El Lliure presenta la Temporada 16/17 a punt de tancar la temporada actual

Aquesta temporada ha tingut 27.459 espectadors i un 89% d'ocupació, una vegada més, les millors dades de la seva història

Redacció.- El proper 2 de desembre farà 40 anys que el Lliure va obrir per primera vegada les portes del teatre de Gràcia. Aquest aniversari marca una temporada que vol reunir, en la mateixa constel·lació artística, un grup el més nombrós possible de persones per a les quals el Lliure hagi estat o/i sigui encara la seva “casa de teatre”.

Celebrarem aquesta data remuntant Les noces de Figaro -el mític muntatge que va dirigir Fabià Puigserver el 1989- ara sota la direcció de Lluís Homar -el Figaro del muntatge original- amb Marcel Borràs, Joan Carreras, Mònica López, Victòria Pagès i Mar Ulldemolins, entre d’altres.

Creiem que la millor manera de festejar aquests 40 anys és fent teatre el millor possible i encetant molts fronts. Oferirem un total de 36 produccions entre ESPECTACLES INTERNACIONALS (Milo Rau, Ricci/Forte, Claire Cunningham, Didier Ruiz, Teatro Stabile Napoli i Tim Etchells/ Forced Entertainment); PRODUCCIONS PRÒPIES (el primer Txèkhov d’Àlex Rigola, Ivànov amb Joan Carreras; el primer Ibsen de Julio Manrique, L’ànec salvatge amb Ivan Benet i Pablo Derqui; l’adaptació de la novel·la de Charlotte Brönte Jane Eyre a càrrec de Carme Portaceli amb Clara Segura i Ramon Madaula; Revolta de bruixes de Josep Maria Benet i Jornet sota la direcció de Juan Carlos Martel Bayod amb les noies de La Kompanyia Lliure; Las persones del verbo, de i sobre Jaime Gil de Biedma, amb Mario Gas, Pep Munné i Ivan Benet a càrrec de Joan Ollé; i el Hamlet de Pau Carrió amb Pol López que ha tingut tant d’èxit aquesta temporada); COPRODUCCIONS (In memoriam. La quinta del biberó o l’homenatge de Lluís Pasqual als joves cridats prematurament a files l’abril de 1938 per lluitar a la batalla de l’Ebre, amb els nois de La Kompanyia Lliure; Davant la jubilació de Thomas Bernhard sota la direcció de Krystian Lupa; l’adaptació de Relato de un náufrago de Gabriel García Márquez que drigeix Marc Montserrat-Drukker; Rhümia, el nou espectacle de Rhum&cia; L’inframón de Jennifer Haley dirigit per Juan Carlos Martel Bayod; La note d’à côté. Retrat musical del Baró de Maldà on Ernesto Collado dirigeix Alfonso de Vilallonga) i ALTRES PRODUCCIONS com Los hermanos Karamázov del Centro Dramático Nacional, els tres muntatges de l’Agrupación Señor Serrano, el de Sixto Paz, Lali Álvarez i Teatre Tot Terreny, la Companyia Solitària i Pau Miró, Projecte Galilei i La Ruta 40.

Aquesta temporada el Lliure oferirà diverses funcions solidàries en benefici del refugiats: Ramas para un nido de Viggo Mortensen i Raffel Plana; Masacre. Una historia del capitalismo español d’ Alberto San Juan i Teatro del Barrio; i posarà en marxa un projecte solidari amb experts en emigració i representants d’ONGs, De Damasc a Idomeni, en què hi participaran 20 autors, 20 directors i 20 intèrprets.

Dins del cicle El Lliure dels nens estrenarem el projecte guanyador del concurs per adaptar El llibre de les bèsties de Ramon Llull, Renard o El llibre de les bèsties, de Marc Rosich i Clara Peya; La superbleda amb la pallasa Helena Escobar i recuperarem Moby Dick. Un viatge pel teatre.

El 40 aniversari del Teatre Lliure coincideix amb els 125 anys de la Cooperativa La Lleialtat. Per celebrar aquest aniversari, Lluís Pasqual dirigirà una drectura dramatitzada, El ferrer de tall de Serafí Pitarra.

 

Balanç de la Temporada 2015-2016

Per quarta vegada consecutiva, el Teatre Lliure torna a superar les xifres de l’anterior temporada, assolint les millors dades de tota la història, en espectadors, entrades, percentatge d’ocupació i recaptació.

Els espectadors totals de la Temporada 15/16 han estat 127.459 (17.724 més que la temporada anterior), amb un percentatge d’ocupació global del 89% (7 punts per sobre de la temporada anterior).

La Temporada haurà comptat amb 33 espectacles i 516 funcions.

Per espais, el Lliure de Montjuïc haurà rebut 92.232 espectadors i assoleix un 86,5% d’ocupació (7 punts més que la temporada anterior), mentre que el Lliure de Gràcia ha rebut 35.227 espectadors amb un 96,3% d’ocupació (2 punt més que la temporada anterior).

La recaptació total haurà estat de 1.644.753€ (sense IVA), 273.498€ més que la temporada anterior.

L’espectacle més vist a Montjuïc ha estat El rei Lear, amb 20.014 espectadors i un 99% d’ocupació, i a Gràcia, Ser-ho o no, amb 6.950 espectadors i un 100 % d’ocupació.

En total, fins a 20 espectacles han obtingut una ocupació per sobre del 90%, 9 dels quals han assolit el 100% d’ocupació.

Els abonaments de la Temporada 2015/2016 també han augmentat fins a un total de 3.038 abonaments (718 més que la temporada passada).

Durant la temporada s’han contractat 193 actors i 98 artistes (directors, dramaturgs, il·luminadors, escenògrafs…). Així mateix, s’ha donat feina a 119 persones per a cobrir tasques tècniques i d’atenció al públic