Cartell del Festival POESIA i + 2024

El Festival POESIA i + 2024 presenta la seva programació més ambiciosa, amb noves produccions i aposta per veus emergents

Hi haurà concerts de Mishima, Christina Rosenvinge, Ernest Crusats i Mar Pujol, entre d’altres, a banda del concert especial del brasiler Arnaldo Antunes

Redacció.- El festival POESIA i +, organitzat per la Fundació Palau, se celebrarà aquest any del 3 al 14 de juliol en sis municipis del Maresme: Caldes d’Estrac, Teià, Arenys de Mar, Mataró, Dosrius i Alella.

En la que serà la 19ª edició, el POESIA i + referma el seu compromís per oferir una mirada àmplia de la poesia, la música i l’art, així com una connexió profunda amb el Maresme. En la línia de voler ser el gran festival d’irradiació poètica de Catalunya, aquest any també presenta diverses produccions pròpies.

Sense renunciar a la seva essència com a festival arrelat al territori i l’escena creativa local, com a espai de trobada no massificat i accessible a tots els públics, el POESIA i + manté la voluntat d’innovar i apostar per valors emergents en espais privilegiats del Maresme.

La inauguració d’aquesta edició, el 3 de juliol a Caldes d’Estrac, vol ser una declaració d’intencions de la celebració que vol ser el POESIA i + 2024. D’una banda, amb un nova producció a càrrec de joves creadors del Maresme que vincula poesia, agricultura i canvi climàtic. De l’altra, amb el concert especial de Mishima, precedit per la lectura de Martí Sales, Maria Sevilla i Marina Garcés (acompanyats pels mateixos Mishima).

Però aquesta no serà l’única sorpresa, perquè com en anys anteriors, es manté la voluntat de barrejar grans noms amb propostes més desconegudes, que resulten en un equilibri estimulant tant per al públic més fidel com per aquells que trepitgen el festival per primer cop. Amb aquesta fórmula es conjuguen noms com Christina Rosenvinge (acompanyada per Amaia Miranda), L’Aranna, Lleona (Maria Callís i Blanca Lamar), Extraño Weys Orquestra (Rodrigo Laviña), Anna Ferrer amb Clara Fiol, Ernest Crusats (La Iaia) o Mar Pujol.

“El POESIA i + vol ser més que mai un espai amable i obert per a les descobertes i les connexions inesperades, on el públic pugui veure de prop artistes que difícilment podran veure a pocs metres i descobrir propostes sorprenents o noms fins ara poc coneguts”, afirma Eduard Escoffet, director del festival. “En un entorn privilegiat i sense cues, volem que el públic es deixi endur per la paraula i la veu en totes les seves possibilitats, que s’acosti a la poesia i la música des de formats ben diversos habituals o amb una intensitat poc habitual.”

Mirada de proximitat

Aquest any el POESIA i + dialoga més que mai amb la tradició i l’escena creativa del Maresme. D’una banda, la nova producció de Martí Sancliment, Elena Tarrats i Bru Ferri (tots ells del Maresme) a partir del llibre de Pol Dunyó Estripar la terra, que des de la poesia aborda la pràctica agrícola en una comarca saturada de turisme. De l’altra, la performer Neus Masdeu homenatja la cultura marinera del seu poble natal, Arenys de Mar, amb Seitons Masdeu Hola i Adeu. Entre totes dues propostes, s’ha volgut reforçar la relació del festival amb el territori i fer servir la poesia per obrir el debat sobre temes d’actualitat, com la crisi climàtica, la fragilitat de l’ecosistema, la supervivència de la pagesia i la pesca, així com la voracitat del turisme.

En aquesta línia i després d’anys de desplegar el festival pel Maresme, en aquesta edició el POESIA i + vol reforçar la xarxa amb altres festivals de dimensions i interessos similars. És per això que cal destacar la col·laboració amb els festivals Aphònica (Banyoles), Eufònic (Terres de l’Ebre) i La Lluna en Vers (Mallorca). També s’estableix una nova col·laboració amb FiraTàrrega, amb qui es passa a coproduir dues propostes poètiques, i amb PosidòniaFest (Mataró), amb qui es comparteix una activitat el 28 d’agost (Alba Careta i Henrio).

