El Festival LOOP de videocreació celebra la seva 20a edició

Sota el títol Mentre el temps passa…, l'edició d'enguany girarà al voltant de la noció de 'Temps'

Redacció.- El Festival LOOP de videocreació celebra la seva 20a edició del 8 al 20 de novembre en diferents espais de Barcelona. La programació ofereix una àmplia varietat d’exposicions, projeccions i performances en diferents espais de la ciutat.

Sota el títol Mentre el temps passa…, la present edició parteix del misteriós i abstracte concepte de ‘Temps’. Des de l’Antiga Grècia i fins la contemporaneïtat, el significat de ‘Temps’ ha estat qüestionat per l’ésser humà a través de disciplines com la filosofia, la física i la mecànica quàntica, arribant a posar en crisi la seva pròpia existència. Alhora, el temps és un element omnipresent en l’entramat social, cultural, polític i econòmic. Recollint aquestes reflexions i coincidint amb el vintè aniversari del festival, les propostes artístiques del LOOP 2022 exploraran les múltiples capes del temps, qüestionant els hàbits d’una societat crono-normativa i crono-regulada.

La programació: rica i extensa

Sota la direcció artística de Carolina Ciuti, la programació del Festival LOOP d’enguany compta amb la participació de 350 creadors, 40 comissaris i 72 espais que acolliran les propostes durant els dies del festival. Ciuti destaca el creixent compromís d’una comunitat cada vegada més gran de professionals, especialment després de dos anys complicats pel sector cultural a causa de la pandèmia.

La proposta inaugural d’aquesta edició correrà a càrrec de Fito Conesa i Siddharth Gautam Singh, que mostraran Ménagerie al Born Centre de Cultura i Memòria –amb qui el LOOP col·labora per primera vegada– dimarts 8 de novembre a les 19h. Prenent com a punt de partida el Catàleg d’ocells del compositor francès Olivier Messaien, aquesta performance es presenta com «un cadàver exquisit d’éssers que habiten indistintament el passat, el present i el futur». Ens proposen un recital de sons antics, iridescències i un ecosistema nou que es formalitzarà en un espectacle d’una hora que presentarà diferents capítols d’éssers i narratives no humanes.

En la mateixa línia, la instal·lació multipantalla Uxuwell de l’artista Pedro Torres s’exposarà al Centre d’Art Tecla Sala del 9 al 18 de novembre. Aquesta obra aborda diferents aspectes de la nostra realitat i relació amb l’entorn natural, connectant múltiples dimensions de l’espai-temps. El projecte, que va ser guanyador de la convocatòria de Producció 2020 de la Fundació “la Caixa” i es va produir amb la col·laboració d’Hangar, es convertirà alguns dies en una experiència immersiva de realitat virtual.

L’exposició dels vídeos de l’artista internacionalment reconegut Basim Magdy també es situa al límit entre la realitat i la seva representació: les tres pel·lícules transportaran el públic cap a una dimensió de somni on el temps queda suspès. Sota el títol A Series of Flickering Dreams [Una sèrie de somnis parpellejants], la mostra comissariada per la directora artística del Festival Carolina Ciuti es podrà veure a la Fundació Antoni Tàpies des del 9 de novembre fins al 8 de gener de 2023. Durant els dies del festival, a la Fundació Tàpies es podran veure també l’exposició monogràfica Light Out of Darkness [Llum de la foscor] de l’artista estatunidenc i referent en el sector audiovisual Bruce Conner, i el vídeo A State In A State, realitzat per l’artista georgiana Tekla Aslanishvili.

