El Festival Z presenta els 16 projectes escènics i les activitats professionals que formaran part de l’edició 2024

El festival d’arts en viu creades per i per a joves de menys de 30 anys torna de l’11 al 14 de juliol a Girona i Salt.

Redacció.- Torna el Festival Z aquest 2024 de l’11 al 14 de juliol a Girona i Salt, una mostra d’arts vives i d’espectacles creats per i per a joves. El festival va néixer l’any 2021 amb l’objectiu de contribuir en la visibilització i la professionalització en els àmbits de la cultura visual i escènica, aquest any sota la direcció de la jove gestora cultural Eva Ferré.

Més enllà de donar visibilitat a artistes i companyies joves de menys de trenta anys que estiguin treballant en l’àmbit de les arts en viu, el Festival Z es projecta com una plataforma d’acompanyament i promoció de materials escènics produïts a Catalunya. Per a fer-ho, aposta per mantenir una programació abastable, que permeti conèixer i atendre les necessitats diverses de cada companyia, alhora que els ofereix mentoratge i diverses càpsules formatives. A més, el festival acull diferents activitats professionals que complementen la programació escènica, amb l’objectiu de generar oportunitats de qualitat i de negoci.

El lema de l’edició d’enguany neix del projecte desenvolupat amb l’alumnat del batxillerat escènic de La Salle i de l’Institut Santiago Sobrequès i Vidal de Girona. Aquest “Fora de lloc” es posa en contacte amb els valors i missions del festival i posa l’accent en tot allò que queda fora d’escena. El concepte ob skené, que designava l’espai on tenia lloc la mort de personatges a la tragèdia grega (darrere de l’escenari, per no ferir la sensibilitat dels espectadors), esdevé un pretext per tractar tot allò que queda fora de l’escena actual i per què, tractar-ne els límits: allò prohibit, les censures, les dissidències, l’obscenitat o la idea d’ofensa, entre d’altres.

Però, què és allò obscè avui en dia? Quin és el lloc per les que són massa? Massa joves, massa inexpertes? Què delimita el que pot i no pot mostrar-se? Quin és el lloc de les que estem fora de lloc?

Aquest 2024 es torna a col·laborar amb el centre d’investigació escènica C.I.N.E. i el Festival Ciclop de Sineu, a les Illes Balears. Aquest acord es tradueix en un projecte de residències creuades i exhibició tant a Girona com a Mallorca, en el marc dels festivals i espais involucrats.

Padrines 2024

En la primera edició del festival, es va iniciar l’estratègia Padrines per poder col·laborar amb professionals del sector d’ampli recorregut. Així doncs, el Z convida a una selecció de professionals estratègiques que considerem obertes a la creació jove i a generar sinergies amb les companyies convidades.

Aquesta acció facilita la complicitat i la relació intergeneracional entre aquestes gestores culturals i programadores i les companyies joves. La convivència durant tots els dies de festival permet que els intercanvis siguin distesos i les relacions es consolidin, així com que les joves creadores s’apropin amb confiança i proximitat a aquests agents professionalitzadors per a establir vincles que poden ser molt enriquidors per al desenvolupament dels seus projectes i trajectòries professionals.

Les padrines del Festival Z 2024 seran:

 • Aina Juanet, productora de la Nau Ivanow
 • Ana Gómez, Tècnica en Música i Arts Escèniques a l’Instituto Cervantes
 • Arnau Vinós, cap de producció i professionals de la Mostra Igualada
 • Cristina Cazorla, directora artística de Trapezi Reus
 • Imma Fernández, periodista d’El Periódico
 • Margarida Troguet i Taull, vicepresidenta del CoNCA
 • Maria Hervàs, productora del Teatre Nu
 • Marta Barceló, codirectora del C.I.N.E. i del Festival Ciclop
 • Mònica Garcia Gené, producció i distribució a MònicaDeGira
 • Natàlia Lloreta, directora executiva de FiraTàrrega
 • Sisu Villodre i Armengol / Edi López Marin / Miqui Pujol Palou, responsables i impulsors de la cooperativa d’iniciativa social Efecte Mosquit

Programació escènica

La programació escènica del Festival Z 2024 comptarà amb 6 espectacles acabats, 3 creacions en procés i 6 embrions escènics, passant del teatre de text, a la dansa, la instal·lació o el teatre d’objectes. La inauguració del festival serà una festa-espectacle-activitat a càrrec del col·lectiu L’Última Merda: La festa (menys) fora de lloc del Festival Z: amiga, ubica’t. Com a cloenda, el festival proposa l’activitat Escenes fora de lloc, una sortida a l’Estudi Taller Carles Fontserè de Porqueres on gaudirem de les peces SOT i S’Albufera i d’un pícnic musical en un entorn rural.

 • Exhibició d’espectacles

Inauguració amb L’Última Merda – La festa (menys) fora de lloc del Festival Z: amiga, ubica’t

Dijous 11 de juliol a les 18 h al Teatre  Municipal de Girona

L’Última Merda Col·lectiu donarà tret de sortida a l’edició d’enguany del Festival Z convocant-nos a una festa per assumir que, amigues, totes estem desubicades en la nostra vida adulta i artística. Connectarem amb la nostra part més lúdica i celebrarem el “fora” com a lloc des d’on viure i veure el nostre món. Amb música, safareig, matches, jocs i moltes sorpreses!

