El Lliure acaba la temporada reposant l’adaptació de Les tres germanes

Es podrà veure del 26 de maig al 19 de juny a Montjuïc

Redacció.- L’aclamada i guardonada adaptació de Les tres germanes d’Anton Txékhov dirigida per Julio Manrique torna a Montjuïc per tancar la temporada d’estrenes teatrals 21/22 del Teatre Lliure. La reposició del clàssic rus clou la programació d’enguany, vertebrada entorn l’Europa Central i de l’Est i que va començar també amb una altra adaptació de Txékhov dirigida per Oskaras Koršunovas, L’oncle Vània.

Aquest muntatge de Les tres germanes, que porta a un territori contemporani aquest clàssic que qüestiona per què no vivim a l’alçada del que projectem, ha estat adaptat pel mateix Julio Manrique, amb Marc Artigau i Cristina Genebat. Per aquesta tasca, l’espectacle ha rebut el Premi Max 2021 a la Millor adaptació Teatral i el Premi de la Crítica 2020 al Millor espectacle. Un reconeixement que s’ha estès més enllà de la dramatúrgia a la interpretació de Mireia Aixalà (Premi Max 2021 a la Millor actriu i Premi de la Crítica 2020 a l’Actriu de repartiment), de Lluís Soler (Premi Butaca 2021 al Millor actor de repartiment) i a l’espai sonor de Damien Bazin (Premis de la Crítica 2020).

De nou, les tres germanes (Maixa, Olga i Irina) tornen a escena per evidenciar la vida insatisfeta i decadent de les classes privilegiades en la Rússia rural. Les tres germanes voldrien anar a Moscou. Però no hi van. Voldrien vendre la casa on viuen, canviar de feina, de parella o de vida. Però no ho fan. Són capaces d’imaginar-se vivint una vida millor, una vida nova, plena de sentit i de llum. Però no saben com viure-la. I pateixen.

“Probablement, com les germanes de Txékhov, allò que hem volgut des del principi, allò que encara volem, tossudament, més que ‘anar a Moscou’, és fer esclatar la bombolla”, ha explicat Manrique, que ja havia portat a escena una altra peça de Txékhov, L’hort dels cirerers (Teatre Romea, 2010), de qui diu és “radicalment modern”. “Hem intentat preservar l’ànima de Txékhov amb l’esperança que l’obra ens parli avui, ara i aquí”, ha conclòs el director.

A més d’Aixalà i Soler, l’espectacle compta amb un repartiment de luxe completat per Cristina Genebat, Maria Rodríguez i Elena Tarrats, en el paper de les tres germanes, Joan Amargós, Ivan Benet, Carme Fortuny, Jordi Rico i Marc Rius i Lluís Soler. Lluc Castells signa l’escenografia, una gran caixa de vidre que separa espectadors d’intèrprets per recrear aquesta atmosfera tancada en la qual els personatges es mouen i que costa tant d’enderrocar.

 

I a Gràcia, més teatre de l’Europa Central i de l’Est

La sala de Gràcia també s’acomiada aquesta temporada amb un espectacle de l’Europa Central i de l’Est, però, a diferència del clàssic Les tres germanes, es tracta d’un muntatge de nova creació de la creadora contemporània Anna Karasińska. La directora polonesa presenta Internacional, una obra poc convencional i metateatral que reflexiona, a partir de la idea inicial de ‘ser estranger’, sobre la visibilitat i la interconnexió en una sala de teatre. Es podrà veure del 25 de maig al 12 de juny.