El Gremi de Llibreters homenatja el llibreter Pere Rodeja i anuncia un premi anual que portarà el seu nom

El guardó reconeixerà la tasca de difusió del llibre d'una llibreria i la d'un d'un periodista o escriptor pel seu suport al sector

El Gremi de Llibreters-Demarcació de Girona va retre homenatge el dijous passat a un dels seus membres més insignes, Pere Rodeja, que va morir a finals de 2009 i que va regentar la llibreria Geli durant anys. L’acte, en format de memorial, va servir per glossar la figura d’un ?llibreter extraordinari i un gran company, i de tot un personatge a Girona sobretot als anys 40 i 50 quan tan sols hi havia quatre llibreries a la ciutat: Can Geli, Can Franquet, Can Poch Call i la Llibreria Pla Dalmau?, segons va afirmar M. Carme Ferrer, presidenta de la demarcació de Girona del Gremi de Llibreters, que va qualificar Can Geli de ?llibreria de fons que segueix conservant els aires de llibreria de sempre?. El Gremi va aprofitar l’ocasió per anunciar la creació d’un guardó que reconeixerà la tasca de difusió cultural d’una llibreria a l’any i la d’un escriptor o periodista pel seu suport i implicació amb el sector.

El memorial de Pere Rodeja va emplenar la sala on es va dur a terme, al Caixa Fòrum de la ciutat, i va comptar amb la participació de destacats personatges de la política i la cultura, encarregats de recórrer la vida i figura de l’insigne llibreter, com Joaquim Nadal, exalcalde de Girona; l’escriptor i filòleg Jordi Vilamitjana, que va demanar la creació d’un carrer amb el nom de l’homenatjat, i del metge Joaquim Jubert, que va centrar la seva intervenció en el seu perfil més humà. Estava prevista la participació del músic Gerard Quintana, nebot de Rodeja, que no va poder acudir a la cita per un imprevist de darrera hora. ?Estem molt contents perquè el memorial ha estat un acte de ciutat, amb una àmplia presència dels seus representants polítics i del món del llibre i la cultura, i també perquè s’ha convertit en un homenatge als llibreters en generaL’, valora Ferrer. L’acte, al qual van assistir Carles Puigdemont, futur alcalde de Girona, Anna Pagans, alcaldessa en funcions, la regidora Pia Bosch i l’escriptor Josep Maria Fonalleras, i una representació de la junta directiva del Gremi de Llibreters encapçalada pel seu president, Antoni Daura, va servir per presentar un llibre de petit format en homenatge a Pere Rodeja i que, editat pel Gremi de Llibreters i per Curbet Edicions, inclou textos publicats arran de la seva mort de periodistes, escriptors i llibreters.

La demarcació de Girona del Gremi de Llibreters va aprofitar l’avinentesa per presentar un nou guardó que, amb el nom de Premi Memorial Pere Rodeja, ?s’institueix per reconèixer la tasca continuada d’una llibreria agremiada en la difusió de la cultura, la lectura i el llibre i que pot ser de qualsevol lloc de Catalunya?. El guardó, que es lliurarà anualment cada 29 de juny, dia de Sant Pere, també reconeixerà la tasca d’un escriptor o periodista que hagi destacat pel seu treball i suport a les llibreries. Un jurat format per llibreters i persones procedents de l’àmbit cultural serà l’encarregat de decidir-ne els guanyadors.


Foto:www.pedresdegirona.com

Etiquetes: