Ginestà

El Festival Strenes comença amb els concerts de Ginestà, Figa Flawas, Maria Hein i Xarim Aresté

La 12a edició comença amb el 80% d'entrades venudes, el millor xifra de venda anticipada

Redacció.- Les estrenes del nou disc a Girona de Paula Valls i Pelat i Pelut inauguren avui a les 19h la dotzena edició del Festival Strenes al nou escenari gratuït de la plaça independència. Des del 5 d’abril al 5 de maig, l’Strenes tornarà a acollir una quarantena de concerts protagonitzats per les principals estrenes musicals del país, esdevenint de nou el tret de sortida de la farcida temporada de festivals catalans.

El festival gironí ha venut prop de 20.000 entrades de les 26.300 que va posar a la venda, que significa la millor arrancada de la seva història. Ja no queden entrades pels concerts d’Oques Grasses i Mama Dousha al nou escenari al Palau de Fires de Girona, dels Gossos a L’Auditori de Girona, dels Figa Flawas a La Mirona, de Blaumut i La Ludwig Band a les Escales de la Catedral, i pels dobles concerts de Guillem Gisbert i The Tyets també a les escales de la catedral. Per altra banda, s’estan a punt d’exhaurir les entrades del doble concert d’Els Amics de les Arts al Teatre Municipal i d’altres estrenes com les d’El Kanka a L’Auditori de Girona i les de Quimi Portet i Ginestà al Teatre Municipal.

La dotzena edició del Festival Strenes comptarà amb les estrenes d’alguns dels discos, gires i espectacles més esperades de la temporada. Estrenaran disc a Girona Figa Flawas, Els Amics de les Arts, Ginestà, Blaumut, Russian Red, Xarim Aresté, Roger Padrós, Flashy Ice Cream, Jim i La Fúmiga. També hi haurà estrenes a comarques gironines dels nous discos d’Oques Grasses, The Tyets, 31FAM, Roba Estesa, Raule i Paula Valls. L’Strenes també acollirà les estrenes absolutes de les noves gires de Julieta, que estrena “Tu Juru la Ju Tour” i Gossos, que faran el primer concert de la gira “A reviure”. El públic gironí també podrà gaudir de les estrenes a comarques gironines del nou espectacle amb banda Lildami & Big Friends, de l’espectacle dels vint-i-cinc anys de carrera “Si plou, ho farem al Festival Strenes” de Quimi Portet, de la gira electroacústica dels madrilenys Sidecars i del nou format de directe de Joan Miquel Oliver.

La Cançó de l’Strenes, el projecte educatiu del festival, que tindrà lloc a vuit instituts de secundària de la ciutat de Girona, acaba de confirmar la participació d’Els Amics de les Arts, Ginestà, Jim, Mariona Escoda i Triquell. Durant el mes d’abril aquests artistes oferiran xerrades als instituts participants on explicaran els seus secrets i les seves fonts d’inspiració a l’hora de fer una bona lletra de cançó. Els i les alumnes en una acció col·lectiva sense precedents, escriuran una cançó que un jurat valorarà i seleccionarà i que el productor HugSound transformarà en realitat. La cançó es podrà escoltar per primera vegada el 21 de juny, el Dia de la Música.

L’aposta pel talent emergent de la dotzena edició de l’Strenes és més ambiciosa que mai. A banda de La Cançó de l’Strenes i dels quatre artistes que protagonitzen la secció Talent Gironí –Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls-, el certamen també acull el Cicle Km0 vinculat a Cases de la Música que servirà per descobrir les propostes de Santa Mandra i de Bivac i el Concurs KLK de nous talents de la música urbana. 

Enguany el festival Strenes consta de 44 concerts que se celebraran a espais clàssics del festival com L’Auditori i el Teatre Municipal de Girona, La Mirona de Salt i, esclar, les icòniques Escales de la Catedral. Repeteixen també el Parc de l’Estació Jove, on se celebrarà l’Strenes Urbana i la plaça del Vi amb els concerts gratuïts del cicle KM0. Els nous escenaris del festival són el Palau Firal, que serà l’espai amb més aforament, amb una capacitat de fins a 7.000 persones i la Plaça de la Independència, que acollirà concerts gratuïts de grups emergents.

El primer cap de setmana de l’Strenes

Aquest primer cap de setmana el festival acollirà les estrenes absolutes de nous discos com LA CALÇOTADA de Figa Flawas a La Mirona acompanyats del grup Classe B. També de VIDA MEVA, el quart disc de Ginestà al Teatre Municipal, d’A Contrallum, el segon disc de Roger Padrós a l’escenari gratuït de la plaça Independència i d’Un idioma nou de Xarim Aresté al Teatre Municipal. Per altra banda, també es podrà viure l’estrena a comarques gironines dels nous discos de Paula Valls, que presentarà Començar de nou a la plaça Independència, de Maria Hein que mostrarà les cançons de Tot allò que no sap ningú també a la plaça Independència i del disc Limbo, del cantant de Jerez de la Frontera Raule, a La Mirona. Per altra banda, també es podrà gaudir del nou espectacle “Si plou, ho farem al Festival Strenes” que celebrarà 25 anys de carrera de Quimi Portet  al Teatre Municipal i la posada de llarg de la cantant gironina Juls, una de les noves veus emergents del nou panorama pop urbà català, que forma part de la secció Talent Gironí, a la plaça Independència.