El ‘Galacticat’ converteix Tàrrega en l’epicentre del cinema fantàstic i de terror

La VIIIª edició d’aquesta mostra que s’allargarà fins al pròxim diumenge 29 d’agost amb una programació de més de 150 curts i llargmetratges

Redacció.- Fins a una desena de propostes diferents s’hauran pogut veure durant la primera jornada del ‘Galacticat’, la Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent, que se celebra a Tàrrega des d’avui i fins al pròxim diumenge 29 d’agost. El certamen, impulsat per l’associació Galacticat en col·laboració amb l’Ajuntament de Tàrrega, ha donat el tret de sortida aquest dilluns a una setmana repleta de cinema a la capital de l’Urgell amb Crush my heart (2018), de la directora eslovaca Alexandra Makarová, i el thriller mexicà Rendez-vous (2019). En el primer dia de festival, el públic també podrà gaudir d’una de les novetats d’aquesta vuitena edició. Per primera ocasió, la terrassa del Teatre Ateneu s’ha convertit en una sala de cinema on, aquesta nit, s’hi han projectat una selecció de curtmetratges.

La situació general ha determinat certs aspectes de la mostra i és per això que la d’enguany és una edició que es podrà viure tant en la seva versió presencial com virtual. En aquest sentit, val la pena recordar que les entrades d’un dia i els abonaments per gaudir al complet del Galacticat, també donen dret a visualitzar les propostes audiovisuals que s’han posat a disposició del públic a la versió en línia del festival. Com explica Ramon Bochaca, director del Galacticat, “seguint les instruccions pautades pel Departament de Salut i per garantir el benestar de tots els assistents, enguany hem volgut fer una nova aposta pels espais a l’aire lliure. Repetim l’experiència d’instal·lar pantalles exteriors a l’Avinguda Catalunya, just a la façana dels Cinemes Majèstic i afegim la terrassa de l’Ateneu a la nostra llista d’espais. A més, hem programat diferents sessions d’algunes de les pel·lícules més esperades i hem ampliat la franja horària de programació perquè tot aquell qui vulgui anar al cine ho faci amb totes les garanties de seguretat per part nostra”.

Entrades i abonaments disponibles a Internet

L’engranatge del Galacticat ja està en marxa i la venda d’entrades per cada jornada i d’abonaments per la totalitat del festival segueix disponible a la pàgina web del certamen. L’organització es mostra satisfeta pel ritme que s’ha assolit d’entrades venudes i confia que la presència de cares conegudes del cinema i professionals del sector, dinamitzaran encara més la presència de públic al Majèstic de Tàrrega. De fet, aquest diumenge la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, participarà en la gala d’entrega de premis de les seccions oficials i en l’anunci del Palmarès 2021. Serà a la Sala A del Cinema Majèstic en acabar el concert de cloenda, que enguany anirà a càrrec de la Sant Andreu Jazz Band. Durant les pròximes jornades, desfilaran pel Galacticat alguns dels responsables i professionals del sector que han treballat en les projeccions nacionals i internacionals que aquesta setmana es veuran en el marc del festival. A més, qui també participarà presencialment en aquesta vuitena edició de la mostra seran els membres del jurat, que en aquesta ocasió està format pel periodista i crític de cinema Pep Prieto; l’actor Miguel García Borda, qui ha participat en produccions com Jamón, Jamon o El secreto de Puente Viejo; el productor, guionista i director Dani Villanueva, guanyador d’un premi Goya; i la mateixa Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.

Des d’avui i fins dijous, tant el cinema Majèstic com la terrassa del Teatre Ateneu acolliran la projecció de més de mig centenar d’obres audiovisuals diferents. La resta de llargs i curtmetratges es podran veure durant el cap de setmana. La inauguració oficial d’aquesta
VIIIª Galacticat està prevista per aquest divendres 27 d’agost a les 21h de la nit. La gala comptarà amb la presència dels principals impulsors i responsables del Galacticat, també algunes cares conegudes i, després de la projecció de The wanting mare, el debut filmogràfic del director americà Nicholas Ashe Bateman, els assistents podran gaudir d’un tast de Gintònics a les mateixes instal·lacions dels Cinemes Majèstic de Tàrrega.

Cinema internacional de qualitat a la capital de l’Urgell

Destaca, com a novetat, la posada en marxa d’una nova secció paral·lela en el marc del certamen. Es tracta de la Secció AMP-FILMS. Gràcies a la col·laboració amb la distribuïdora cinematogràfica AMP International, el Galacticat comptarà amb algunes de les produccions internacionals contemporànies del gènere de terror i fantàstic més celebrades. En aquest sentit, el director del festival, Ramon Bochaca destaca que “aquesta nova secció ens fa especial il·lusió, ja que enceta una col·laboració important amb una distribuídora de renom mundial”.  A més ens permet programar obres d’una destacada qualitat que oferiran a l’espectador la possibilitat de gaudir de films originals, innovadors i únics que segurament el sorprendrà”. Recordem que, en total, la mostra compta amb cinc seccions. La Secció oficial de Llargmetratges amb pel·lícules a competició, l’oficial de Curtmetratges o Galacticurt, que també és competició, i, per altra banda, les tres seccions paral·leles, dues de les quals s’han impulsat enguany. La nova secció Focus posarà la lupa en la cinematografia d’un país convidat, que enguany serà Croàcia; la nova Secció AMP portarà cada any cinc títols actuals que programarà la prestigiosa distribuïdora internacional AMP-FILMS i, finalment, la secció Clàssics recuperarà CARRIE i MISERY, grans títols del gènere per al públic més malencònic.