El Liceu estrena El llac dels cignes del Ballet Nacional Txec

El primer dels tres grans ballets escrits per Txaikovski, que es podrà veure del 26 al 30 de maig

Redacció.- La reputada companyia de dansa Ballet Nacional Txec arriba al Gran Teatre del Liceu amb l’espectacle El llac dels cignes, el primer dels tres grans ballets escrits per Txaikovski, que es podrà veure del 26 al 30 de maig. Per primer cop a Catalunya i a l’estat espanyol, al Teatre s’estrena la coreografia de John Cranko, basada en l’obra original de Marius Petipa i Lev Ivanov, i amb direcció d’escena de Birgit Deharde, Andria Hall i Filip Barankiewicz. En paraules de Crako, la proposta ‘es basa en l’estil classicoromàntic de Marius Petipa’ però amb lleugeres variacions, com ‘l’eliminació de moviments musicalment repetitius i el realçament del drama, convertint el príncep en un veritable ésser, un home que experimenta la tragèdia’.

L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigida per Václav Zahradník i Sergej Poluektov, donarà vida a la partitura del compositor rus, icona de la dansa clàssica. I és que Txaikovski s’ha convertit, sens dubte, en un dels més grans compositors de ballet amb les seves tres grans obres mestres: El llac dels cignes, El Trencanous i La bella dorment.

A El llac dels cignes, estrenat el 1877 al Teatre Bolxoi de Moscou, el compositor rus s’inspira en el món romàntic característic del segle XIX, amb paisatges romàntics basats en èpoques medievals, nits misterioses i escenes palauenques de gran pompa musical, sense oblidar els ritmes populars, de gran vitalitat sonora, a la vegada que explora les dicotomies que existeixen entre la innocència i fragilitat més pura i la maldat més despietada en el doble personatge del cigne blanc i cigne negre Odette/Odile.

 

L’argument

El pèrfid Rothbart, un mag meitat humà meitat animal, obsessionat amb el príncep Sigfrid, utilitzarà un dels seus bells cignes encantats com a carnada per a la condemna del jove. L’amor neix entre Sigfrid i Odette, qui, per l’encanteri del mag, es transforma en cigne. La mort és imminent, però l’amor pot vèncer el mal.

 

La companyia 

El Ballet Nacional Txec de Praga ocupa una posició sòlida en el context centreeuropeu de dansa. La seva fundació el 1883 va donar lloc a la contínua tradició evolutiva de la dansa professional txeca, sent la companyia més gran de la República Txeca amb ballarins de divuit nacionalitats. Aquesta diversitat li proporciona una escala de diferents colors d’expressió, amb una varietat de naturaleses i temperaments. El resultat és una combinació de nombroses escoles i estils de dansa, d’enriquiment mutu i inspiració. El seu actual director artístic és Filip Barankiewicz.

 

Liceu, un espai segur

El Gran Teatre del Liceu ha treballat des de l’inici de la pandèmia en poder habilitar una sèrie de mesures que garanteixen la seguretat sanitària dins del Teatre i que s’actualitzen segons l’evolució de la pandèmia. El Teatre compta amb un protocol que té la finalitat de donar compliment a la normativa del departament de Salut i les condicions específiques del Procicat en equipaments culturals. El Liceu ha obtingut la certificació ‘Global Safe Site’ de Bureau Veritas, que valida la correcta implementació de les mesures de seguretat i prevenció front la COVID-19.

En matèria d’aforament, el Liceu està aplicant actualment la normativa que permet el 50% de la capacitat global del Teatre amb un total de 1.000 entrades disponibles per funció, atès que s’acompleix amb la renovació necessària de l’aire. Les butaques garanteixen la separació individual entre elles per respectar la distància de seguretat.

A partir de les funcions de El llac dels cignes (26 de maig), el Teatre dona la possibilitat que els grups de contacte habitual puguin estar junts en la compra de dues entrades. D’aquesta manera, el Liceu continua amb un aforament limitat (50% ocupació de la Sala amb un màxim de 1.000 localitats) però distribuït en parelles de butaques i seients individuals. En qualsevol de  les dues opcions sempre hi haurà una butaca buida de separació per garantir la distància de seguretat obligatòria entre espectadors. El Teatre torna així a la distribució que es va fer a l’inici de la temporada amb el recital de Sondra Radvanovsky i Piotr Beczala, i que compta amb la certificació ‘Global Safe Site’ de Bureau Veritas.