El Galacticat de Tàrrega tindrà com a eix temàtic el clàssic ‘L’Exorcista’

El festival tornarà a acollir una trobada entre nous talents i productores i distribuïdores del món del cinema

Redacció.- El Galacticat, la Mostra de Cinema Fantàstic i Terror de Ponent, celebrarà aquest estiu la seva desena edició. Els Cinemes Majèstic i els carrers de la capital de l’Urgell acolliran la projecció de més de 100 curts i llargmetratges, entre els dies 26 de juny i 2 de juliol. A més, el certamen està d’enhorabona per partida doble, ja que arriba a la seva desena edició i ho fa anunciant un acord amb Filmin, el qual permetrà que part de la programació del Galacticat es pugui veure a través d’aquesta plataforma on-line, abans, després i durant la celebració del festival.

Com ja és costum, el festival tindrà un ‘leitmotiv’ al voltant del qual girarà la seva programació. Aquest any, coincidint amb els 50 anys de l’estrena de la pel·lícula ‘L’Exorcista’ (1973), estarà dedicat a aquest film dirigit per William Friedkin i d’altres obres relacionades amb el món de les possessions demoníaques i el satanisme.

De fet, una altra de les novetats d’enguany són les dates. En les darreres edicions, la Mostra s’havia celebrat durant el mes d’agost, però en aquesta s’ha decidit traslladar-la a la darrera setmana de juny. Per això, el dilluns 26 de juny es donarà el tret de sortida del Galacticat i s’acabarà el diumenge 2 de juliol.

Més de 300 propostes en sis mesos

Després d’aquests 10 anys, els organitzadors es mostren satisfets per haver aconseguit consolidar-se com una de les cites referents dins del circuit europeu de festivals de cinema fantàstic i de terror.

Una mostra d’aquesta feina ben feta, és l’augment de curts i pel·lícules que s’han presentat per formar part de la secció oficial del Galacticat i optar a algun dels seus premis: A la vuitena edició es van rebre 270 curts i llargmetratges, a la novena 238, però a l’actual ja s’han superat els 300 i encara queden dos mesos per tancar les inscripcions. A més, el Galacticat es continua internacionalitzant, rebent i programant pel·lícules de països com l’Iran, Cuba, Perú o  el Canadà, entre d’altres.

La voluntat de l’organització es seguir consolidant el Galacticat com un referent dins la indústria cinematogràfica del país. Per això, Tàrrega tornarà a acollir la ‘Trobada de Talent’: Una reunió on directors i guionistes presentaran els seus primers projectes a productores i distribuïdores del món del cinema per impulsar-los. El Galacticat organitza aquesta activitat per segon any consecutiu de la mà del productor Jaime Arnaiz i amb la col·laboració de l’associació de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC).

El concurs està obert a llargmetratges, curts i sèries. Amb aquesta trobada de talent, l’objectiu de l’organització és que Tàrrega també esdevingui un punt de trobada per la indústria nacional i, alhora, reivindicar Ponent com un escenari per futures produccions.

El Galacticat amplia les seves seccions i premis

Pel que fa a la programació, es projectaran prop de 80 curtmetratges i una trentena de llargmetratges, entre els quals també hi haurà documentals, ja que una de les novetats d’enguany és que el Galacticat incorpora la Secció oficial de millor curtmetratge Documental, amb el seu guardó corresponent, el qual se suma als de la Secció oficial de Llargmetratges, Llargmetratge Documental i les seccions oficials de Curtmetratges. A banda, cal recordar que el certamen té les seccions paral·leles Clàssics i la secció Focus.

Seccions oficials:
1.         Llargmetratges – competició
2.         Documentals – competició
3.         Curtmetratges – competició
a.         Terror
b.         Fantàstic
c.         Animació
d.         Gènere lliure
e.         Documental

Seccions paral·leles:
4.         Focus
5.         Clàssics

Activitats paral·leles: GalacticGames, Off Festival, Galacticurs…

Durant els pròxims mesos, l’organització anunciarà els detalls de la resta d’activitats paral·leles que se celebren durant els dies del festival, com la secció de videojocs o el GalacticGames, que es porta a terme amb la col·laboració de l’Associació Ragnarok.

Al marge dels dies del festival, el Galacticat segueix amb la seva activitat durant l’any a través dels Off Festivals, que projecta curtmetratges als cinemes de diferents localitats en col·laboració amb els seus ajuntaments. Aquest passat mes de gener, per exemple, les Borges Blanques va acollir una d’aquestes activitats.

També se segueix endavant amb el GalactiCurs, el projecte pedagògic del festival, format per tallers amb diferents temàtiques i formats que estan adreçats a estudiants d’entre 3 i 18 anys que hi participen en els seus centres educatius, tant de Primària com de Secundària. Aquests tallers es porten a centres escolars d’arreu de la província de Lleida i l’any 2022 van arribar a 1.035 alumnes.