El Gran Circ de Nadal de Girona proposarà 14 representacions del nou xou “Adrenalina” 

Una setena edició amb 25 artistes internacionals i 8 atraccions d’alt voltatge

Redacció.- Inspirant-se de les propostes de circ internacional de qualitat que cada Nadal es realitzen en les grans capital del centre i nord d’Europa, el Nadal 2014 nasqué el Gran Circ de Nadal de Girona de la mà de Circus Arts Foundation, la fundació cultural privada sense ànim de lucre que igualment produeix el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or.
Cada edició atrau entre 17 i 19.000 espectadors i es presenta un xou totalment nou, concebut exclusivament per a Girona i que gira al voltant d’un tema central: circ sobre gel (2014 i 2018), màgia (2015), Orient (2016), circ sobre aigua (2017) o Xina (2019).
Enguany la producció es titula “Adrenalina: Més enllà dels límits” i el seu eslògan “El Circ de Qualitat portat a l’extrem” resumeix bé l’eix central de l’espectacle que només es podrà veure a Girona del 25 al 29 de desembre: les emocions i risc fets espectacle per a una selecció d’artistes internacionals de primera divisió. Les estrelles dels grans circs europeus.
1) Nou format: sense entreacte ni crispetes
En el seu format tradicional l’espectacle del Gran Circ de Nadal tenia una durada de dues hores i escaig amb un entreacte de 20 minuts. Les atraccions es repartien, doncs, en dues parts i durant el descans els espectadors gaudien dels serveis de cafeteria i sala VIP.
Per tal d’evitar el moviment de persones a la meitat de l’espectacle s’ha eliminat la mitja part i s’oferirà un espectacle igual de llarg però tot seguit, o sigui, un format més proper a l’habitual del teatre. Seran 90 minuts d’actuació ininterrompuda. Per tal d’assegurar que la mascareta es manté posada en tot moment no existiran bar ni crispetes i no es permetrà l’entrada de menjar o beguda en el recinte.
2) Major control dels fluxos a l’entrada i sortida del recinte
A l’entrada central al Pavelló usada tradicionalment s’afegiran dues entrades laterals. Cadascun dels tres punts d’accés es correspondrà a les diferents zones de localitats: així, per exemple, els espectadors d’una butaca bronze imparell entraria per l’entrada lateral esquerre o el d’una butaca platí per la central. En tots els accessos s’oferirà gel hidroalcohòlic als assistents. La sortida es realitzarà per quatre entrades laterals diferents a les d’entrada.
3) La incògnita de l’aforament a només 15 dies de l’estrena
– El Pavelló municipal d’Esports de Girona Fontajau es va concebre amb un aforament de 5.000 espectadors
– Sense usar la grada retràctil compta amb un aforament de 4.200 localitats: el format que s’usa habitualment en les competicions de bàsquet
– Des de la seva creació, el Nadal de 2014, el Gran Circ de Nadal de Girona ha emprat 2.400 localitats per tal d’oferir una configuració més càlida i propera a un circ
– El mes de setembre, en el moment del llançament de la setena edició del nou espectacle del circ de Nadal, o sigui post contractació dels artistes, les consignes d’aforament eren del 50%. En aquell moment es va decidir ampliar de les habituals 8-10 sessions a les 14 representacions proposades enguany.
– A la limitació del 50% se li afegeix la de distanciament social que obliga als grup-espectadors a estar a 1,5 metres entre ells. Això fa que el 50% mantenint la distanciació sigui de 1.183 en el cas del Circ de Nadal.
– Les restriccions del tram/fase actual delimiten l’aforament a 500 espectadors, o sigui, en realitat, un 10% del recinte on es realitza l’espectacle en el cas del Pavelló de Fontajau. O dit d’altra manera, gairebé una cinquena part de l’aforament habitual del Circ de Nadal, un 20%. Tenint en compte, d’una banda, que amb aquest topall la viabilitat econòmica d’una producció d’aquesta qualitat és insostenible i que, d’altra banda, el Pavelló gaudeix d’un sistema de ventilació modèlic, el promotor confia que abans de l’estrena de l’espectacle es pugui retornar a les condicions del 50% d’aforament amb distanciament però sense el topall actual.
 
