El mal del jazz: quan Barcelona era hot

La Copla de Wisconsin recupera el hot jazz que es feia a Barcelona als anys 40

Redacció.- El mal del jazz: quan Barcelona era hot inaugura el retorn de les funcions matinals de diumenge a El Maldà. El concert teatralitzat de la Copla de Wisconsin, que es podrà tornar a veure a la sala del Carrer del Pi durant aquest mes d’octubre, reivindica un patrimoni musical de casa nostra molt poc conegut: el hot jazz que es feia a Barcelona als anys 40.

Cinta Moreno i Joel Moreno recuperen un repertori musical que va omplir de jazz el nostre país abans i després de la guerra, en un concert que fa un recorregut històric per les cançons de jazz que es van composar i gravar a Barcelona durant els anys 30 i 40. Cançons originals en castellà i en català (i també alguna versió) que recorden als estàndards que arribaven dels Estats Units i que són el millor testimoni de la revolució del hot a Catalunya.

L’arribada de l’anomenada ‘música moderna’ va suposar tot un boom a la ciutat comptal, que aviat es va convertir en l’epicentre ibèric d’aquest nou estil. El hot jazz i les seves variants (swing, foxtrot, boogie-boogie…) van causar un autèntic furor a la Barcelona de posguerra. Tot i la importància que va prendre aquest gènere musical a nivell cultural i social durant els últims anys de la primera meitat de segle XX, el temps ha oblidat part d’aquest repertori. Amb el Mal del jazz: quan Barcelona era hot la Copla de Wisconsin vol recuperar-lo i donar-li un nou valor i lloc dins la història musical de la cultura catalana.

L’espectacle, que va inaugurar la 15a Mostra de Jazz de Sant Boi, és en essència, un concert. Un concert amb una mica d’història i un punt de teatre, però sobretot un concert de jazz. Es podrà veure a El Maldà els diumenges 9, 16, 23 i 30 d’octubre a les 12h.
­