Festival Z

El Festival Z torna de l’11 al 14 de juliol a Girona i Salt sota el lema “Fora de lloc”

Tota la programació del Festival Z 2024 es presentarà el dissabte 11 de maig

Redacció.- Torna el Festival Z aquest 2024 de l’11 al 14 de juliol a Girona i Salt, una mostra d’arts vives i d’espectacles creats per i per a joves. El festival va néixer l’any 2021 amb l’objectiu de contribuir en la visibilització i la professionalització en els àmbits de la cultura visual i escènica, aquest any sota la direcció de la jove gestora cultural Eva Ferré.

Més enllà de donar visibilitat a artistes i companyies joves de menys de trenta anys que estiguin treballant en l’àmbit de les arts en viu, el Festival Z es projecta com una plataforma d’acompanyament i promoció de materials escènics produïts a Catalunya. Aquesta iniciativa persegueix generar oportunitats de qualitat i de negoci, ja que, a més de la programació artística, el festival acull diferents activitats professionals.

El lema de l’edició d’enguany és “Fora de lloc”. Un lema que es posa en contacte amb els valors i missions del festival i posa l’accent en tot allò que queda fora d’escena. El concepte ob skené, que designava l’espai on tenia lloc la mort de personatges a la tragèdia grega (darrere de l’escenari, per no ferir la sensibilitat dels espectadors), esdevé un pretext per tractar tot allò que queda fora de l’escena actual i per què, per tractar-ne els límits: allò prohibit, les censures, les dissidències, l’obscenitat o la idea d’ofensa, entre d’altres.

Però, què és allò obscè avui en dia? Quin és el lloc per les que són massa? Massa joves, massa inexpertes? Què delimita el que pot i no pot mostrar-se? Quin és el lloc de les que estem fora de lloc?

El Festival Z 2024 se celebrarà a 5 espais: El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt, el Teatre Municipal de Girona, el teatre del Centre Cívic Sant Narcís de Girona, l’Escola Universitària ERAM i l’Estudi Taller Carles Fontserè de Porqueres, on es farà l’excursió de tancament d’aquesta edició.

Aquest 2024 es tornarà a col·laborar amb el centre d’investigació escènica C.I.N.E. i el Festival Ciclop de Sineu, a les Illes Balears. Aquest acord es tradueix en un projecte de residències creuades i exhibició tant a Girona com a Mallorca, en el marc dels festivals i espais involucrats.

Presentació de la programació

La programació al complet de l’edició 2024 del Festival Z es presentarà el dissabte 11 de maig de 18 a 23 h en una festa a l’espai de cultura feminista La Posidònia (Centre Cívic Ultramort, Baix Empordà). Un espai creat pel col·lectiu Lo Relacional, creadores de relacions i pràctiques que transiten entre l’educació, la creació cultural i la dinamització comunitària.

D’aquesta manera, el Festival Z i La Posidònia s’uneixen per crear un espai de celebració amb les companyies participants, una presentació escènica d’una de les companyies que formarà part d’aquesta edició i una sessió musical amb DJ Kivili. Una festa amb perspectiva feminista, queer, intercultural i interseccional a la qual totes esteu convidades!

Les entrades de La Festa del Festival Z x La Posidònia ja estan a la venda aquí.

Companyies que han passat pel Festival Z

Responent a la seva missió, al llarg de les seves tres primeres edicions, el pas pel Festival Z ha esdevingut un trampolí per les companyies participants. Moltes són les companyies que durant el Festival Z han pogut generar oportunitats de professionalització. En alguns casos, els han dut a presentar els seus projectes a mercats estratègics com FiraTàrrega, Fira Mediterrània i a festivals com Temporada Alta; o s’han traduït en residències i gires per tot el territori.

Algunes d’aquestes companyies són Col·lectiu Desasosiego amb Un segundo bajo la arena; Cia. Atzucac amb Noves espiritualitats per a persones atees; Maria Jover i Gerard Franch amb Berenguera; La Moukhles & Sentís amb NODI: de gossos i malditos; Maria Cambil (Malsai Produccions) amb Calla, Judit, calla; Elena Romero amb Costura; Cia. Cicuta amb META o Júlia Godino i Alexa Moya amb Picnic on the moon i Tan a prop.

Així, en la seva quarta edició, el Festival Z es consolida com a espai d’impuls i acompanyament a la professionalització de joves companyies.

 

Etiquetes: