El Lliure apel·la a la imaginació i a l’art d’explicar històries

26 espectacles formen la programació escènica, que inclou 6 produccions pròpies, 9 coproduccions, 11 espectacles convidats i en total, 9 estrenes absolutes

Redacció.- Després d’una època incerta fruit de la pandèmia de la COVID-19 i la pèrdua generalitzada d’espectadors, el Teatre Lliure tanca parèntesi i afronta la Temporada 22/23 fent crida a la imaginació i a l’art d’explicar històries. Proposa una programació de qualitat farcida d’estrenes i de produccions que motivi el públic a reomplir les platees.

“Hem confeccionat una programació concreta per a cada espai i amb el propòsit comú de tornar a dotar el teatre d’un significat com a espai públic, capaç de sostenir a una comunitat necessitada d’històries”, ha explicat Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure.

Sota el lema Tanquem parèntesi… i que la imaginació broti, el Lliure presenta una programació escènica formada per 26 espectacles, dels quals 6 són produccions pròpies, 9 són coproduccions i 11 són espectacles convidats. Una programació que inclou 9 estrenes absolutes i que parlarà de temes universals com la maternitat, la malaltia, la família, l’ús i drets del planeta, la voluntat de viure, la resistència, la supervivència i la resiliència.

La temporada que s’acaba tanca amb una ocupació mitjana del 68%, 373 funcions, fins a 155 sessions educatives i 1.882 abonats. “Veiem que, malgrat la crisi sanitària, hi ha indicis reals de que ens refem. Ens en sortim amb nota dels objectius que ens havíem marcat”, ha conclòs Martel Bayod fent balanç de la temporada 21/22.

Una de les novetats d’enguany és la resignificació dels espais del teatre, cada un dels quals estarà dedicat a una activitat concreta. Així, l’Espai Lliure passarà a acollir exclusivament les activitats i espectacles del Programa educatiu i del Programa de residències – Ajuts a la creació Carlota Soldevila del Lliure; mentre que tota la programació escènica es concentrarà a la Sala Fabià Puigserver de Montjuïc i a Gràcia.

 

Programació escènica

Montjuïc acollirà les grans produccions i els muntatges internacionals més impactants. Obre temporada el 10 d’octubre l’òpera-performance Sun & Sea, de les lituanes Vaiva Grainytė (llibret), Rugilė Barzdžiukaitė (direcció) i Lina Lapelytė (direcció musical), una proposta d’escenografia impressionant que convertirà la Sala Fabià Puigserver en una platja.

La seguirà l’adaptació de Yerma (18/11) de Federico García Lorca que Martel Bayod estrena amb espai escènic de Frederic Amat, l’actriu María Hervás com a protagonista i Raül REFREE a càrrec de la música. Catarina e a beleza de matar fascistas (28/12) del director portuguès Tiago Rodrigues, suspesa la temporada 19/20 per la COVID-19, i el darrer muntatge de Pablo Messiez, La voluntad de creer (28/12), que torna al Lliure després de l’èxit de Las canciones, tancaran el 2022.

El 2023 començarà amb la quarta edició de Katharsis (18/01) i l’estrena de l’adaptació de Tots eren fills meus de Henry Miller dirigit per David Selvas (22/02). Dues produccions belgues seguiran a continuació: Kingdom (31/03) de la directora i dramaturga Anne-Cécile Vandelem i One Song (06/04) de la creadora Miet Warlop, de qui ja hem vist al Lliure Mystery Magnet i After All Springville. Acabarem la temporada a Montjuïc amb les adaptacions teatrals de duess novel·les d’èxit: Albert San Juan presenta Lectura fàcil (12/04) de Cristina Morales i Carol López estrena Les amistats perilloses (18/05) de Pierre Choderlos de Laclos.

El Lliure de Gràcia serà la sala de les companyies més joves i els creadors més experimentats que es permetin arriscar en els seus llenguatges. Marcarà el tret de sortida Fàtima (29/09) de Jordi Prat i Coll, que s’estrenarà al GREC Festival de Barcelona, seguida de dues companyies que tornen al Lliure: José y sus Hermanas, de qui ja vam veure Explore el Jardín de los Cárpatos, presenta Concurso de malos talentos (10/11) i Chévere, recentment al Lliure amb N.E.V.E.R.M.O.R.E., ens du l’espectacle de teatre documental Curva España (7/12). Àlex Rigola estrena la seva versió de Hedda Gabler de Henrik Ibsen (29/12) abans que s’acabi l’any.

L’estrena de l’espectacle infantil RAVE (15/02) dirigit per Silvia Delagneau inicia el 2023 a Gràcia, que segueix amb Oasis de la impunidad (09/03), l’última creació dels xilens Marco Layera i La Re-Sentida, que tornen al Lliure després del seu èxit internacional Paisajes para no colorear. Dos espectacles catalans de nova creació clouen aquesta programació: Tot el que passarà a partir d’ara (29/03) amb direcció de Glòria Balañà i dramatúrgia de Joan Yago, i Desert d’Atresbandes, la companyia resident de la nova temporada del Lliure.

 

Programació educativa i Ajuts a la creació Carlota Soldevila

Entre les novetats del Programa educatiu s’hi troba un nou format de l’Escola de pensament, que desenvoluparà una mateixa problemàtica d’inici a final per a un mateix grup d’assistents. La caixa del Lliure s’amplia al cicle de primària, que, més enllà de la seva proposta a les escoles i el taller Obrim la caixa!, presentarà dues propostes artístiques de què es pot crear amb aquest artefacte: els espectacles per a escoles Un tros de pa de la cia. Les Pinyes, i The Watching Machine de Macarena Recuerda Sheperd. Per a secundària, continuen les propostes d’Escena Pilot i creadors EN RESiDÈNCiA, amb l’artista Marina Congost.

Tres nous projectes en col·laboració amb universitats completen les novetats del Programa educatiu: el projecte pioner Teatre per prescripció facultativa amb la UOC sobre els beneficis del teatre en la salut; el seminari amb la UB A peu d’escenari, conduït per Adriana Nicolau; i el Repte politècnic de la UPC, que reflexionarà sobre un ‘teatre del futur’ i restaurarà la maqueta del Palau de l’Agricultura de Fabià Puigserver. Per tercer any consecutiu, se celebrarà el workshop internacional enguany titulat Monument sonor, conduït per Serge Von Arx i Sodja Zupanc Lotker.

Pel que fa al Programa de residències Ajuts a la creació Carlota Soldevila, Dins aquest mateix marc, el juny de 2023 es proposen les jornades professionals ProCarlota, un nou punt de trobada entre artistes i programadors teatrals.

 

El Lliure a la ciutat, al territori i al món digital

El Lliure segueix volent ampliar els seus horitzons i programa espectacles i activitats més enllà dels murs del teatre. Així, a Barcelona col·labora gràcies al Lliure i Ciutat amb Viu Montjuïc! El parc de la cultura amb la producció Se’ns moren les plantes de Xesca Salvà i Marc Villanueva Mir; amb Terrats en cultura i +Biennal de la Biennal de pensament “Ciutat Oberta” 2022 amb l’activitat cultural La taula, presidida per Isaias Fanlo; amb BCN Dibuixa i el taller de Raquel Tomàs Quatre braços i dues cames; amb el Cementiri de Montjuïc, que acull de nou l’espectacle itinerant Ciutat dormitori de Pau Masaló i, finalment, amb Pallassos Sense Fronteres i dues jornades de Pallassos a la plaça.

Fora de la ciutat, el Lliure arribarà a diferents municipis de la demarcació de Barcelona amb els paquets d’activitats culturals Perspectives i amb les gires d’espectacles, en marxa a partir del 2023. En l’univers digital, el Lliure fa accessible els seus fons documentals amb l’Arxiu Lliure i crea el Lliure Estudi, una plataforma per acollir material d’interès educatiu per a totes les edats, tant per a professionals com per a públic general.

Respecte a la política de preus i abonaments, la temporada vinent s’amplia el carnet de Generació Lliure amb què gaudir d’entrades a 9 € fins als 35 anys (fins ara era fins als 30) i es crea la subscripció L’única (+35) per als majors de 35 anys: abonant 10 € inicials, es podran optar a entrades il·limitades durant tota la temporada a 20 €. La venda d’entrades per al públic general s’obrirà a partir del divendres 17 de juny.