festival MOT 2024 a Olot

El festival MOT 2024 arriba a Girona després de l’èxit d’Olot

Hi seran Enrique Vila-Matas, Éric Vuillard, Monika Zgustova, Anna Pazos, Gabriela Wiener o Marta Segarra

Redacció.- La desena edició del MOT, festival de literatura, reprèn avui el fil del seu programa, després de passar amb un gran èxit d’ocupació per Olot els passats 14, 15 i 16 de març. Centrat en l’eix temàtic vertebrador “Des de dins. La literatura i el jo”, el festival explorarà a través de múltiples veus i de diversos gèneres literaris com els autors posen el “jo” al centre de la seva reflexió per problematitzar la identitat.

La de Girona és la darrera parada de l’edició d’enguany del festival MOT 2024, que conclourà el dissabte 23 de març, amb la intervenció destacada de l’escriptor i cineasta francès Éric Vuillard.

La programació de Girona

El festival MOT 2024 de Girona tindrà lloc del 21 al 23 de març i acollirà diferents converses gratuïtes que es duran a terme a la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola. D’altra banda, eI Ver-MOT es desenvoluparà dins el Parc de la Guingueta de Fontajau, en un ambient més distès.

El dijous 21 de març a les 18h, Enrique Vila-Matas serà l’encarregat d’obrir el festival amb la conversa El jo esclatat”. L’escriptor, conduït per Anna Maria Iglesia, parlarà de la dissolució del jo i la recerca constant i lúdica de la identitat literària.

A les 20h, continuarà la programació amb la conversa El jo desdoblat”, entre Marta Segarra, una de les teòriques feministes més importants d’avui, i Xènia Dyakonova, poeta, traductora i crítica literària. Una conversa moderada per Cristina Masanés, que reflexionarà sobre el jo i el cos femení i, sobre com es construeix una identitat literària.

El divendres 22 de març s’encetarà la programació amb la conversa “El jo moral”, amb Monika Zgustova i Jordi Amat, i moderació de Joan Safont, els quals parlaran de pensar la literatura com un repte ètic, amb una clara dimensió de compromís moral. A les 20h es completarà la programació  de divendres amb la conversa “El jo social”, en la qual les narradores i periodistes, exploradores de les noves formes literàries i artístiques, Gabriela Wiener i Anna Pazos, dialogaran sobre els orígens i el viatge, el cos i el desig, les formes de l’amor i del sexe, la bellesa i la lletjor acompanyades del comissari del festival Xavier Pla.

El ja tradicional ver-MOT, taules rodones amb autors a l’hora del vermut, tindrà lloc dissabte 23 de març a les 12 h al parc de la Guingueta. La trobada girarà entorn la temàtica “El jo-ull”, a càrrec de Vicenç Altaió, Adrià Pujol i Blanca Llum Vidal, conduïts per Sebastià Portell. La conversa anirà precedida d’una lectura de textos dels autors del MOT a càrrec de Glòria Matas. La tarda de dissabte començarà a les 18h amb la conversa El jo al dia”, entre l’autora Júlia Bacardit i l’escriptor Jordi Puntí, fent una mirada al dietari com a gènere literari present en la literatura catalana contemporània.

El programa del MOT a Girona finalitzarà a les 20h amb l’escriptor i cineasta Éric Vuillard, acompanyat de la periodista cultural Anna Guitart. La conversa Del jo al nosaltres” clourà la desena edició del festival fent un repàs de l’obra de Vuillard i els temes que la dominen: la realitat i la ficció, el jo i el vosaltres, i allò que la història mostra i també el que aquesta amaga.

Sobre el festival MOT

El MOT és un festival de literatura que se celebra a Girona i Olot durant dues setmanes consecutives cada primavera. De festivals de literatura n’hi ha molts, però el que distingeix el MOT és la combinació única de proximitat i qualitat: proximitat entre públic i autors convidats, aconseguida gràcies a les seus de mida mitjana i a l’aforament limitat, i a l’alta exigència en la qualitat de les propostes literàries. A més, la singularitat del MOT també rau en el fet que dues ciutats sumin esforços per oferir un sol festival.