El lX Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona obre el teló

En aquesta edició s'estrena la proposta Fitag als Municipis

Més de 8.000 entrades gratuïtes, 34 espectacles i 250 participants. Aquestes són algunes de les dades del lX Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag), que comença avui amb L’espectacle Gènesi, de la companyia La Funcional Teatre de Figueres.
En aquesta edició s’estrena L’ampliació territorial del festival internacional amb la proposta Fitag als Municipis, que té com a objectiu que els grups locals de teatre amateur gironins acullin companyies internacionals a les seves poblacions; al mateix temps, el públic D’aquests municipis integrants de la xarxa Fitag (Olot, Blanes, Anglès, Maçanet de la Selva, Palafrugell, Palamós i Roses) tenen L’oportunitat de veure teatre amateur internacional de qualitat.

A darrera hora, la programació ha experimentat un canvi: per problemes de salut D’un dels membres de la companyia Teatre Laboractori D’Olot, se suspèn L’espectacle L’Orestea. Al seu lloc, els mateixos dies i a les mateixes hores, es podrà veure L’espectacle D’humor Incontinencia verbal, de la companyia de Bilbao Atakados Teatro.

La Funcional inaugura el Fitag
L’espectacle inaugural D’aquesta edició anirà a càrrec de la companyia figuerenca La Funcional, que enguany celebra el seu vintè aniversari i que ha preparat un espectacle especial per a aquest festival anomenat Gènesi. Les entrades de totes les representacions es repartiran a les taquilles de cada teatre per rigorós ordre D’arribada. Es donaran dues invitacions per persona i les taquilles s’obriran una hora abans de cada funció, excepte per a L’espectacle inaugural, que serà dues hores abans.

Curs de teatre
Del 18 al 21 D’agost s’ha organitzat un curs de teatre gratuït patrocinat pel Fitag en coordinació amb L’escola de teatre El Galliner. El curs, que ja té totes les places plenes, anirà a càrrec de Paco Obregon, actor basc, professor de L’escola madrilenya D’interpretació Bululú i director i fundador de les companyies Geroa i Eolo Teatro. Obregon és també el director de la coproducció Fitag amb la companyia de joves actors Otroteatro, que ja són a Girona assajant L’espectacle Lavapiés, que s’entrenarà el dia 26 a L’espai L’Alternatiu.

Fitagart
El dia 26 a les 12 del migdia es presentarà L’exposició de Fitagart: “Acció: muses amb pinzell”. En un espai habilitat a la Casa de Cultura, les artistes Mireia Zantrop i Raquel Morón treballaran davant del públic i aniran penjant la seva obra conjunta a les parets del menjador del festival. El mateix dia 26, i també dins del Fitagart, es presentarà L’inici del rodatge D’una pel·lícula que tindrà com a eix principal el festival. Aquesta proposta va néixer el 2008 i té la voluntat de fer interaccionar el teatre amb altres disciplines artístiques. Un jove equip D’estudiants de cinema, sota la direcció del figuerenc Pau Herrero Roé, ha escrit un guió cinematogràfic que s’estrenarà en el Fitag 2010 com un dels actes especial de celebració de la desena edició.
Fitag de Nits
Tothom qui ho desitgi pot mostrar el seu talent en aquest festival, en el marc de L’escenari Fitag de Nits. Aquest espai festiu i canallesc, que obre del 26 al 29 a partir de les 00,30h, i que com sempre serà conduït per L’actriu cubana Marieta Sánchez, encara admet propostes breus de tots tipus. Per poder participar-hi s’ha D’enviar un correu electrònic a fitagdenits@ddgi.cat
El llibret amb tota la programació del Fitag es pot trobar a la Casa de Cultura de Girona i als diferents punts D’informació de la ciutat. Televisió de Girona oferirà als vespres un programa diari de trenta minuts durant la setmana del festival, on es podran veure reportatges, entrevistes i tota la informació que generi aquesta edició.