El fotògraf Adra Pallón guanya el premi Zampa

El premi es consolida com un guardó de referència en el fotoperiodisme i la fotografia documental

Redacció.- El Jurat de la segona edició del Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione, format per les professionals de la fotografia Silvia Omedes, Arianna Rinaldo i Sandra Balsells, ha resolt com a guanyador el projecte “Demotanasia” del fotògraf gallec Adra Pallón.

“Demotanasia” documenta el procés de despoblació de les zones rurals gallegues, la situació de les persones que resisteixen en aquests territoris despoblats i els reptes diaris als que s’enfronten els seus veïns i veïnes. Toca temàtiques com l’autonomia residencial, l’abandonament de les persones grans, la precarietat en el sector agrícola i els problemes mediambientals.

El 12 de novembre, al Cinema La Calàndria del Masnou (Barcelona), els 10 finalistes del premi van presentar els seus projectes a la pantalla del cinema, davant del jurat i d’unes 150 persones assistents. En paral·lel es va organitzar una exposició amb les propostes finalistes, en una jornada que reivindica el valor i aportació social del fotoperiodisme com a gènere. L’exposició continuarà amb accés lliure i gratuït fins al pròxim 4 de desembre.

L’anunci de la proposta guanyadora ha suposat el punt culminant de les jornades. Sandra Balsells, encarregada d’anunciar el guanyador, va recalcar el valor afegit que suposa que els propis fotògrafs defensin els seus projectes i tinguin un espai per explicar-los. També va insistir en la qualitat dels projectes finalistes, que va fer molt difícil la tasca del jurat de triar només un guanyador.

Per a la selecció guanyadora, Balsells va argumentar que el projecte “Demotanasia” consta de moltes capes i documenta la punta de l’iceberg de moltes realitats que encara que semblin diverses, estan entrellaçades. Va destacar que és una proposta que “es mastega, es respira i s’olora” i que és un “treball humil, humà i pròxim” que va emocionar al jurat.

Per la seva banda Adra Pallón, en el seu agraïment, va animar a continuar “lluitant i parlant dels temes que tenim al costat”, que hi ha realitats complexes molt a prop nostre i que “explicar això és necessari”.

Durant l’anunci del guanyador també va ser present Jaume Oliveras, alcalde del Masnou, que va recalcar que el premi Zampa s’ha consolidat com a guardó de referència estatal en el sector del fotoperiodisme, destacant que és un “esdeveniment cultural de primer ordre i d’alt nivell.”

Amb el doble objectiu de retre homenatge al fotoperiodista i activista Héctor Zampaglione (1942-2019) i donar visibilitat als treballs fotoperiodístics i documentals realitzats per fotògrafs residents a l’Estat espanyol, el Premi Zampa ha aconseguit des de la seva primera edició el suport i l’interès dels professionals i institucions de fotoperiodisme i de fotografia documental.

El Premi està organitzat per l’Associació Fotogràfica del Masnou (FEM), l’Ajuntament del Masnou i la Fundació la Calàndria, amb la col·laboració i el suport del Sindicat de la Imatge UPIFC, Photographic Social Vision, Diputació de Barcelona i Logística Humanitària.