Grup de gent a Germinador Social

El Germinador Social se centra en comunitats energètiques locals i pobresa energètica

El concurs que impulsen la Fundació Coop57 i Som Energia per estimular la creació de nous projectes que generin models socials innovadors

Redacció.- Obertes les inscripcions del Germinador Social, el concurs que impulsen la Fundació Coop57 i Som Energia per estimular la creació de nous projectes que generin models socials innovadors i que fomentin la transició energètica en el marc de l’economia social i solidària.

Impuls a les comunitats energètiques locals i la pobresa energètica

En aquesta edició, el concurs se centra en les comunitats energètiques i els projectes que treballin per fer front a la pobresa energètica. Així doncs, tindrà aquestes dues categories:

 • Comunitats energètiques: projectes que tenen com a objectiu impulsar l’aparició d’una comunitat de persones que, a través d’una participació oberta i col·laborativa, pugui emprendre les accions necessàries per gestionar els recursos energètics a escala local d’una manera justa, eficient i sostenible.
 • Pobresa energètica: Projectes que tenen com a objectiu mitigar les causes i conseqüències, estructurals i contextuals, de la pobresa energètica (dificultat d’accedir a una quantitat d’energia suficient per satisfer les necessitats domèstiques).

Hi haurà un total de tres premis per a cada categoria, dotats amb 6.000, 5.000 i 4.000 euros respectivament. Aquesta dotació econòmica corre a càrrec de Som Energia, que fa una aportació a fons perdut de 30.000 euros. L’import prové del fons d’educació i promoció d’activitat cooperativa. Per altra banda, tots els projectes guanyadors podran demanar un préstec a Coop57 i, en cas de concedir-se, tindran una reducció del 50% del cost financer associat durant els dos primers anys.

Votació popular

Enguany els projectes guanyadors s’escolliran per votació popular, que es farà entre els dies 15 de setembre i 20 d’octubre, al web del Germinador Social, posant en valor el suport social, l’enxarxament i arrelament territorial. Prèviament, l’equip d’organització del concurs validarà els projectes d’acord a certes característiques:

 • L’impacte social i ambiental del projecte en l’entorn més proper, l’arrelament territorial i la seva dimensió comunitària.
 • La contribució del projecte al desenvolupament de nous models per a la transició energètica, l’eficiència energètica i la democratització de la producció, accés i consum d’energia.
 • La contribució del projecte al desenvolupament de l’economia social i solidària, i l’aprofundiment de models de democràcia econòmica.
 • La sostenibilitat tècnica i econòmica del projecte a llarg termini.
 • El grau d’innovació i originalitat del projecte i la capacitat de resoldre necessitats socials i mediambientals.
 • La replicabilitat del projecte: capacitat de ser replicat en altres indrets i/o per altres agents.
 • La sensibilitat i consciència vers la mirada de gènere i el desplegament d’accions per tal de garantir la diversitat dins l’organització.
 • L’existència de mecanismes de governança i participació per tal de vehicular les inquietuds i iniciatives del col·lectiu.

A qui va dirigit

El Germinador Social està obert a iniciatives de tot l’estat espanyol que siguin de creació recent (menys de tres anys de vida) i aquelles, ja existents, que inicien una nova línia d’activitat dins l’organització. Els projectes presentats han de contribuir a la transició energètica i s’han d’organitzar en alguna de les següents formes d’economia social i solidària:

 • Cooperativa.
 • Societat laboral.
 • Mutualitat.
 • Empresa d’inserció.
 • Centre especial de treball.
 • Societat agrària de transformació.
 • Associació.
 • Fundació.

Addicionalment, s’acceptaran projectes embrionaris, encara sense forma jurídica o en procés de constitució, emmarcats en els principis de l’Economia Social i Solidària. D’altra banda, les entitats que hagin estat premiades prèviament poden tornar a presentar-s’hi amb un nou projecte dins la seva activitat.

Fases del concurs

Les inscripcions estaran obertes fins al 18 de juliol. Des d’aleshores i fins a mitjans de setembre es farà la validació dels projectes presentats, i el 15 de setembre s’obrirà la votació popular. Es podrà votar fins al 20 d’octubre, i el dia 2 de novembre se sabrà quins han estat els projectes guanyadors d’aquesta edició.

Com participar-hi

Les persones que vulguin participar-hi han d’omplir el formulari d’inscripció i han de fer un vídeo en què s’expliqui el projecte i també a què està previst destinar la dotació del premi, en cas de guanyar-lo.