El MACBA-Museu d’Art Contemporani és un dels espais on es podrà gaudir de la programació del festival: per una banda, la projecció d’un recull de vídeos del duo Black Quantum Futurism (BQF), que tindrà lloc a l’Auditori Meier del Museu el divendres 11 a les 19h. BQF és una pràctica creativa interdisciplinària, amb seu a Filadèlfia, entre Camae Ayewa i Rasheedah Phillips. Els projectes del duo –que va ser convidat a formar part de la darrera edició de la dOCUMENTA de Kassel–, incorporen la física quàntica, l’afrofuturisme i els conceptes de l’afrodiàspora vinculats al temps, els rituals, el text i el so. A la vegada, generen contrahistòries afrofeministes, amb l’objectiu d’oposar-se a les versions dominants i excloents de la història i del futur. Sota el títol Just About Time, la selecció que es presentarà al MACBA reunirà els vídeos Time Travel Experiments (2017), Black Space Agency (2018), All Time Is Local (2019) i Write No History (2021).

Per altra banda, es podrà visionar el vídeo Vitrina, peça que forma part de l’exposició María Teresa Hincapié. Si aquest fos un principi d’infinit, recentment inaugurada al museu. Com a novetat, els dies 9, 10, 11, 12, 16, 17 i 18 de novembre el vídeo es projectarà a la façana de l’edifici entre les 20 i les 23 h, creant un lligam real i ideal entre l’interior i l’exterior de la institució. A partir del 19 de novembre i fins el 12 de febrer, a Fabra i Coats-Centre d’Art Contemporani de Barcelona, s’hi podrà veure Els tres porquets, un projecte audiovisual de 101 hores de durada que el realitzador català Albert Serra va produir l’any 2012 gràcies a un encàrrec de la dOCUMENTA.

Quant al programa 1+1+1…, torna a celebrar per tercer any consecutiu la importància del treball en xarxa, presentant un recorregut audiovisual per diferents centres culturals i artístics de Ciutat Vella. La majoria de les propostes seran noves produccions o projectes que es presentaran per primera vegada a Barcelona. Es tracta de: Event 0 de Laura Moreno Bueno, presentat al Reial Cercle Artístic pel comissari Gerard Borràs; The Monarch’s Game de Paolo De, presentat al Museu Frederic Marès per la comissària Lesly Fonseca Tundidor; Els nusos que nuem de Bárbara Sánchez Barroso i Adriana Vila Guevara, presentat al Centre Excursionista de Catalunya per la comissària Marta Pol Rigau, com a continuació de la col·laboració entre ARBAR -Centre d’Art i Cultura i el Festival LOOP; Believe II de l’artista Matilde Amigo, presentat al Museu Picasso per la comissària Eva Paià; quality time / GRWM de l’artista Clàudia del Barrio, presentat a la Fundació Enric Miralles (que s’incorpora al recorregut per primera vegada) per la comissària Carla Gimeno Jaria.

Presència de performance i noves col·laboracions

En el vintè LOOP, es posarà especial èmfasi en la performance com a expressió artística que permet reflexionar sobre la naturalesa física del temps. Destaquen la performance Sand Walk de Natalia Carminati en col·laboració amb Josecarlos Florez, que es presentarà a l’auditori de la CASA SEAT el dissabte 12 a les 19.30h; i l’Institut del Temps Sospès (ITS), fundat per Raquel Friera i Xavier Bassas al Laboratori 987 del MUSAC (Lleó), i que obrirà la seva primera seu física a l’Espai Oficina de La Capella. Del 10 al 20 de novembre, els artistes activaran la instal·lació en diferents moments: el dia 10, de 18 a 21h; els dies 11, 12, 17 i 19 de novembre, de 18.30h a 20h, i el diumenge 20, de 12 a 14h.

També entre les propostes performatives hi haurà diverses accions de cinema expandit on el temps es fa tangible i s’imprimeix a la pel·lícula. Per primer any, LOOP s’uneix amb el festival de cinema independent l’Alternativa i, junt amb el Zumzeig –col·laborador estable de LOOP i seu central de les seves projeccions– presenta la performance de Miguel Puertas i Zónula que es podrà veure el 20 de novembre a les 19h al HALL del CCCB-Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; i Hacia la niebla de Ricardo del Conde, que es presentarà al Zumzeig el 3 de desembre a les 19h, ampliant així les dates oficials del Festival.

