El Festival Poesia i + reivindica la força de la paraula, la dissidència i el compromís

El retorn d'Enric Casasses i Pascal Comelade; El Petit de Cal Eril, Inspira, The Tyets o Xarim Aresté són alguns dels artistes destacats

Redacció.- Del 28 de juny al 10 de juliol, el Maresme torna a acollir el Festival Poesia i +, el festival d’irradiació poètica organitzat per la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, que en els darrers anys s’ha convertit en un dels festivals de poesia més importants de Catalunya i en una cita ineludible de la creació contemporània. Deu municipis de la comarca (Canet de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Teià, Dosrius, Alella, Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac i, com a novetat d’enguany, també Sant Pol de Mar) acullen recitals de poesia, concerts musicals, exposicions i altres accions artístiques que exploren els límits de la poesia i el seu poder d’incidència en un món salvatge i convuls com l’actual.

Enmig d’un present en conflicte, la 17a edició del festival proposa al públic a sumar-se a una revolta plaent, que reivindica la força de la paraula, els espais on hi cap tothom, la dissidència i el compromís amb l’entorn i amb totes les vides. Ho fa amb una programació actual, vinculada al territori, oberta i experimental, instintiva i intuïtiva, arrelada i lliure.

El Poesia i + 2022 torna a apostar pel risc amb una nova generació de poetes i d’artistes de l’escena musical independent, i es reinventa amb nous formats i propostes singulars que eixamplen el paisatge poètic. Un festival de descobertes que programa recitals, concerts, accions artístiques, propostes híbrides i exposicions amb l’objectiu d’acostar la poesia a tota mena de públics.

Noves veus de la poesia i de la música independent completen el cartell

El festival ha donat a conèixer avui la programació completa de la 17a edició, que inclou més d’una cinquantena de poetes, músics i altres artistes. Amb la voluntat de descobrir nous talents i propostes singulars, el Poesia i + 2022 ha programat actuacions com les d’Ariox, Abraham Boba, Tarta Relena, Santiago Latorre, Arnau Obiols, Adriano Galante, Ginebra Raventós, Remei de Ca la Fresca, Víctor López, Jansky, Nu Drama o Amaia Miranda. Una de les propostes més singulars serà la que faran conjuntament la banda electrònica b1n0 i la poeta Maria Sevilla, a qui el festival ha encarregat enguany una nova producció.

En el terreny de la poesia, el festival ha apostat per artistes d’una nova generació que comença a fer sentir la seva veu. Noms com els de Raquel Pena, Pol Guasch, Anna Gas, Àngels Moreno, Maria Callís, Jaume C. Pons Alorda o Gonzalo Hermo. Aquetes veus dialogaran amb les d’artistes més consolidats que han marcat les últimes dècades com ara Antònia Vicens i Biel Mesquida, que obriran el festival, el maresmenc Rafael Vallbona o la gallega Chus Pato.

A més, el Poesia i + se suma a la commemoració de l’Any Gabriel Ferrater reivindicant la vigència de l’obra d’un dels grans poetes catalans de tots els temps. Ho fa amb l’espectacle El Ring: Salvador Espriu versus Gabriel Ferrater, interpretats per Dafnis Balduz i Jaume Madaula sota la direcció d’Albert Roig.

També hi haurà espai per a dos poetes experimentals que, entre el joc sonor i l’acció, han estat fonamentals per entendre l’evolució poètica de les últimes dècades: Josep Ramon Roig i Bartomeu Ferrando.

Formats especials i propostes híbrides en un festival divers

Un any més, el festival aposta per formats especials i concerts ben especials. Com el d’El Petit de Cal Eril enmig del bosc, el d’Inspira al parc dels Germans Gabrielistes de Sant Vicenç de Montalt o la combinació de les veus de MuOM amb Manel Ollé a l’església de Caldes d’Estrac. Sens dubte, un dels concerts més especials d’enguany serà el d’Enric Casasses i Pascal Comelade, que han decidit tornar als escenaris puntualment per oferir un concert al parc de Can Muntanyà, un dels escenaris principals i més màgics del Poesia i +. També hi haurà una actuació conjunta del poeta David Castillo i el músic Xarim Aresté.

