El Festival Jordi Savall torna al Reial monestir de Santes Creus

El Festival Jordi Savall es va crear l’agost del 2021, coincidint amb el 80è aniversari del Mestre Savall, per reivindicar la importància de la recuperació del patrimoni cultural i musical al segle XXI

Redacció.- Després d’inaugurar-se a Montblanc l’1 de juliol i seguint els espais medievals de la Ruta del Cister, el Festival Jordi Savall continua a l’agost amb més propostes al Reial Monestir de Santes Creus, amb 12 concerts més de diferents formacions i amb dues conferències a càrrec del filòsof i poeta Ramón Andrés i de la musicòloga Dolors Bramon.

Un  festival per la pau 
La música és una llengua de conciliació i, sobretot, un instrument de pau i de civilització. El Festival Jordi Savall 2022 posa el seu eix en la pau,  amb un programa de concerts i músiques de diverses procedències que vol contribuir a construir societats més tolerants i dialogants.

Per aquest motiu, el cartell del festival d’enguany mostra la pintura d’Antoni Tàpies Per la pau I del 1981. Amb el mateix esperit, l’11 d’agost el Reial Monestir de Santes Creus acollirà l’11 d’agost un primer concert dedicat als refugiats, amb la participació del conjunt Orpheus 21 i la col·laboració de músics de diversos països de la Mediterrània  i d’Europa. Volem destacar molt especialment aquest gran concert en commemoració de la Pau que es durà a terme als exteriors del monestir amb un programa que recupera grans obres de G. F. Händel i J. F. Rebel, com els Firework Music de Händel que celebraven el 1749 la Pau d’Aquisgrà.

En aquest sentit, Jordi Savall ha anunciat que al concert inaugural que es farà a Santes Creus convidarà dos músics ucraïnesos que estan refugiats a París, “perquè hem de reivindicar la pau amb el cant i l’harmonia que es crea des de la interpretació musical.”

Durant els següents dies, del 12 al 15 d’agost, els diversos espais del monestir acolliran diferents concerts dels principals conjunts musicals de Jordi Savall: Hespèrion XXI (Basel, 1974), La Capella Reial de Catalunya (Barcelona 1987), i l’orquestra Le Concert des Nations (París, 1989).

Els concerts que sentirem fins al Reial Monestir de Santes Creus tindran lloc a la tarda, a les 19.30 hores, i al vespre, a les 22.00 hores, en diferents espais. Cadascun d’ells ens proposen un viatge a través de la història, amb un programa dedicat a Alfons X El Savi, fins a músiques del Renaixement. També podrem  escoltar música del Barroc francès amb el programa “Tous les matins du monde” -programa que enguany celebra els 31 anys de l’èxit mundial d’aquesta películ·la per la qual Jordi Savall va rebre el Premi Cèsar-, així com un concert d’homenatge a Sant Ignasi de Loiola.

Concerts de tarda amb propostes emergents
Una altra novetat del festival d’enguany és la programació de propostes joves i de conjunts musicals emergentes que ompliran els concerts de tarda. El Festival vol donar espai i suport a noves propostes originals. Per fer-ho, va obrir una convocatòria artística per triar-ne una que formés part dels concerts a Montblanc.

Es planteja la programació de fins a quatre concerts de conjunts joves i de músics independents, amb propostes com la de La Jove Capella Reial de Catalunya i projectes tan originals com els del Trio del músic gitano Tcha Limberger o el de la violinista Lina Tur  Bonet. Aquest any, a més, s’ha obert una convocatòria per seleccionar un conjunt musical jove en l’àmbit de les músiques medievals i del Renaixement que s’inclourà a la programació del festival.

A tot això s’hi sumen les xerrades i la participació d’experts, que aquest any compten amb la participació de Ramon Andrés i Dolors Bramon.  El Festival Jordi Savall omple de música, gastronomia i cultura els vespres de juliol i agost convidant al públic assistent a viure una experiència conmovedora i original.

Segona edició del Festival Jordi Savall 
El Festival Jordi Savall es va crear l’agost del 2021, coincidint amb el 80è aniversari del Mestre Savall, per reivindicar la importància de la recuperació del patrimoni cultural i musical al segle XXI, tot promovent el reconeixement i la difusió del llegat musical de Jordi Savall en els més de cinquanta anys que ha dedicat a la recerca, la investigació, la pedagogia, la interpretació i la difusió del patrimoni musical.