El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) i el Festival Internacional de Teatre Susana Alexander (FITSA) de Puebla, Mèxic, tanquen un acord d'intercanvi teatral

El dimarts 12 de maig passat, al Teatro Principal de la ciutat de Puebla, (Mèxic), reconegut com al teatre més antic de tota Amèrica, es va presentar públicament el Festival Internacional de Teatre Amateur (FITAG), que organitza la Diputació de Girona amb el suport de l’Ajuntament d’aquesta ciutat.

Aquest acte, s’emmarca dins l’acord d’intercanvi teatral al qual han arribat el director del FITAG, Martí Peraferrer, i el director del Festival Internacional de Teatre Susana Alexander (FITSA), Josué Cabrera, durant els dies en què s’ha celebrat la XXI edició del festival. Tant l’un com l’altre han valorat públicament l’acord de col·laboració internacional entre els dos festivals, que treballen dins d’un mateix àmbit, en continents diferents, i les dues parts s’han compromès a mostrar el teatre de les ciutats respectives.

Acord d’intercanvi teatral. Per una banda, van convidar el director del FITAG a participar activament en aquesta edició del FITSA i, com a activitat més destacada, Peraferrer va dirigir l’obra de teatre de l’acte de clausura del festival, al qual van assistir personalitats d’excepció com ara la reconeguda actriu professional mexicana de teatre i cinema, Regina Torné (de la pel·lícula Como agua para chocolate), i el president de l’Associació de Crítics de Teatre de la Ciutat de Mèxic, Gustavo Suarez Ojeda.

Per altra banda, en aquesta edició del FITAG 2013, es podrà veure teatre mexicà no-professional de la ciutat de Puebla, ja que la companyia teatral Jalil Gibran hi presentarà una obra basada en la mitologia mexicana: Popol-Vuh, un soplo de vida. Altrament, aquesta companyia s’ha compromès a acollir, més endavant, una companyia de teatre amateur gironina.

Intercanvis.

Una de les tasques permanents del FITAG és la de facilitar que les companyies de teatre amateur gironines puguin dur a terme intercanvis internacionals. Així, el festival treballa tant en la gestió concreta de l’intercanvi com oferint la possibilitat que aquestes companyies formin part de la seva programació oficial.

Un exemple és l’acord d’intercanvi teatral internacional al qual han arribat el FITAG i el Festival Nacional de Teatre Amateur de Narbona, Quatre Saison. En aquest cas, serà la companyia teatral amateur gironina de Castelló d’Empúries Tequatre, que amb el seu espectacle Antígona a Nova York, viatjarà pròximament a aquesta ciutat francesa i, posteriorment, la companyia del festival de Narbona presentarà també dins del FITAG 2013 una producció que tancarà el compromís artístic entre les dues ciutats.