El festival literari MOT 2024 celebra la seva desena edició endinsant-se en la temàtica del “jo” literari

L’esdeveniment estarà comissariat Xavier Pla i Barbero, crític literari i professor de literatura contemporània a la Universitat de Gironai se celebrarà del 14 al 23 de març a Girona i Olot i se celebrarà del 14 al 23 de març a Girona i Olot

Redacció.- La desena edició del Festival Literari MOT s’endinsa en la literatura i el jo, com la narrativa posa el “jo” al centre de la seva reflexió per problematitzar la identitat. Enguany el festival se celebrarà del 14 al 16 de març a la sala El Torín d’Olot i del 21 al 23 de març Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona. En aquesta edició hi participaran una quarantena d’autors internacionals, els quals conversaran sobre l’escriptura en primera persona des de diversos gèneres.

Enguany el festival estarà comissariat pel crític literari i professor de literatura contemporània a la Universitat de Girona, Xavier Pla i Barbero, el qual s’ha interessat per reflexionar sobre les formes literàries del “jo” (autobiografies, dietaris, memòries, autoficció, etc.). Pla i Barbero convida als assistents a identificar les diferents formes literàries en les quals s’expressa actualment aquest “jo”, ja sigui en narrativa, poesia i totes les possibilitats de la no-ficció.

En aquesta desena edició, el MOT ofereix catorze converses amb el “jo” com a nucli central. Com a novetat, el festival estrena un nou apartat a la pàgina web “10 anys de MOT”, el qual es tracta d’un repositori digital que permetrà als visitants visualitzar tots els autors del festival i cercar informació concreta sobre cada un. Els usuaris també podran accedir a les converses, que quedaran enregistrades al YouTube del festival.

El MOT 2024, ‘Des de dins. La literatura i el jo’

El festival començarà a Olot del 14 al 16 de març a la sala El Torín d’Olot amb diverses iniciatives i seguirà del 21 al 23 de març a la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona. Enguany l’edició s’inaugurarà amb la conversa “La identitat del jo” entre Sergi Pàmies, Jordi Cornudella amb Xavier Pla com a moderador, on parlaran de l’evocació de fets reals, del pes de la família, de la nostàlgia i de la ironia, i també del distanciament.

Al llarg de tot el festival, participaran en les diverses converses quaranta autors nacionals i internacionals, entre els quals trobem a Éric Vuillard, Marta Marín-Dòmine, Gabriela Wiener, Lucía Lijtmaer, Héctor Abad Faciolince i Claudia Durastanti, entre d’altres. Podeu consultar el programa complet aquí.

Enguany per a celebrar els deu anys del festival es farà un homenatge a tothom qui ha format part del MOT, amb tres accions de reconeixement i memòria. Es faran cubs expositius al carrer amb un mosaic de les cares i els noms dels més de 375 autors i autores que han fet possible el festival al llarg de totes les edicions. Els cubs expositius s’instal·laran a la plaça U d’Octubre, d’Olot, del 29 de febrer al 17 de març, i davant la Biblioteca Carles Rahola, de Girona, del 4 al 24 de març. Serà un passeig per la memòria de les converses del MOT i les lectures compartides a partir de la seva participació en el festival.

El Primer MOT, activitats per a joves i infants

El Primer MOT és el vessant del festival que inclou les propostes que es fan per als infants amb l’objectiu de fomentar la lectura entre el públic infantil i juvenil, i de fer-los gaudir de la literatura amb les paraules i el contacte directe amb els autors.

Aquesta desena edició també acollirà MOT Escoles, una activitat educativa dirigida als centres de primària amb l’objectiu de tenir un contacte directe amb els escriptors i escriptores, i el MOT INS, que proposa unes jornades literàries dirigides a joves de secundària i batxillerat mitjançant xerrades i tallers de creació i experimentació.