El futur i les conseqüències del turisme cultural i de masses a debat

Com afecta a ciutats com Girona i Barcelona

Redacció.- La Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni i la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona organitzen, el proper dilluns dia 10 de gener (11.30 h) a la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, una conferència sobre el futur i les conseqüències del turisme cultural i del turisme de masses a ciutats com Girona i Barcelona. La ponència “Quan el turisme cultural es torna dolent. Com fer front a les conseqüències del “sobreturisme”” anirà a càrrec del professor neerlandès Greg Richards (Universitats de Breda i Tilburg, als Països Baixos) i el debat també comptarà amb les intervencions de Dolors Vidal (directora de la Càtedra GCT) i de Sílvia Aulet (directora de la Càtedra UNESCO).

La ponència i el debat es faran en anglès i es podrà seguir presencialment a la Sala de Graus de la Facultat de Turisme i en streaming a través del següent enllaç: https://youtu.be/sEPgcHiWjhc

Com afrontar el retorn del turisme a la ‘vella normalitat’

El turisme cultural s’ha vist sovint com una bona forma de turisme, que atrau visitants educats i que  poden gastar molt. Els turistes culturals sovint contraposen amb els ‘turistes massius’ i els ‘turistes de platja’, que o bé no gasten prou o inverteixen la despesa en altres coses.

Amb el creixement del turisme a moltes ciutats europees, abans de la pandèmia, també va començar a sorgir una nova visió del turista cultural massiu. Davant aquest fet, hi ha ciutats que van començar a prohibir les visites en autocar, les vestimentes inadequades, i altres elements molestos per als visitants. Es va posar en dubte, potser per primera vegada, que el turisme cultural sempre sigui un molt bon turisme.

La pandèmia pot haver aturat temporalment aquest ràpid creixement del turisme cultural de masses, però els nous models turístics encara no s’han dibuixat clarament. Les Càtedres afegeixen que queda poc temps perquè el turisme torni a la ‘vella normalitat’ i es pregunten com ciutats com Barcelona i Girona poden desenvolupar, en un futur, escenaris positius per al turisme cultural. I si pot ser, d’alguna manera, modèlics.

La UdG fa més de 10 anys que imparteix el Màster en Turisme Cultural. Els organitzadors expliquen que escoltar la ponència de Richards és interessant tant per professionals del turisme com per professors i estudiants.

Greg Richards

Greg Richards és professor de placemaking (procés de disseny urbà per fer més atractius els espais públics) i esdeveniments a la Universitat de Breda i professor d’estudis sobre oci a la Universitat de Tilburg als Països Baixos. Ha treballat en projectes per a nombrosos governs, organitzacions turístiques nacionals i municipis, i té una àmplia experiència en recerca i educació en turisme i oci. Les seves publicacions recents inclouen el SAGE Handbook of New Urban Studies (amb John Hannigan), Reinventing the Local in Tourism (amb Paolo Russo), Small Cities with Big Dreams: Creative Placemaking and Branding Strategies (amb Lian Duif) i Rethinking Cultural Tourism.

 

Richards ha participat en el desenvolupament i l’avaluació d’una sèrie de grans programes de regeneració cultural i ha realitzat diversos grans projectes d’investigació sobre la relació entre cultura i turisme. També ha col·laborat amb l’Organització Mundial del Turisme en l’informe sobre sinèrgies de turisme i cultura i participa activament en el desenvolupament d’iniciatives de turisme creatiu a diferents parts del món.