El Festival ÍTACA tanca l’edició amb record d’espectadors

S’ha celebrat d’abril a juliol amb un total de trenta-sis concerts

Redacció.- El concert d’Andrea Motis, a la platja de Port Bo de Calella de Palafrugell, ha tancat aquest diumenge la desena edició del Festival ÍTACA, Cultura i Acció, que s’ha celebrat d’abril a juliol amb un total de trenta-sis concerts, tres espectacles de drons i dos murals commemoratius.

Els espectacles de pagament del festival han registrat l’assistència de 17.241 persones, la xifra més alta de la seva història i que consoliden l’ÍTACA com un dels cincs festivals de pagament de la Costa Brava amb major nombre d’espectadors.

La majoria d’aquests espectadors corresponen a l’ÍTACA SANT JOAN, de l’Estartit, que s’ha consolidat com la revetlla musical més popular i multitudinària de la Costa Brava. En canvi, el festival ha notat també el descens generalitzat del consum de música en directe i globalment ha tingut menys espectadors en la resta de concerts programats a diverses poblacions de l’Empordà. “Estem contents perquè la xifra d’espectadors final és molt alta en gran part gràcies a l’èxit de l’ÍTACA SANT JOAN. Però estem alhora preocupats perquè ha costat molt omplir la resta de concerts de petit i mitjà format. Després de la pandèmia, que va ser molt dura, el sector musical torna estar molt tensionat i segueix la mateixa dinàmica dels teatres que enguany han notat una davallada i no han recuperat el nombre d’espectadors d’abans de la pandèmia”, explica Fran Arnau, director del festival.

Activitats gratuïtes
Més de 10.000 espectadors han participat també en les activitats gratuïtes programades per commemorar la desena edició de l’ÍTACA. A destacar les més de 8.000 persones que han presenciat els tres espectacles de drons oferts per l’empresa Flock Drone Art i que s’han pogut veure als cels de l’Estartit, Palafrugell i l’Escala. Amb aquesta proposta, l’ÍTACA s’ha convertit en el primer festival de música a programar aquesta mena d’espectacles que combinen art i tecnologia.

Per a les properes edicions, el festival mantindrà el model popular de l’ÍTACA SANT JOAN combinat amb propostes de petit format amb artistes emergents i consolidats en alguns dels espais més bonics de l’Empordà. En tots els casos, el festival estudiarà en els propers mesos diverses mesures per millorar l’experiència dels espectadors, una de les línies estratègiques que el festival s’ha marcat pels propers anys.

Espectadors de prop de 500 poblacions catalanes i espanyoles
El festival ha registrat espectadors de 491 poblacions catalanes i espanyoles. Les comarques barcelonines, amb el 54% del públic, són les que aporten un major nombre d’espectadors. El públic de les comarques gironines representa el 41,57% del total, mentre que el 5% restant prové principalment de les demarcacions de Lleida i Tarragona però també de València, el País Basc o Madrid, entre altres.

Els espectadors de la ciutat de Barcelona són els més majoritaris amb el 16,06% del total. A continuació figuren els habitants de Girona -7,99%-; Sabadell -3,68%-; Torroella de Montgrí i l’Estartit -2,57%-; Palafrugell -2,33%-; Vic -2,23%-; Olot i Terrassa -2,12%-; Torelló -2’16%-; i Banyoles – 2,02%-.

Positiu impacte econòmic i promoció turística per a l’Estartit
Pel que fa a l’ÍTACA SANT JOAN, de l’Estartit, els 62,3% dels espectadors provenen de les comarques de Barcelona o d’altres poblacions catalanes i espanyoles. Segons un estudi preliminar elaborat pel festival, prop d’un 70% dels 12.521 espectadors van quedar-se a dormir a l’Estartit i un 10% més ho van fer en municipis propers de l’Empordà.

A més, segons l’informe de la consultora especialitzada Mynews, les moltes notícies relacionades amb l’ÍTACA SANT JOAN publicades als mitjans de comunicació van tenir una audiència potencial acumulada de 160 milions de persones, entre les lectors de premsa digital i de paper, oients de ràdio i telespectadors. I la valoració econòmica d’aquests impactes se situa en més de 350.000 euros. Unes dades que ajuden a posicionar l’Estartit com una de les principals destinacions turístiques i culturals de la Costa Brava.