Per primera vegada, s’incorpora a la xarxa de col·laboradors de LOOP el Cercle Artístic de Sant Lluc on, els dies 10 i 17 de novembre a les 19h es presentarà la performance de projecció expandida Super 8 i live coding Inmersión Criminal dels artistes Natalia Lucía i Gabriel Millán, comissariada per Itzíar Sen Lopéz.

Altres exposicions incloses en la programació són INTERFÍCIE, que investiga el terreny comú entre videoart, música i so, amb obres de Cecilia Bengolea, Fito Conesa, Carles Congost, Marco Godoy, Adrian Melis i Teresa Serrano i amb la projecció The UTZON Projects, Speaking with stones…, on l’artista alemany Gunnar Friel reflexiona sobre les singulars propietats sonores i musicals d’un material com la pedra ‘el marès’, sota el comissariat de Jaume Reus. L’exposició es podrà veure al Museu de la Música de Barcelona, en la primera col·laboració d’aquest espai amb LOOP.

El públic del LOOP, a més, podrà gaudir de visites guiades, com la que es farà al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas de l’exposició de vídeo Eugènia Balcells. Ella, una i altra vegada, que recull diverses obres de finals dels setanta i començaments dels vuitanta on queda reflectit l’incisiu qüestionament de l’artista sobre el paper de la dona en la societat contemporània. Serà el 26 de novembre a les 12h. Una altra visita guiada serà per veure l’exposició Silly Symphony de Martín Vitaliti, inaugurada el passat 27 d’octubre a la Fundació Joan Miró sota el comissariat de Pere Llobera.  La visita, concebuda especialment amb l’ocasió del Festival, se celebrarà en la Fundació el diumenge 13 a les 12 h i comptarà amb la participació de l’artista i del professor Iván Pintor Aranzo.

Montjuïc també serà escenari de LOOP: hi haurà intervencions del Festival al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Pavelló Mies van der Rohe. Es presentaran, respectivament, la videoinstal·lació La Plaga, el profit, dels artistes Eulàlia Rovira i Adrian Schindler, amb la col·laboració de The Green Parrot (9-20 de novembre); i la intervenció artística The Grid a càrrec del duo CritTeam format per Eugenia López Reus i Miguel Jaime (8-20 de novembre).

Destaquen també dues projeccions que tenen l’objectiu de crear lligams entre les galeries que participen a la fira LOOP i la programació del festival: per una banda, l’estrena espanyola el 18 de novembre a les 19h a l’Instituto Francés de Barcelona de Christophe…definitivament, primer llargmetratge dels artistes internacionalment reconeguts Dominique González Foerster (representada per Esther Schipper i Albarran Bourdeais) i Ange Leccia; i per altra banda, la projecció el 19 de novembre a les 21h dedicada a les obres de l’artista Leslie Thornton (representada per RODEO) al Zumzeig.

Premis per promoure la videocreació

LOOP continua duent a terme iniciatives orientades a valorar i acompanyar la tasca creativa d’artistes locals i internacionals. Per vuitè any consecutiu, el premi de Videocreació dels Centres Territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya*, Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP, celebra l’entramat artístic català. Amb aquest premi es vol impulsar la coproducció d’un projecte en l’àmbit de les arts contemporànies que incorpori el vídeo com a element únic o parcial en el conjunt de la proposta.

Com a resultat d’un premi atorgat el 2021, el M|A|C Mataro Art Contemporani va acollir el passat 29 d’octubre l’estrena del vídeo Billie i Nilo d’Alex Reynolds, on l’artista es pregunta què passaria si es revertís la relació entre adult i nen i fos l’adult qui depengués de l’infant, essent aquest últim qui tingués el control i el coneixement del món. La peça es podrà veure fins el 20 de novembre, abans de començar un llarg recorregut d’itineràncies per diferents centres de la xarxa. També cal esmentar l’artista guanyador de l’edició 2022 del premi, Fito Conesa, que tindrà un any per treballar en la seva nova videocreació.

