El festival ÍTACA celebra el desè aniversari

Manel i Albert Pla & Diego Cortés i Andrea Motis, darreres incorporacions al cartell del festival

Redacció.- El festival ÍTACA, Cultura i Acció ha presentat les darreres incorporacions del cartell d’enguany en un festa que ha tingut lloc a l’Auditori Espai Ter de Torroella de Montgrí per celebrar el desè aniversari de l’esdeveniment cultural. Manel i Albert Pla & Diego Cortés -que actuaran a Corçà el 10 i 11 de juny-; i Andrea Motis -que ho farà a l’escenari de les havaneres de Calella de Palafrugell el 3 de juliol- són les últimes incorporacions d’una edició molt especial de l’ÍTACA.

D’abril a juliol, el festival celebra els seus primers deu anys de vida amb un total de trenta-sis concerts, tres espectacles de llums amb drons i dos murals commemoratius. L’ÍTACA oferirà actuacions a les vuit poblacions de l’Empordà que donen suport al festival: Calella de Palafrugell, Corçà, Gualta, La Pera, L’Escala, L’Estartit, Palafrugell i Torroella de Montgrí. A més, en aquesta edició també programarà un concert a la ciutat de Girona. El festival manté la seva aposta de combinar concerts multitudinaris amb actuacions de petit format en alguns dels espais més bonics de l’Empordà.

Els concerts de l’ÍTACA 2022 s’iniciaran el 16 i 17 d’abril a l’Escala durant la ‘Santa Gresca’ i posaran en marxa la temporada musical de l’estiu a la Costa Brava. LaDinamo obrirà la programació amb un concert itinerant el da 16 d’abril a la tarda abans de la nit de concerts que protagonitzaran Buhos, La Fúmiga, Despit, Doble & Hug Sound i La Basement Band. L’endemà, també a l’Escala, hi actuarà la banda familiar Xiula.

El 12 de maig, l’Auditori de Girona acollirà el concert de Goran Bregovic en l’única actuació prevista l’any vinent pel músic bosni a les comarques gironines. El 28 de maig, Maria Arnal i Marcel Bagés actuaran a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí.

La majoria de concerts de l’ÍTACA 2022 tindran lloc al mes de juny. Del 3 al 5 d’aquest mes, Palafrugell acollirà tres nits de concerts amb les actuacions de Doctor Prats, Skatalà, 31 FAM, The Penguins, Tramma, Kumbara i l’Orquestra Maribel. El cap de setmana següent, el 10 i 11 de juny, l’ÍTACA es traslladarà a Corçà amb les actuacions d’Albert Pla & Diego Cortés i Manel, i una setmana més tard, el 17 de juny, desembarcarà a Gualta amb la presentació del nou disc d’Àlex Serra & Totidub que s’acompanyaran de Na Lúa als visuals.

Durant la festivitat de Sant Joan, els dies 23, 24 i 25 de juny, l’ÍTACA celebrarà els seus concerts més multitudinaris a l’Estartit amb prop d’una quinzena de bandes: Zoo, Ana Tijoux, The Tyets i Asian Dub Foundation Sound System -el dia 23 de juny-; Oques Grasses, Roba Estesa, Suu, La Sra. Tomasa i Zetak -el dia 24 de juny; i Rigoberta Bandini, Zahara, Cala Vento, Habla de mí en presente i Serial Killerz -el dia 25 de juny-. Andrea Motis tancarà el festival el 3 de juliol a la platja de Port Bo, de Calella de Palafrugell, en l’estrena del seu nou disc a les comarques gironines.

El festival anunciarà properament l’últim concert previst en aquesta edició que tindrà lloc a La Pera i que serà una ‘estrena mundial’. L’ÍTACA manté la seva aposta de programar grups populars i consolidats amb propostes de risc per oferir una cartell variat i de qualitat. A més, també aposta pels grups KM0 amb la programació d’artistes i bandes emergents de les comarques gironines, com Tramma, Kumbara, Doble & Hug Sound o Despit.

Drons i murals per commemorar el desè aniversari
Enguany, l’ÍTACA amplia la seva programació amb activitats especials per celebrar i commemorar el seu desè aniversari. El festival programarà tres espectacles de llums amb drons a L’Escala -14 d’abril-, Palafrugell -27 de maig- i L’Estartit -24 de juny-. Els muntatges que combinen art i tecnologia aniran a càrrec de Flock Drone Art, primera empresa catalana i una de les primeres d’Europa que conceptualiza, produeix i realitza espectacles de llums amb tecnologia dron. La programació d’aquests espectacles respon a l’aposta tecnològica del festival per oferir al seu públic propostes artístiques innovadores i avantguardistes. Els tres espectacles seran gratuïts.

Una altra de les accions previstes en aquesta edició és la realització de dos murals de grans dimensions a l’Escala i a Palafrugell. Les dues peces són obra de l’artista Roc Blackblock i formen part del seu projecte artístic Murs de Bitàcola, que pretén recuperar i reivindicar la memòria col·lectiva de cada comunitat o poble a partir de murals que reprodueixen fotografies o imatges històriques de l’espai on es realitzen. En el cas de l’Escala, el mural s’ha realitzat en una paret de grans dimensions, de 320 metres quadrats, de l’aparcament de Ca les Monges, al centre de la localitat. L’artista hi ha reproduït una foto antiga de principis del segle XX de la zona de la Platja, quan era el port pesquer del municipi. La proposta vol recuperar i retre homenatge a les arrels marineres de l’Escala. En el cas de Palafrugell, la ubicació i la imatge escollida es donaran a conèixer properament.

Sostenibilitat
L’ÍTACA manté la seva aposta per convertir el festival referent en el respecte al medi ambient. Una de les iniciatives més destacades és l’eliminació dels envasos de plàstic d’un sol ús en el recintes de l’ÍTACA L’Escala, l’ITACA Palafrugell i l’ÍTACA Sant Joan, els més multitudinaris del festival. Una de les mesures per fer-ho possible és la distribució d’Aigua Acabada de Fer® en aquests espais gràcies a l’acord de col·laboració assolit entre ÍTACA i Empordaigua, empresa especialitzada en l’assessorament, tecnologia i disseny per a la gestió eficient i responsable de l’aigua. En aquests espais de concerts s’instal·laran diversos punts de distribució que permetran als assistents o als artistes omplir d’aigua els gots reciclables del festival o l’ampolla reciclable de l’ÍTACA, que es comercialitzaran durant els concerts.

Bon ritme de venda d’entrades
El festival ja ha venut més de 8.000 de les 25.000 entrades que s’han posat a la venda pels concerts de pagament. Les entrades es poden comprar al web del festival: www.itacacultura.cat.

 

Peu de foto: Organitzadors i col·laboradors del festival van celebrar el desè aniversari d’ÍTACA anit a l’Auditori Teatre Espai de Ter de Torroella de Montgrí.