"El llapis més esmolat" mostra el procés creatiu del ninotaire manresà Manel Fontdevila

L'exposició recull vint-i-cinc vinyetes publicades els darrers mesos al digital ElDiario.es al costat del dibuix original fet a mà

La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya acull l’exposició “El llapis més esmolat”, produïda per la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes. La mostra permet descobrir el procés creatiu del ninotaire manresà Manel Fontdevila i recull vint-i-cinc dibuixos originals fets a mà al costat de la vinyeta definitiva, totes publicades al periòdic digital ElDiario.es 

Des de l’any 2012, Fontdevila crea cada dia una vinyeta per a ElDiario.es. Per a la mostra, ha elegit principalment les que retraten el conflicte Catalunya-Espanya, tot i que també hi ha inclòs el dibuix dedicat al setmanari satíric Charlie Hebdo després del brutal atemptat que va patir el passat mes de gener, en el qual van morir dotze persones.

Manel Fontdevila (Manresa, 1965) va començar a publicar xistes -com ell anomena les vinyetes- quan tenia 16 anys al diari Regió 7 i, des d’aleshores, no s’ha aturat. Porta trenta anys llegint l’actualitat i recreant-la en clau d’humor. Se sent satisfet si és capaç de despertar una reflexió i un somriure a qui el llegeix. 

Bona part de la seva carrera com a dibuixant l’ha fet a El Jueves, on va començar a publicar les aventures de La Parejita, una de les seves creacions més populars. Entre 1997 i el 2014 també signava cada setmana, amb Albert Monteys, la sèrie Para ti que eres joven, i entre els anys 2000 i 2004 va ser-ne el director. Fontdevila va deixar el setmanari satíric el juny de l’any passat després que l’editorial RBA impedís que es publiqués una portada seva sobre l’abdicació del rei d’Espanya. Des de l’any passat forma part de l’equip d’Orgullo y satisfacción, una publicació digital mensual. 

“El llapis més esmolat” es pot visitar fins al 15 de gener de 2016 a la seu de Girona del Col·legi de Periodistes (de dilluns a divendres, de 10 a 13h, i també els dimecres a la tarda, de 16 a 19h).