El MEAM i el Museu de la Garrotxa mostren l’univers Clarà a partir dels originals de l’escultor olotí

A partir del 10 de març, el Museu Europeu d’Art Modern (MEAM), en coproducció amb el Museu de la Garrotxa d’Olot, presenta l’exposició “Al taller de Josep Clarà. Guixos d’un escultor irrepetible”, centrada en la figura de l’artista olotí, un dels creadors catalans més destacats de la primera meitat del segle XX i un dels artistes amb més projecció internacional de la seva generació.

L’exposició, comissariada per Cristina Rodríguez Samaniego, en col·laboració amb Irene Gras Valero, obre una finestra a “l’univers Clarà” a partir dels guixos més rellevants de cada una de les èpoques de la prolífica vida de l’escultor, tots ells procedents de l’antic Museu Clarà, juntament amb dibuixos, fotografies i altres materials visuals. Entre les més de 80 peces que formen part de la mostra, destaquen els guixos d’obres escultòriques emblemàtiques com ara: “La deessa i Joventut” (1928), que es poden veure a la plaça Catalunya de Barcelona; “Monument al treball” (1915), escultura monumental, situada a la plaça del Doctor Robert de Sabadell; “Maternitat” (1948), ubicada a la plaça Clarà d’Olot, i “Retrat femení” (1913), peça de guix que conserva els punts fets per l’escultor que li van permetre passar el guix a marbre.

Molts d’aquests guixos es mostren al públic per primera vegada. Procedeixen del Museu de la Garrotxa d’Olot, on es conserva la major part dels treballs de l’artista i on s’han restaurat més d’una setantena de peces. Es tracta de l’obra de Clarà més autèntica i primigènia, a partir de la qual crea les seves escultures en material definitius, com ara el marbre i el bronze.

La mostra pretén apropar els visitants a la figura de l’escultor i a la seva obra que, després del tancament del Museu Clarà de Barcelona (1995), havia quedat un mica oblidada. L’exposició presenta dues vessants que s’interrelacionen i construeixen una mirada diferent i renovada sobre aquest artista. D’una banda, s’explica la trajectòria de Josep Clarà (Olot, 1878 – Barcelona, 1958) i se’n destaquen les obres més importants, moltes d’elles inèdites. I de l’altra, s’explora el concepte del taller de l’artista i s’il·lustra el treball de l’escultor, els seus processos creatius, el funcionament del taller, les tècniques emprades, etc.

Al taller de “Josep Clarà. Guixos d’un escultor irrepetible” es podrà veure al MEAM del 10 de març al 12 de juny de 2016 i al Museu de la Garrotxa d’Olot del setembre de 2017 al gener de 2018.