El MACBA ha rebut 321.341 visitants

Hi ha un increment del públic local que passa a ser el 41,05% del total (versus 38,40% l'any 2014)

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ha rebut 321.341 visitants que han generat 713.602 visites el 2015, un 0.30% menys que el 2014, any que va comptar amb 715.745 visites. El Museu vol potenciar en especial els usos del Museu motiu pel qual, l’entrada general al MACBA inclou l’accés a totes les exposicions i és vàlida per un mes. Amb aquest objectiu el carnet Amic Passi també permet visitar el Museu tantes vegades com es vulgui. La xifra total de visitants  ha sigut de 321.341 el 2015, una xifra que ha disminuït lleugerament, un 0,95% versus el 2014 quan el MACBA va rebre 324.425 visitants.

 

Del total de visitants, cal destacar que el 17% del total ha optat per visitar les exposicions i participar, a més a més, a les activitats del Museu. Són un total de 55.905 persones que han assistit als Programes Públics. D’aquests, destaquen els programes estables com són el “MACBA es viu” dels dissabtes al vespre, que amb un total de 7.036 usuaris ha tingut un increment del quasi 40% respecte l’any anterior i que han gaudit d’una programació d’espectacles de disciplines diverses com música, dansa i visites especials; així com el programa familiar el “MACBA en Família”, amb 2.835 adults i nens que aquest any han pogut fer ús del nou Espai Familiar i de l’Espai Taller. Els programes educatius del Museu han comptat amb 25.081 participants on grups escolars de primària, secundària, universitaris i educació especial, han participat als diferents tallers i visitat les diverses exposicions. El que representa un increment del 13% versus l’any anterior. Aquest augment ha estat possible gràcies al recolzament tant de la Fundación Banco de Santander com de la Fundació Daniel & Nina Carasso.

 

L’exposició més visitada el 2015 ha estat “Desitjos i Necessitats”. Obres de la Col·lecció MACBA amb 118.048 visites. La segueixen amb més visites les exposicions de “Sergi Aguilar”. “Revers/anvers”, amb 75.667 visites i “Espècies d’espais” amb 63.221 visites.

També destaquen les motres “La Bèstia i el sobirà” i “Xavier Miserachs”. Barcelona amb 55.325 visites i 32.108, respectivament. L’assistència a cadascuna de les mostres es comptabilitza per visites.

 

Programa d’exposicións 2015

L’any 2014 el van inaugurar l’exposició dedicada a “Osvaldo Lamborghini” i la proposta de Pep Dardanyà per l’espai El Gran Vidre. Seguidament, al febrer, “Passat Inquiet. narratives i fantasmes”  va presentar la investigació de Rasha Salti i Kristine Khouri sobre l’Exposició internacional d’art en solidaritat amb Palestina. El mes de març es va obrir “La Bèstia i el sobirà”, una coproducció amb la Kunstverein d’Stuttgart. Al mes d’abril es va mostrar la proposta cinematogràfica de Bouchra Kalili, “Garden Conversations”, i al mes de maig es va poder veure l’obra de la guanyadora del I Premi Han Nefkens MACBA, Iman Issa, El mes de juny es va inaugurar per partida doble, d’una banda “Sergi Aguilar. Revers/Anvers” i, de l’altra, la presentació de la Col·lecció “Desitjos i Necessitats. Noves incorporacions a la Col·lecció MACBA”. El juliol, va ser el torn de la mostra comissariada per Frederic Montornés, Espècies d’espais. A finals de setembre, “Xavier Miserachs. Barcelona”, una proposta de Horacio Fernández, va ocupar part de la planta baixa del Museu amb les imatges del cèlebre fotollibre “Barcelona Blanc i Negre”. Una mica més endavant, a finals d’any, una selecció del material del Fons Xavier Miserachs es va desplegar a “A. XMI. Arxiu Fons Miserachs”.

 

Jornades especials

La consolidació de l’increment d’assistència de públic local, que ha passat de ser un 38,40% del total el 2014 a un 41,05% el 2015 està avalat per l’èxit de les jornades obertes.  El dia de la Mercè va tenir 7.607 visitants i el Dia i Nit Internacional dels Museus i que, per quart any consecutiu, esdevé el Museu més visitat de Catalunya en aquesta data amb 9.635. Enguany, cal destacar l’èxit de la jornada festiva de dissabte 28 de novembre per celebrar el 20è aniversari del Museu. Una jornada de portes obertes fins a la mitjanit i una marató d’activitats diverses (visites, música, dansa, mercat gastronòmic a l’entorn del Museu) que va assolir un rècord d’assistència amb 15.214 visitants, el dia amb més afluència des de que el MACBA va obrir les seves portes.

 

Públics remots i itineràncies

El recompte total de visites NO inclou les generades per les itineràncies de les exposicions ni el públic remot, que ha seguit activitats via streaming.

Han itinerat enguany “Oskar Hansen” al Museu Serralves Porto; “Xavier Ribas” a The Bluecoat de Liverpool i, també, al Museo Universidad de Navarra; “La Passió de Carol Rama” al MAM de Paris i l’EMMA a Espoo, Finlàndia; “Antoni Abad”. “Megafone” a la Pinacoteca de Sao Paulo i la Bèstia i el sobirà a la Württembergischer Kunstverein de Stuttgart. A més la Col·lecció MACBA que compta actualment amb 5.809 obres, ha estat present a Es Baluard de Palma i a la Fundació Gubelkian amb la Col·lecció MACBA La Caixa.

Per últim, el MACBA ha augmentat considerablement els públics seguidors de les seves xarxes socials: Facebook passa de 35.752 seguidors a 63.588 (77%) i a Twitter creix de 42.523 a 56.851 (34%). També es remarcable el rellançament d’Instagram que ha arribat a tenir més de 8.200 seguidors.