De la mateixa manera, s’ha volgut reivindicar la mirada poètica del món rural, amb la presència de la poeta gallega Luz Pichel i el poeta i pastor andorrà Arnau Orobitg, que vincula natura, ramaderia tradicional i escriptura per abordar l’antropocè. L’artista Carlos Bunga també proposarà rehabitar la platja (dijous 11 de juliol) i la poeta Anna Pantinat farà caminar el públic a ritme de goigs (12 i 13 de juliol).

Noves produccions, mirada internacional i experimentació

El POESIA i + vol continuar arriscant i aposta per noves produccions. En aquest sentit, destaquen les noves propostes de Mireia Calafell (darrer premi Carles Riba) amb Nil Ciuró, corpoduïda amb Fira Tàrrega i Aphònica, i la de l’actor i poeta Francesc Cuéllar amb Judit Cortina, coproduïda amb Fira Tàrrega i Eufònic. També es presentarà una trobada explosiva entre la poeta Núria Martínez Vernis i el grup Remei de Ca la Fresca, en un espai nou a Teià, i Contra les mentides del món rural, una proposta coral que des de la poesia s’aboca al món de la pagesia al Maresme, així com una nova activitat familiar que s’estrenarà al festival a càrrec d’Alba Vinyes, Gerard Díaz (la companyia minmíssima) i Violeta Albareda.

“A banda de posar les condicions materials per produir les peces els acompanyem perquè puguin actuar en altres festivals i el projecte continuï creixent”, assenyala Eduard Escoffet.

En paral·lel a la voluntat de ser un festival km 0, en aquesta edició també hi haurà l’oportunitat de descobrir talent internacional de primera línia. Aquest any podrem viure una proposta única, creada expressament per al festival, poeta i músic Arnaldo Antunes, una llegenda al Brasil, conegut sobretot per haver estat part de Titãs i Tribalistas, que vindrà acompanyat pel pianista Victor Araújo.

Com en els últims anys, també hi haurà espai per a descobertes i sorpreses: L’Arannà (dijous 4), Mar Pujol (diumenge 7), Amorante (dissabte 13), Gustavo Giménez (diumenge 14) i els joves poetes Pol Vouillamoz, Laia M. Llobera, Jun Komura i Martí Berlanga. Així mateix, serà un espai per a l’experimentació amb la veu i l’electrònica i les propostes multidisciplinàries, com les dels poetes María Salgado (13 de juliol), Miguel R. Monteavaro (11 de juliol), Gerard Altaió i Alfredo Costa Monteiro (12 de juliol) i Eduard Olesti acompanyat per Adrià Girona (14 de juliol).

Cultura popular

Començant per la imatge, el 2024 s’ha volgut posar èmfasi en la cultura popular del Maresme i alhora acostar encara més el festival al conjunt de la ciutadania. “Volem esborrar les distàncies entre creació contemporània i cultura popular, entre tradició i experimentació, entre mirada al territori i mirada internacional”, destaca Escoffet. Com a novetat d’aquest any, es presenta en col·laboració amb el festival PosidòniaFest de Mataró Udolç, una reinterpretació contemporània de les cançons de bressol tradicionals (l’acte serà a l’agost) a càrrec d’Henrio i Alba Careta, una producció del festival Càntut, de Cassà de la Selva.

Una imatge a favor de la comunitat

La imatge de la campanya d’aquest any la protagonitza un ballarí amb un capgròs ben especial, de factura contemporània però inspirat en els capgrossos tradicionals i la efígie de Josep Palau i Fabre, fundador del festival. El ballarí i performer Sulian Rios s’amaga rere aquesta màscara per passejar-se per diversos espais del Maresme i evidenciar que tots som poesia, que rere la poesia hi ha les vides de tothom qui habita l’espai i el fa seu cada dia. Continuant amb el lema “+ poesia si us plau”, la campanya d’aquest any és un crit a favor de la comunitat, de l’anonimat i de la necessitat de construir entre tots. Com el capgròs, la poesia pertany a tothom i tothom en pot ser part, introduir-s’hi.