ésdansa el divendres a les 22.00 h.
I una de les altres propostes, que és una coproducció entre Mercat de les Flors, Fira Mediterrània i Ésdansa i que en veurem la preestrena a l’Ésdansa, és TRA, TRA, TRA, Tradició, una proposta d’Explica Dansa. Explica Dansa complementa la trilogia de conferències ballades amb les quals fa un recorregut per la història i evolució de la dansa i on en aquesta ocasió posa el focus en la dansa d’arrel tradicional. Serà una conferència ballada amb connexions via streaming i la podrem veure el divendres a les 20.30h als jardins de l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional.
Així mateix, seguint amb les col·laboracions, el dissabte a les 20.00 h i a les 21.00 h a la Plaça Major acollirem l’espectacle Idi Begi de la companyia basca Proyecto Larrua. Idi Begi és un espectacle inspirat en les proves d’arrossegament de bous. Aquest espectacle s’havia de veure al Festival Sismògraf d’Olot aquest passat mes d’abril, però a causa de la Covid-19 no va poder fer-se i arriba a l’Ésdansa en forma de Piroclast.
Divulgació
Tampoc volem deixar de banda la part divulgativa del festival. El dijous a les 18.30 h al Centre Cultural projectarem la pel·lícula Ventre Blanc, una pel·lícula de Jordi Lara. Amb aquesta pel·lícula es vol retre un petit homenatge a Xavier Blancafort, un dels protagonistes. Després de la projecció, es mantindrà una conversa amb el director.
El divendres, a les 18.30 h a la Plaça Major, es portarà a terme la presentació ballada del llibre Balls i danses del Pirineu, vol 2 dedicat a La Garrotxa. El projecte és un recull de partitures que es va realitzar des de l’Escola Folk del Pirineu pensat per la divulgació i interpretació de les danses i balls d’arrel tradicionals.
I el dissabte, també a les 18.30 h als jardins de l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional parlarem de Manuel Cubeles un dels coreògrafs més destacats en dansa d’arrel tradicional catalana i que a finals d’aquest 2020 i fins al 2021 hi haurà la celebració de l’Any Cubeles.
Nits Ésdansa

S’ha reconvertit les tradicionals Nits Ésdansa en uns concerts de petit format a la Plaça Major de Les Preses. El divendres a les 23.30 h es presentarà A Trenc d’Alba, el nou treball de Marala, tres dones músics i compositores de Catalunya, les Balears i el País Valencià. Dissabte a les 23.00 h, el públic podrà gaudir de les cançons de taverna dels Tranquils, un trio vocal masculí especialitzat en cançó tradicional catalana.
A partir del proper dilluns 27 de juliol es posaran a la venda els espectacles de pagament. Tanmateix, alguns dels espectacles tot i ser gratuïts caldrà fer una reserva d’entrades, a través del web www.esdansa.cat, ja que per culpa de les circumstàncies provocades per aquest any tan excepcional, cal un control exhaustiu dels assistents. A més, per davant de tot, la direcció del festival el que vol és que la gent se senti segura venint a l’Ésdansa i per tant, ha adaptat tots els espectacles a les noves mesures. Exemple són la reducció de tots els aforaments però que per arribar a més públic s’ha suplert oferint més d’una sessió d’alguns espectacles.