El Festival Nits 2022, de cinema oriental s’inaugurarà amb el film ‘Anita’

La 19a edició, se celebrarà del 19 al 24 de juliol a Vic

Redacció.- El Festival Nits de cinema oriental de Vic s’encamina a la celebració de la seva 19a edició, que tindrà lloc del 19 al 24 de juliol i que ha presentat la imatge d’aquest any juntament amb alguns dels títols que formaran part de la seva secció oficial.

El festival ha avançat les primeres pel·lícules seleccionades per a la 19a edició, que es podran veure entre el 19 i el 24 de juliol a Vic. Totes elles son premières de diferents procedències. Entre elles l’encarregada d’obrir el festival. És Anita, de Longman Leung. L’esperada obra biogràfica d’Anita Mui, estrella del cantopop (pop cantonès) i mítica actriu dels anys daurats del cinema de Hong Kong. Es tracta d’un relat vívid i ple de nostàlgia que narra la seva vida des que va debutar com a intèrpret infantil fins a convertir-se en una de les icones de la cultura contemporània cantonesa. Anita és un dels grans títols del cinema de Hong Kong de l’any, amb dotze nominacions als premis de l’Acadèmia de Cinema del país. El festival també projectarà dues pel·lícules d’Anita Mui en sessions de retrospectiva amb còpies restaurades, una d’elles dins el programa del Més Nits!

També formarà part de la Secció Oficial del Festival Nits Dostojee, un film seleccionat a festivals com el BFI London o Göteborg sobre l’amistat entre dos nens i la infantesa com a refugi dels conflictes dels adults, remor de fons en aquesta pel·lícula d’estiu ambientada a Bangladesh als anys 90 del segle passat en la qual els protagonistes esperen l’arribada de la nova pel·lícula del conegut actor indi Amitabh Bachchan.

De l’Índia i Bangladesh passem a Indonèsia, d’on ve Preman, un títol que combina acció i crítica social amb arravatats moments de realisme màgic i una potent posada en escena. Un preman, a Indonèsia, és algú que delinqueix per a sobreviure, persones amb risc d’exclusió social que es veuen abocades a un món criminal. El protagonista del sorprenent debut de Randolph Zaini és un d’ells, un home sord amb un passat tèrbol, haurà de fugir del petit poble on viuen amb el seu fill, perseguits per un perillós gàngster.

El cinema d’acció tindrà també un representant en forma de comèdia amb Junretsuger, una esbojarrada pel·lícula japonesa sobre uns herois molt especials: els Junretsuger de Sento —la casa de banys—, que hauran d’enfrontar-se a la misteriosa desaparició de diversos homes guapos dels banys públics de tot el Japó. Amb les autoritats totalment desorientades, els protagonistes intentaran resoldre el cas transformant-se mitjançant micròfons especials de karaoke. El tokusatsu més irresistible de la temporada ho té tot: arts marcials, herois amb vestits arrapats, música melòdica, una malvada de les bones i enginyosos efectes especials.

Des de la Xina arriba una pel·lícula artísticament imponent que va formar part de la secció oficial del Festival de Tòquio: The Coffin Painter, film que s’endinsa en les tradicions del país parlant de Jia, un home que es dedica a pintar taüts i que intenta superar un dur cop del passat dedicant-se al seu art. Un bon dia, arriba una mare amb la seva filla adolescent al poble, i es converteixen en veïnes seves. Un món sotmès a la indiferència acull tres ànimes solitàries en aquesta pel·lícula austera, plena de bondat i aprenentatges.