Enguany es presenten dues exposicions. La primera, de format reduït, explora la relació entre Guillem Viladot -de qui aquest 2022 se celebra el centenari- i Felipe Boso, dos dels noms imprescindibles de la poesia visual i concreta. La mostra ressegueix els vincles poètics i personals entre aquests dos investigadors en poesia i alhora dialoga amb l’exposició permanent de la Fundació Palau i l’exposició temporal Signes i escriptura, que es podrà veure durant l’estiu. La segona exposició fa un repàs de la imatge que Soon in Tokyo ha creat des del 2013 per al Poesia i +. Deu anys en què el festival ha fet bandera del lema “Més poesia, si us plau” i en què la imatge s’ha convertit en alguna cosa més que un suport i ha esdevingut una acció artística.

Amb aquestes variades propostes, el festival vol acostar tota mena de públics a la poesia. A més, amb la voluntat de tenir un públic generacionalment divers, programa activitats familiars i vetlla ser un festival accessible per a tota mena de persones.

El Poesia i + creu en la força de la poesia per acollir gent molt diversa. Per això, vol donar espai a identitats diverses i assegurar que tothom es pot sentir còmode en el festival. Aposta per artistes amb una mirada queer i LGTBI+ com ara Ariox, Santiago Latorre, Biel Mesquida, Pol Guasch, Gonzalo Hermo, continua establint vincles amb col·lectius que generalment no se senten interpel·lats per les programacions culturals i construeix ponts i espais de relació entre els diversos públics que s’acosten.

Presència del País Valencià i de Mallorca

En aquesta 17a edició, el festival construeix lligams amb altres territoris de parla catalana. Per exemple, amb el País Valencià, que és enguany un dels eixos de la programació. Una oportunitat per celebrar l’Any Joan Fuster, 100 anys després del naixement de l’assagista, historiador, crític literari, activista cultural i poeta de Sueca, i també per gaudir de la vitalitat de la poesia i la música valencianes, representades per artistes com ara Àngels Gregori, Sandra Monfort, Cavallo (encapçalat pel poeta Hugo Mas) i Bartomeu Ferrando.

Per altra banda, Poesia i+ ha establert un vincle amb la Fundació Mallorca Literària i el seu festival La Lluna en Vers, que se celebra durant els mesos d’estiu. En aquesta edició, es podrà veure la producció de la Fundació Mallorca Literària sobre Damià Calvet i Miquel Àngel Riera, Fam de paraula i terra (amb Mar Grimalt, Roger Pistola i Salvador Miralles). Més enllà d’això, els dos festivals han programat de manera conjunta la proposta de la cantant basca Verde Prato.

A més, Poesia i+ continua la col·laboració amb el Premi Miquel Martí i Pol del certament Terra i Cultura, organitzat pel Celler Vall Llach, que  reconeix cada any la millor musicació d’un poema en català. Els guanyadors, The Tyets, i els finalistes, Clara Poch i Marçal Calvet, actuaran al festival.

La poesia ha mort. Visca la poesia!

Avui també s’ha presentat la imatge del festival, que enguany presenta dues fases diferenciades, que corresponen a un debat entorn del paper de la poesia al món actual. En la primera, iniciada la setmana passada, el festival va publicar una esquela anunciant que “la poesia ha mort”. La publicació convidava a una reflexió sobre els límits i el poder d’incidència de la poesia en un món salvatge com l’actual. Després de demanar educadament durant anys que hi hagi més poesia al món (“+ poesia si us plau”), ens enfrontem més que mai a un planeta ferit i exhaust, a un present en conflicte que no convida precisament a l’optimisme. És això una constatació de que la poesia ha fracassat?

La resposta a aquesta i altres reflexions arriba en la segona fase, que s’ha llançat avui mateix amb el lema “Visca la poesia”. I és que, malgrat tot, el festival no vol renunciar a la força de la paraula, a la bellesa, a l’esperança, als espais on caben totes les sensibilitats, al compromís amb l’entorn i amb totes les vides. No renunciar al crit que ha acompanyat el Poesia i+ des de fa anys: + poesia si us plau. La poesia com un au fènix i el festival com un renaixement.

Demà dimarts 31 de maig es posen a la venda les entrades individuals i l’abonament general a través de la web poesiaimes.cat. I dimecres 1 de juny es farà l’acte de presentació de la 17a edició del festival al Pati de la Fundació Palau, a Caldes d’Estrac. Hi intervindran la directora de la Fundació, Anna Maluquer, i el director del festival, Eduard Escoffet. Després, hi actuarà el músic mataroní Marc Vilajuana, que presentarà el seu nou àlbum Equinocci.