El festival NEU! anuncia 30 propostes al llarg de dos mesos

Carolina Durante, Mishima, Tarta Relena, Rufus T. Firefly, Ferran Palau o Ernest Crusats (La Iaia), entre els concerts més destacats

Redacció.- La gira de Carolina Durante, el concert especial Nadal de Mishima, el final de gira a Girona de Tarta Relena, la presentació del primer disc en solitari d’Ernest Crusats (líder de La Iaia), l’estrena a Girona del nou disc de Rufus T. Firefly o el darrer concert de Ferran Palau abans d’una pausa, es troben entre les propostes artístiques més destacades de la novena edició del NEU! Festival. Dos mesos -del 26 de novem-bre al 28 de gener de 2023-, amb una trentena de propostes culturals – vint-i-dos concerts i una desena d’activitats paral·leles- en l’edició que ofereix una programació més àmplia i diversificada a les ciutats de Girona i Salt.

La principal novetat d’aquesta any serà la primera edició del NEU! PRO, un espai de trobada per a la indústria musical que se celebrarà els dies 27 i 28 de gener al Centre Cultural la Mercè de Girona. La programació, que l’organització desvetllarà properament, inclourà ponències, taules rodones, showcases o retransmissions de podcast en directe, a més dels concerts ja anunciats al C.C. La Mercè. El NEU! PRO, que es vol centrar en el perfil musical del festival, pretén ser un punt de trobada tant per a la indústria musical com per a creadors doncs ‘sense artistes no hi ha indústria’, afirmen els organitzadors.

El NEU! torna a les sales
Després de dues edicions amb les sales de concerts tancades per la pandèmia, el festival torna a les sales gironines per programar tres nits a La Mirona de Salt, tres nits a la Sala YEAH! de Girona i incorpora el Sunset Jazz Club, on hi programarà per primera vegada. D’entre aquestes, destaca el 28 de gener la cloenda del festival a La Mirona que recupera les propostes que es van haver de cancel·lar l’any passat per la Covid19 amb una intensa nit musical amb Rufus T. Firefly, Ferran Palau, Chaqueta de Chándal, B1N0, XEBI SF, Gáldrick o Iris Deco.

Al YEAH!, hi tindran lloc les actuacions dels gironins Aliment i del duet de Manlleu L’Hereu Escampa. La sala també acollirà la nova proposta de Xicu, el sobrenom escollit per Cesc Valverde, bateria i productor de Ginestà, que presenta el seu primer treball en solitari. Al Sunset Jazz Club, el festival hi programa el concert de la formació Monodrama.

Creació, talent emergent i km 0
Mantenint l’esperit d’impulsors de la cultura alternativa a Girona, el NEU! segueix apostant per la creació i el talent emergent en combinació amb propostes destacades de l’escena nacional i espanyola. Així, al seu cartell ha programat el documental La O, que relata el procés creatiu del debut del tàndem de Jordi Fornells (Hermano Loco) i el guitarrista Mario Mas, que a més estrenaran aquest treball a La Planeta en un esperat concert el 13 de gener; també hi ha programat la presentació de l’espectacle familiar de teatre sonor El lloc del desig, premiat amb les beques KREAS de l’Ajuntament de Girona, en col·laboració amb el Teatre Municipal de Girona, el proper 15 de gener.

Gáldrick, del Segell discogràfic NEU!, Selva Nua, la nova aposta del segell Bankrobber, Remei de Ca la Fresca, Eli Rodríguez o Maria Hein, són alguns dels artistes emergents -molts d’ells gironins- que tindran un lloc al cartell del festival al costat d’al-tres propostes més consolidades.

NEU! sostenible
Més enllà de la programació artística, el festival confirma el seu compromís com a esdeveniment ecològic i de mínim impacte en el medi ambient doncs el NEU! no genera cap impressió de paper ni residus plàstics per a la seva difusió, reduïnt al màxim la petjada de carboni.

Segell discogràfic NEU!
El segell discogràfic sorgit a partir del festival amplia els seus projectes i actualment treballa en la producció del primer senzill dels banyolins Eli Rodríguez, després de la recent publicació dels treballs de Gáldrick i de XEBI SF. Eli Rodríguez actuaran com artista convidat de Carolina Durante a La Mirona el proper 2 de desembre.

Xarxa NEU!
El festival continua apostant per treballar en xarxa i crear siner-gies amb altres actors culturals. En aquesta edició col·labora amb onze equipaments o esdeveniments de les ciutats de Girona i Salt: l’Estació Espai Jove, el Mercat de La Volta, l’Auditori de Girona, el Teatre de Salt, el Teatre Municipal de Girona, La Planeta, La Marfà, el Centre Cultural La Mercè, el Sunset Jazz Club, La Mirona, YEAH! o el festival Temporada Alta entre d’altres.