Un xou totalment nou amb planter de grans estrelles del món del circ
La cancel·lació d’alguns dels circs nadalencs més importants d’Europa ha permès tenir accés a un planter d’artistes que es troben en la primera divisió mundial: els guanyadors dels primers premis dels grans festivals internacionals i els referents en les seves disciplines corresponents.
Es tracta de 25 artistes arribats de 7 països per a oferir 8 atraccions al llarg de les 14 representacions programades en els 5 dies d’actuacions.
Michael Ferreri – Sevilla – Malabarisme
Fill del funàmbul Miquel Ferreri, Michael va trencar la tradició familiar per a dedicar-se de ben nen als malabars. La intensitat dels seus assaigs han aconseguit una perfecció tècnica que l’ha portat no només a actuar en circs i festivals de prestigi arreu del món (Vargas-EUA, Carré-Amsterdam, Knie-Suïssa, etc.) sinó també a ser el malabarista amb més nombre de Records Guinness registrats de la història
Duo Jasters – Itàlia – Llançament de ganivets
Originaris d’una antiga família de circ italiana, els Jasters estan considerats avui com els millors llançadors de ganivets en actiu. El seu número ha impressionat a espectadors d’Holanda, França, Alemanya o Itàlia. El risc és ben latent en cadascuna de les seves demostracions que requereixen una temprança inusual i una precisió mil·limètrica on, seguint l’antic lema del circ “perilla la vida de l’artista”.
Alexander Lichner – Alemanya – Trapezi
D’origen germànic, l’àvia del jove Alexander va ser a la primera meitat del segle XX una de les rares dones a proposar exercicis de força dental, de mandíbula d’acer, voleiant pels aires d’importants circs. Lichner ha recollit el seu saber i ofereix una original atracció que combina les tècniques del trapezi de força i del d’equilibri amb passatges plens de risc.
Nicolas del Pozo – França – Màgia de grans il·lusions
El mag francès Del Pozo arriba a Girona amb les seves quatre partenaires per a demostrar que res és impossible en el món de les grans il·lusions: aparicions, desaparicions, gravitacions en directe i a 360 graus! Del Pozo ha format part de les darreres grans produccions de màgia de gran format en circs, music-halls i creuers.
Duo El Beso – Ucraïna – Màstil aeri
La disciplina del màstil aeri exigeix d’un important control muscular i una força extraordinària pel seu executant. Habitualment presentat per un únic artista, aquesta parella d’artistes ucraïnesos renova el llenguatge de l’aparell i ofereix noves figures pels aires on la plasticitat fan oblidar el risc de no gaudir de cap tipus de protecció.
Eric Boo–Catalunya – Comicitat
Aquest mim barceloní resident a Palma de Mallorca ha estat durant deu anys l’encarregat de fer riure els milers d’espectadors que a diari assisteixen al cabaret més famós del món: el llegendari Moulin Rouge de París. Els seus gags parodiant un taxista o un partit de tenis, sempre sense paraules, faran brollar les rialles a petits i grans. Sembla el germà acolorit de Buster Keaton.
Duo Solys – Cuba / França – Mà a mà
Ell, Héctor Izquierdo, és el fill d’un dels professors emèrits de la prestigiosa Escola Nacional de Circ de La Habana. De ben petit va començar a familiaritzar-se amb el llenguatge de l’acrobàcia. Es va enamorar de la francesa Tatiana Çolaquy i plegats varen muntar una original atracció on el rol de portor –tradicionalment reservat al gènere masculí- es reparteix durant l’actuació.
Hell riders –Colòmbia / Paraguai – Globus de la mort
El risc en majúscules arriba amb aquest quintet de motoristes de l’infern que aconsegueix fer creaur les seves cinc motocicletes dins l’esfera d’acer que ocuparà el centre de la pista del Circ de Nadal. El control constant de les trajectòries i de les velocitats de cadascun dels motoristes és clau per evitar l’accident. Una atracció plena d’adrenalina!
Paris Circus Orchestra – França – Orquestra
Enguany, el ritme trepidant del xou no només l’aportaran les acrobàcies sinó igualment el seu acompanyament musical en directe de la mà dels 8 músics de l’orquestra dirigida pel trompetista francès Pierre Pichaud, la formació titular del Festival del Circ Elefant d’Or.
 
Un Circ Solidari per a que tothom pugui somiar amb els ulls oberts
En les seves 6 anteriors edicions el Gran Circ de Nadal ha realitzat una important tasca social acostant el circ de qualitat a aquelles famílies que per la seva situació vulnerable del moment no podien costejar-se les entrades. Any rere any s’han ofert centenars d’entrades que Serveis socials municipals i vàries ONG han fet arribar a aquells espectadors en risc d’exclusió. Enguany una de les representacions, la del dia 29 a les 16h, adopta la fórmula de “Circ Solidari” (www.CircSolidari.com), una lloable iniciativa que, capitanejada per Marc Payrà, promou el Rotary Club de Girona amb la Fundació Girona Est: amb el lema  “una entrada = un somriure!” cerquen empreses i particulars disposats a costejar el preu de les entrades per a aquelles persones que no podrien comprar-les altrament.