El Festival EVA novament es despulla: paraules sense artificis a Pradell

Més de 2.200 persones assisteixen a la 7a edició del Festival En Veu Alta de Pradell, un Festival on la paraula esdevé de nou el pal de paller

Redacció.- Els 180 habitants del petit municipi de Pradell de la Teixeta, al Priorat, s’han bolcat al llarg d’aquest cap de setmana per acollir els més de 2.200 visitants que durant tres dies han gaudit de les 15 propostes artístiques programades basades en la narració i la tradició oral.

En aquesta 7a edició s’ha materialitzat, segons la organització, la consolidació del Festival: “Molts dels assistents han confiat plenament en la qualitat dels espectacles, desplaçant-se a Pradell sense consultar prèviament les propostes programades. Aquest fet confirma, la solidificació i fidelització del nostre públic” ha expressat Jordina Biosca, Directora del Festival.

El Festival En Veu Alta ofereix als assistents un seguit de propostes on, a través de la paraula viva i nua, es treballi la cultura tant des d’un punt de vista lúdic com des d’un punt de vista crític i de reflexió.

Per altra banda, l’EVA ha tornat a apostar per la utilització d’espais naturals i arquitectònics del municipi, introduint-se en cases particulars on els veïns han cedit les seves vivendes transformades, per unes hores, en espais escènic excepcionals. Enguany el Festival s’ha estrenat a Cal Sarroca, una borda amb voltes del segle XII, on les antigues parets van poder escoltar les històries de l’Arcipreste de Hita i el seu “Libro del buen amor” en boca de José Manuel Garzón.

L’espai “A tres bandes” va oferir per contra, tres propostes de perfil més lúdic, a cor obert, on el divertiment va prendre protagonisme a la vessant més intel·lectual, amb José Manuel Garzón amb “A quien corresponda”, Mònica Torra amb “L’espatlla de xai” i Arnau Vilardebó amb “Algunes odissees de déus i dees”.

Oscar intente, va presentar“La idea d’Europa” de George Steiner, un espectacle dens, que des d’un punt de vista crític va fer reflexionar al públic sobre la incertesa del nostre continent davant la globalització del món.

Dalí Blanch amb el “Todo morido” va desgranar, molla a molla, una història on la mort esdevé una fidel companya de vida, tot trencant els tabús sobre la desaparició dels éssers estimats en la nostra societat. Un espectacle del tot imprescindible i emocionant, realitzat amb pa tendre com la mateixa història que es narra.

En motiu del 100 aniversari del naixement de l’escriptor gal·lès Roald Dahl, el Festival EVA Pradell, ha volgut també homenatjar el seu treball presentant dues de les seves obres: “L’espatlla de xai” a càrrec de Monica Torra i “El Tast” amb Pep Garcia-Pasqual.

Toni Gomila va sorprendre i enlluernar el públic amb “Acorar”, una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles tot partint, com excusa narrativa, de la descripció d’una jornada de la matança del porc a Mallorca.

La 7a edició del Forum Obert “Tu mateix!” va comptar amb la participació de 15 persones del públic que de forma activa i mitjançant la paraula van protagonitzar recitals de poema, cants, lectures, embarbussaments i enigmes. La darrera intervenció va anar a càrrec de la Consellera de la Presidència Neus Munté, que va cloure l’acte posant de manifest la importància de donar llibertat a la paraula per a la creació d’una societat més justa. Així mateix, la Consellera va elogiar la tasca del Festival i del municipi de Pradell que any rere any concentra en aquest petit poble, grans esdeveniments culturals de petit format: “Les institucions ens comprometem a donar-hi suport i en properes edicions no descarto participar-hi activament des d’una banda lúdica i menys institucional”.

Amb un bagatge de 12 edicions al Penedès, 7 al Priorat i 1 a Gurb (Osona), el Festival EVA segueix creixent i consolidant-se com la major mostra d’espectacles basats en la narració i la tradició oral contemporània organitzada en terres catalanes, tot un referent en la cultura popular del nostre país amb la clara voluntat d’apostar, des dels seus inicis, per l’actualització i modernització del gènere.