El Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca homenatjarà Ramón Barea

El FICVI tindrà lloc del 13 al 22 d'octubre al Celler de Vila-seca amb una gala de cloenda diumenge 22

Redacció.- El Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca ha seleccionat 45 curtmetratges del total de 1.140 presentats, una xifra rècord que supera amb escreix el nombre de candidatures presentades en les passades edicions, i que continua avalant la rellevància tant estatal com internacional d’aquest certamen. El FICVI, també col·laborador en la preselecció de curtmetratges pels Premios Goya des de l’any 2021, pretén ser una plataforma de difusió i promoció del cinema i del curtmetratge, tant de cineastes novells com d’altres de més consolidats. Sense anar més lluny, el curtmetratge Amarradas de Carmen Córdoba -Premi d’animació del FICVI 22- va quedar entre els cinc millors curtmetratges d’animació als Goya 2022 i La Entrega de Pedro Díaz -Premi Nacional del FICVI 22- va quedar també entre els finalistes al Goya a millor curtmetratge de ficció.

Per la gran pantalla del Celler de Vila-seca s’hi podran veure trenta-sis curtmetratges de ficció i nou d’animació. Les obres seleccionades enguany estan protagonitzades per actors i actrius reconeguts com Luisa Gavasa –guanyadora del FICVI d’Honor a la Trajectòria a la passada edició- per partida doble a Alegre y Olé, on també hi trobem Mireia Oriol, i a Paris 70, on hi apareix Alain Hernández. Emma Vilarassau a Sisè Primera, amb Marc Clotet, Natàlia Sànchez i Vicky Luengo, que també protagonitza Fiona amb Enric Auquer. Miguel Ángel Muñoz a Tu tijera en mi oreja, Luis Tosar a Madreselva, Àlex Monner a Sushi, Roberto Leal a Carraxe, Karra Elejalde a Yegua, Alba Flores a Malegro Verte, Ariadna Gil a Flechas, Manuela Velasco, Ramón Barea i Raúl Fernández de Pablo a 24 siete o Pepe Viyuela a Actos por partes.

En l’apartat de realització destaca la presència de Toni Bestard, Premi nacional al FICVI 2018 i membre de l’acadèmia de Hollywood; Fernando Bonelli, Premi del Públic al FICVI 2019; Rubén Guindo, Premi del Públic al FICVI 2020; Santiago Requejo, Premi del Públic al FICVI 2021; i Nata Moreno, directora del documental Ara Malikian, guanyador dels Premis Forqué i Goya, entre d’altres.

Del total dels 45 filmets seleccionats, n’hi ha de l’Uruguai, Argentina, Suècia, Israel, Hongria, Bèlgica, França, Mèxic, Països Baixos, Dinamarca… i trenta-quatre de l’estat, dels quals sis són en català, dos en gallec i dos en eusquera. En definitiva, el FICVI es proclama un any més com un festival ambiciós, amb un alt compromís per la qualitat i diversitat cinematogràfica, que en l’edició d’enguany compta amb curtmetratges de temàtiques com els drets humans, salut mental, feminisme, addiccions, la mort, problemàtiques socials, el col·lectiu LGTBIQ+ i altres temes quotidians com els drames familiars.

Els 45 curtmetratges seleccionats es podran veure al Celler de Vila-seca de divendres 13 a dissabte 21 d’octubre. Divendres 13 d’octubre tindrà lloc la inauguració, que estarà presentada per l’actriu i presentadora Txe Arana. Diumenge 22 serà el dia la gala de cloenda que conduirà Txe Arana acompanyada per l’actor David Olivares. En aquesta cerimònia s’hi farà l’entrega dels premis de les vuit categories:  Premi Internacional de Millor Curtmetratge de Ficció, Premi Estatal al Millor Curtmetratge de Ficció, Premi Internacional Millor Curtmetratge d’Animació, Premi D.O Catalonia, Premi del Jurat Jove al Millor curtmetratge, Premi del Públic, Primer premi In situ, Segon premi In situ.

 

Premi d’Honor a la trajectòria

El guanyador del V Premi d’Honor a la trajectòria de la vuitena edició del FICVI és Ramón Barea. És Premi Nacional de Teatre de 2013, Premio Zinemira a la trajectòria del Festival de San Sebastián de l’any 2021 i Membre d’Honor de l’Academia de Artes Escénicas. Com a actor de teatre ha estat dirigit per Fernando Fernán Gómez, Helena Pimenta, J.M. Flotats, Ernesto Caballero o Mario Gas entre d’altres. Com a actor de cinema sobrepassa el centenar de pel·lícules. Ha participat en òperes primes d’Imanol Uribe, Enrique Urbizu, Julio Medem, Juanma Bajo Ulloa, Iciar Bollain, Pablo Berger, Ana Díez, Alex de la Iglesia… Enguany ha estat Nominat a Millor Actor Secundari dels Premios Goya pel paper que fa a “Cinco lobitos” d’Alauda Ruiz de Azúa. També ha dirigit teatre, llargmetratges i curtmetratges.

 

Concurs In Situ

Dissabte, 15 d’octubre a les 10:00h comença el concurs IN SITU. Aquesta convocatòria té com a finalitat convertir Vila-seca en un gran plató, a on tothom que vulgui pot participar. Es tracta d’enregistrar durant el cap de setmana, un curtmetratge de no més de 3 minuts de durada, fent servir localitzacions de Vila-seca i uns elements sorpresa entregats per la direcció del festival just abans de començar el concurs. En l’anterior edició, els elements sorpresa van ser un rotllo de paper de vàter, cartes de pòquer i s’havia de fer servir la frase “no me puedo creer que esto no lo hayan inventado todavía”. Dimecres 19 d’octubre es realitzarà la projecció dels curtmetratges presentats.

 

Celler de Vila-seca, el nou emplaçament del FICVI

Després de l’èxit de l’any passat, el FICVI repeteix seu al Celler de Vila-seca. Molt a prop del Castell, té la consideració de Bé Cultural d’Interès Local. L’edifici es va construir l’any 1919, obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roure (fill del també arquitecte Lluís Domènech i Muntaner). El Celler, d’estil noucentista, va ser adquirit per l’Ajuntament de Vila-seca l’any 2014. Recentment, s’ha dut a terme un projecte de restauració i museïtzació del celler. El projecte global pretén crear un Parc Cultural entre els dos grans equipaments que disposa la zona de llevant: el Castell de Vila-seca, i el conjunt arquitectònic del Celler de Vila-seca, per tal de permetre diversos usos culturals.

Etiquetes: