El festival Undàrius completa l’oferta de l’estiu a Girona amb una proposta de cultura popular i tradicional

Del 3 al 6 de juliol, es portaran a terme concerts, ball de danses tradicionals o tallers de capgrossos i diables, entre d’altres

Del 3 al 6 de juliol se celebrarà el primer festival Undàrius, de cultura popular i tradicional, que completa l’oferta cultural d’aquest estiu a Girona. L’Ajuntament de Girona ha impulsat aquest nou festival juntament amb les entitats Escampillem, Ateneu d’Acció Cultural (ADAC), Amics de la Sardana Terranostra, Diables de l’Onyar, Fal·lera Gironina i l’equip de cultura popular i tradicional de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Girona.

L’àmbit del festival és tota mena de manifestació cultural popular i tradicional en el seu sentit més ampli. Si bé la música i les diferents exhibicions de danses tradicionals en seran l’eix principal, també hi haurà altres activitats destacades com tallers de capgrossos i de diables o propostes relacionades amb la cuina i la gastronomia, entre d’altres.

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha ressaltat que es tracta d’un “aparador que es posa al servei del país” amb una proposta que combina “activitats i coneixement per posar de relleu la diversitat de tradicions i de procedències dels Països Catalans”. En aquest sentit, Puigdemont ha remarcat que “l’Undàrius és una proposta que omple un buit a Catalunya” pel que fa a cultural popular i tradicional.

El festival té dues parts ben diferenciades, totes dues obertes i lliures per a tothom. La primera, però, està dedicada a la formació dels professionals docents, tant de primària com de secundària, i serà gestionada per l’equip ICE de Cultura Popular i Tradicional i els professors o mestres que hi participin podran demanar el reconeixement d’aquesta participació com a activitat formativa. L’altra part serà totalment oberta i lliure per a tothom i inclourà activitats més festives, com les actuacions i els concerts a les nits i alguns dels tallers de les tardes i els vespres. El director del festival, David Ripoll, ha destacat la presència al festival de persones de “reconegut prestigi acadèmic” i les propostes del gaiter Carlos Núñez, que obrirà l’Undàrius el 3 de juliol amb el primer concert que ofereix el gaiter gallec a Girona; de Le Sextet À Claques, “el grup de folk en actiu més reconegut a l’Estat francès i a bona part d’Europa”, tal com ha afirmat Ripoll, o de l’acordionista llombard Andrea Capezzuoli, figura cabdal per a la recuperació d’un instrument tradicional com és l’acordió diatònic.

L’Undàrius és hereu del festival Folk a l’Estiu, que es va iniciar el 2001. El salt endavant que ha tingut lloc aquest any ha estat possible gràcies a la implicació del consistori i de les diferents entitats culturals de la ciutat.