Am I Bruce Lee – Kernel Dance Theatre

Divendres 12 de juliol a les 16 h al teatre del Centre Cívic Sant Narcís de Girona

Un espectacle de dansa sobre la identitat a partir dels punts de connexió i paral·lelismes que té Junyi amb Bruce Lee. Des de l’origen, el desenvolupament personal i el recorregut professional, fins als seus ideals o desitjos. La dansa i les arts marcials es troben amb l’objectiu d’exposar el racisme i els estereotips a escena.

Perla – Francesca Vadell i Companyia Les Pinyes

Divendres 12 de juliol a les 19 al Teatre Municipal de Girona

Un homenatge a les dones obreres que no surten als llibres d’història. Elles seuen ara dins la cuina, treuen una capsa de fotos dels “millors anys de la seva vida” i s’enorgulleixen perquè han pogut donar una carrera a filles i netes.

Caterina – Companyia La Dona Calba

Dissabte 13 de juliol a les 17 h al teatre del Centre Cívic Sant Narcís de Girona

La història d’una àvia que és incapaç de donar alguns dels objectes que l’han acompanyat en els moments més importants de la seva vida i dels quals es vol despendre. Una proposta que combina teatre de titelles, objectes i text per fer un homenatge a totes les àvies i dotar de significat als objectes que sempre ens han acompanyat i ens acompanyaran.

Vibra! – Arnau Pérez

Dissabte 13 de juliol a les 18:30 h a la Plaça Pallol de Girona

Els personatges de “Vibra!” arriben d’un futur on la dansa en parella torna a formar part de les noves generacions. En aquest futur, han desenvolupat un dispositiu que detecta el temps intern de les dues persones mitjançant una freqüència de vibracions, per crear així una atmosfera comuna connectant ambdues individualitats.

S’Albufera – Maya Triay i Mariona Jaume

Diumenge 14 de juliol a l’Estudi Taller Carles Fontserè de Porqueres dins l’activitat Escenes fora de lloc

Som naturalesa i ballem la cohabitació. Amb una estètica civilitzada, una mirada bella s’ocupa de dibuixar i plasmar un paisatge que ens fa ser la pròpia albufera. Som fang, peu que trepitja, animal, fulla, persona, ulls.

SOT – Daniela Brown & Eduard Paredes

Diumenge 14 de juliol a l’Estudi Taller Carles Fontserè de Porqueres dins l’activitat Escenes fora de lloc

Dos personatges. Un camp. Un públic a l’espera d’alguna cosa. On és el mestre de cerimònies? Sembla que no ha pogut venir. Davant d’un enorme forat cavat a terra, es plantejaran qüestions com la mort, el destí i el sentit de l’existència.

 • Residències creatives i assajos oberts

Aèria – Júlia Suñer i Joan Thió

Dissabte 13 de juliol a les 10:30 h a El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt

A través d’una combinació de dansa contemporània, performance, vídeo i estudi sociològic, “Aèria” desafia les convencions del consum artístic i involucra als espectadors com a cocreadors de la seva pròpia percepció.

Yo soy una fiesta – La Resistència Teatre

Dissabte 13 de juliol a les 11:30 h a El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt

Després de la mort inesperada de la iaia, l’Àngela decideix embarcar-se en el seu dolor donant tornada la lògica d’aquest món. El que no sap, és que aquest procés la portarà a un altre conflicte que ha estat sempre negant.

La Resistència Teatre és la companyia en residència gràcies a la col·laboració del Festival Z amb C.I.N.E. i el Festival Ciclop de les Illes Balears.

Coordenades – Col·lectiu Atles

Dissabte 13 de juliol a les 19 h al Teatre Municipal de Girona

En Jordi es desperta a sobre d’un sorral amb un objectiu clar: dir “adeu”. A i B l’acompanyen en aquest viatge peculiar que dura el mateix que el temps que passa entre que acluquem els ulls i ens adormim.

Per a situar i contextualitzar tota l’oferta artística en procés, oferint una mediació després de cada mostra, els ApartZ, comptarem amb la col·laboració de la gestora cultural, comissària i vicepresidenta del CoNCA, Margarida Troguet i Taull.

Activitats professionals

A banda de la programació artística i com a trobada professional, el Festival Z també acull diferents activitats que permeten que durant els 4 dies de festival s’estableixin vincles i complicitats entres professionals, joves companyies i públic.

Futurs escènics imminents! – Presentació de projectes Z

Divendres 12 de juliol a les 10:30 h a El Canal Centre d’Arts Escèniques de Salt

Presentació lúdica, festiva i performativa de sis projectes escènics en fase de preproducció en una gala conduïda per l’actriu Júlia Isern. Les companyies participants i els seus projectes són:

 • Companyia Paradís amb White Noise
 • Cara D amb Imperfecte, extraordinari, monstruós o abominable Berta Sayeras amb Plagues Urbanes
 • Orientación Colectiva Loli amb XYZW
 • La Fatal amb Bisila
 • Col·lectiu Chrisantem amb Metamorfosi(s)

Danceoke Z

Divendres 12 i dissabte 13 de juliol a les 10 h a El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt

Si el karaoke és una forma de cantar seguint la lletra d’una cançó impresa en una pantalla, el Danceoke Z és una benvinguda en forma d’escalfament col·lectiu ofert per l’equip del festival. Ballarem les unes amb les altres per tal d’encarar un dia farcit d’activitats amb amor i humor.

Aperitius Z Fem Matx!

Divendres 12 i dissabte 13 de juliol a les 12:30 h a El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt

Tens ganes de seguir conversant després de descobrir les propostes de cada matí? Als aperitius Fem Matx! la nostra comunitat es troba de manera informal en un aperitiu a peu dret.