* Els vuit Centres Territorials són: ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies, Vic; Fabra i Coats-Centre d’Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació ; Centre d’Art Tecla Sala, L’Hospitalet de Llobregat ; Centre d’Art la Panera, Lleida ; M|A|C Mataró Art Contemporani ; Bòlit. Centre d’Art Contemporani, Girona; Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre i Mèdol- Centre d’Arts contemporànies de Tarragona.

El Festival presentarà dues propostes inèdites que formen part del projecte A-Place (2019-2023) impulsat per Europa Creativa, el programa de la Unió Europea destinat al sector cultural i creatiu. Aquests projectes es presenten a LOOP sota la coordinació de Victoria Sacco: per una banda, l’assaig visual guanyador de la convocatòria “A-Place Video Production Open Call”: El lugar que habito [El lloc que habito] de Sindihogar/Sindillar, primer sindicat independent de treballadores de llar i de les cures a Espanya, i per altra banda, el projecte videogràfic Walden 7 o a la vida a les ciutats, resultat d’un encàrrec dirigit per A-Place a l’artista Domènec. El projecte recorre a través d’entrevistes, imatges d’arxiu i contemporànies la història de l’edifici Walden 7 del Taller d’Arquitectura liderat per Ricardo Bofill, una proposta d’arquitectura radical i un gran edifici d’habitatge social a la perifèria de Barcelona.

El LOOP City Screen: panorama vital de la videocreació actual

Per a enriquir la programació, i sota la coordinació general de Laura Arensburg, el LOOP City Screen oferirà un circuit alternatiu involucrant una quarentena de galeries i espais artístics de Barcelona que s’uneixen al festival programant exhibicions i projectes de curadoria, complementant així l’agenda de la creació contemporània de videoart.

Els espais participants són: ADN Galeria, Alalimón Galeria, Ana Mas Projects:, àngels Barcelona, àngels barcelona espai-2, Bombon Projects, Can Felipa Arts CasCaDas ArtSpace, La Cera13, CHEZ XEFO, Chiquita Room, CORDOVA, Dilalica, Eight Four Zero, Espai Souvenir, Espronceda – Institute of Art & Culture, ethall, FASE, homesession, Galeria Joan Prats, Juan Naranjo, La Escocesa, Lab 36, Metàfora Studio Arts, Pol & Grace Hotel, PRIOR ART Space, Raccoon, Radas Studio, RocioSantaCruz, Galeria Senda, Suburbia Contemporary, Tangent Projects, The Curators Room, The Over Gallery, TPK ART I PENSAMENT CONTEMPORAN, URBAN GALLERY, Uxval Gochez Gallery, Zielinsky.

Avançament Fira LOOP

Del 15 al 17 de novembre, l’hotel Almanac Barcelona acollirà la 20a edició de la Fira LOOP. La branca professional de l’esdeveniment oferirà un punt de trobada per a la comunitat professional de la imatge en moviment.

La Fira comptarà amb 43 vídeos d’artistes internacionals seleccionats pel comitè presidit per Jean-Conrad Lemaître i format per Isabelle Lemaître, Haro Cumbusyan, Josée i Marc Gensollen i Renée Drake. La Fira busca posar en relleu tot un seguit d’obres que demostren la versatilitat del vídeo com a eina crítica i creativa.

Un cop més, el Premi Fira LOOP comptarà amb la participació d’un jurat internacional format per Dirk Snauwaert (Director, Wiels, Brussel·les), Benjamin Weil (Fundación Calouste Gulbenkian, Lisboa), Daniela Zyman (Directora artística, TBA21, Viena i Madrid), i presidit per Elvira Dyangani Ose (Directora, MACBA, Barcelona).

Del 15 al 27 de novembre, tots els vídeos es retransmetran de manera simultània a LOOP Virtual, una plataforma en línia que proporcionarà una experiència encara més immersiva.

El LOOP Festival és possible gràcies al suport de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals), ICUB (Institut de Cultura de Barcelona), Institut Ramon Llull, AC/E (Acción Cultural Española), La Vanguardia, Damm i Almanac Barcelona.