POESIA i +

El festival POESIA i + arrenca el pròxim 30 de juny a Canet

Amb Andreu Gomila, Toni Gomila, Silvie Rothkovic + Nunavut i Marala

Redacció.- El festival POESIA i + arrenca a la Plaça de la Indústria de Canet de Mar i obre foc amb l’estrena d’una posada en escena dels versos del llibre ‘Felanitx’, d’Andreu Gomila, en què l’actor Toni Gomila posa veu als poemes d’Andreu Gomila amb la col·laboració del músic Eduard Iniesta. Una unió de tres personalitats amb veu pròpia del panorama cultural que es reuneixen per primera vegada. La vetllada continua amb un altre nom imprescindible de la poesia catalana actual: Silvie Rothkovic, una veu discreta però ferma que arriba amb Nunavut, un nou projecte poètic i musical que neix de la trobada de la poeta amb el músic Jan Garrido, líder del grup Xiula. Tanca la primera jornada del Poesia i + Marala, un trio format per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort que presenten ‘A trenc d’alba’ una proposta en què les veus s’entrellacen i els instruments passen d’unes mans a unes altres.

DIJOUS 1 DE JULIOL

L’actuació del joglar, experimentador i trescador de mons propis i alienes Oriol Sauleda ens transportarà a realitats possibles encara no imaginades amb el seu espectacle conjunt amb Carpa Negra, una banda formada per Arnau Musach, Roger Sena i Marcel Pujols. Amb una mateixa energia despreocupada i fulminant, actuarà La Ludwig Band, una de les sorpreses més refrescants dels últims anys, que tocarà els temes del disc que acaben de treure, ‘La mateixa sort’. La formació combina folk americà i ironia ultralocal, rock’n’roll intravenós i esperit naïf.

DIVENDRES 2 DE JULIOL

El nou escenari del parc dels Germans Gabrielistes acollirà estrenes i nous viatges. Arrencarà amb l’actuació de Raquel Santanera, una poeta incontenible que s’ha fet un lloc destacat en l’escena de la poesia catalana actual amb una energia espontània i reflexiva i una veu contundent i arrelada que aborda el gènere des d‘una poesia cíborg. També podrem veure Neus Borrell i Bru Ferri, que combinen la veu més arrelada amb l’aire i la dispersió del piano. Una proposta molt orgànica que enllaça cadències i viures diversos i que transita per diferents estils musicals. Completarà la jornada l’actuació d’Anna Andreu i Marina Arrufat.  La vallesana Anna Andreu interpretarà el seu primer àlbum en solitari, ‘Els mals costums (2020)’, que va publicar l’any passat acompanyada per la violinista Marina Arrufat, que aquí toca la bateria, el teclat i fa els cors.

DISSABTE 3 DE JULIOL

Els mallorquins Salvatge Cor, una banda de lo-fi i art pop, s’associen amb la catàrtica poeta Meritxell Cucurella-Jorba en una de les propostes destacades de l’escena mallorquina actual. Plegats prometen una amalgama tel·lúrica de pop i estrèpit, de versos punyents i guitarres flonges: un paisatge de secà amb la brisa de mar. Meritxell Cucurella-Jorba arriba, a més, amb un nou llibre sota el braç:’ Verticalitat i delinqüència’. La segona actuació de la nit és la protagonitzada pel segell particular de Lu Rois, que defensarà les composicions de l’aclamat ‘Microcosmos’, un disc de 2020 que gravita sobre la maternitat i la fragilitat dels començaments. Un concert d’alta sensibilitat. Posarà punt final a la vetllada una de les sorpreses musicals més destacades d’aquest any: Ikram Bouloum és una força d’impulsió artística en moltes direccions. Acaba de publicar el seu primer EP ‘Ha-bb5’, que explora un so radical que destrueix les dicotomies i els clixés, que construeix ponts entre tradicions musicals i literàries i que parla des d’un present rabent.

DIUMENGE 4 DE JULIOL

La proposta de diumenge tindrà lloc en un dels escenaris més particulars i recòndits del festival: el Pou de Glaç de Canyamars (Dosrius), que acollirà una de les noves propostes que arriben directament de la rica escena mallorquina. Maria Jaume s’estrena al festival amb el seu folk acústic i el pop independent en la seva accepció més íntima. Ens presentarà el seu primer àlbum, ‘Fins a maig no revisc’, produït per Pau Vallvé.