El Mercat de Música Viva de Vic arrenca la 34a edició amb més de 800 professionals acreditats

L’espectacle inaugural anirà a càrrec de Núria Graham, que estrena el seu nou treball Cyclamen en un concert únic a Catalunya abans d’iniciar una gira pels Estats Units

Redacció.- La 34a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) arrenca aquest dimecres amb més de 800 professionals de la indústria de la música acreditats. La capital d’Osona tornarà a omplir-se aquesta setmana d’efervescència musical dins i fora dels escenaris, amb estrenes d’alçada, propostes carregades de talent i singularitat, i el retorn d’activitats paral·leles i música al carrer.

Un total de 57 concerts de 55 grups i artistes conformen la programació del Mercat, que es concentra entre dimecres 14 i dissabte 17 en vuit escenaris de la ciutat: el Teatre, l’Auditori i la Carpa de L’Atlàntida, la Jazz Cava, El Sucre Estrella Damm, la Plaça Major Goufone, la Plaça dels Màrtirs i el Casino. Entre dimecres i divendres, el vessant professional del Mercat, MMVV Pro Catalan Arts, es concentrarà a l’àrea de L’Atlàntida, amb un format dinàmic que promourà les trobades entre professionals, amb l’objectiu d’impulsar la indústria de la música en directe i la dinamitzar el sector.

Dimecres al matí començaran les presentacions breus d’empreses i projectes (pitchings) a la Carpa, a on arrencarà per primera vegada el nou Projecte Link, que té per objectiu enllaçar tècnics culturals municipals que tenen una llarga trajectòria al Mercat, amb una trententa de tècnics que s’han incorporat recentment al sector. Aquests rebran un acompanyament i mentoratge dels més veterans, per entendre el funcionament de l’esdeveniment i conèixer les dinàmiques de treball. A primera hora de la tarda començaran les reunions ràpides de professionals del sector (speed meetings).

Quant a la programació musical, la vigatana Núria Graham protagonitzarà avui dimecres a les 19h el concert inaugural al Teatre de L’Atlàntida amb l’estrena del seu disc Cyclamen, que sortirà a la venda al gener de 2023. El nou treball de Graham només es podrà veure en directe a Vic fins que l’artista torni de la seva gira pels Estats Units a finals d’any. Les estrenes en aquesta nova edició del MMVV representen en total un terç de la programació.

Enguany, el MMVV ha coproduït 5 espectacles, entre els quals el concert inaugural i el debut en solitari d’Ernest Crusats, ex-líder de La Iaia, amb el disc La Font Gelada, que s’estrenarà el proper 7 d’octubre. Juntament amb l’Espai Marfà de Girona el MMVV ha produït també les propostes de b1n0, Zb·Yu·Ra i XY, innovadores en l’aspecte formal, tècnic i artístic.

Durant la primera jornada de Mercat, les persones acreditades podran gaudir dels concerts d’Alba Morena, que presenta Las Dos Edades, produït per Marcel Bagés i David Solé, que també l’acompanyen en directe, i del debut en solitari del cantant d’Aurora, el cantaor Pere Martínez, amb Records, una reinterpretació, des del flamenc, de cançons populars catalanes d’autors com Llach, Serrat o Maria del Mar Bonet. També actuaran el trio gallec Caldo i els germans murcians Maestro Espada, que experimenten amb música tradicional local, així com la madrilenya María de la Flor i els valencians Joe Pask amb Jo i el món.

Els xilens Emilia y Pablo uneixen la música i el teatre en una performance que parla des del folklore andí i el flamenc. La brasilera Dandara Manoela explicarà la seva història com a dona negra i lesbiana a través de la música popular del seu país. Des de França les dues integrants de Duo du Bas ens portaran per una road-movie extravagant amb Les géantes, i Julia Pertuy ens parlarà de vertigen a través del violoncel, el piano i la veu. Totes dues propostes formen part de les accions del focus França, que també permet acollir una delegació de més de deu professionals d’Occitània i que ha sigut possible gràcies al suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Ramon Llull.

Finalment, b1n0 oferirà una sessió de pop electrònic amb bateria, sintetitzadors i sàmplers, i una posada en escena que sorprendrà al públic assistent. Qui tancarà la primera nit de Mercat serà Delight, un duet format al Conservatori del Liceu que mostrarà, amb Demon, la seva experimentació d’arrel jazzística amb neosoul, pop i electrònica.

De cara a dijous, destaquen les actuacions de Chicuelo, Dani Nel·lo, Miquel Serra, La Sra. Tomasa, Rombo, XY i Chill Mafia, entre molts altres. Divendres i dissabte tenen lloc els concerts en els grans escenaris a l’aire lliure amb concerts d’artistes amb vocació més lúdica i gran capacitat de convocatòria com els Stay Homas, Auxili, Roba Estesa, 31 FAM, Pupil·les o Delafé y las Flores Azules, i les propostes familiars Lali Begood o Black Music Big Band Junior, aquests dos últims a L’Atlàntida. A més, tornen els músics de carrer, la Fira del Disc a la Plaça Major (divendres tot el dia i dissabte a la tarda) i l’exposició col·lectiva de fotografia musical ‘7 de Música’.

El MMVV Pro Catalan Arts amplia la xarxa d’intercanvi musical amb Navarra i Las Palmas de Gran Canaria, i gràcies a Acción Cultural Española (AC/E) i el seu programa d’ajudes a Visitants es facilita l’assistència de programadors internacionals. Destaca també el suport de l’INAEM i la Diputació de Barcelona, així com dels patrocinadors privats Estrella Damm, Goufone, IGP Llonganissa de Vic i AIE.

IGP Llonganissa de Vic repartirà un total de 1.000 entrepans durant divendres i dissabte als bars El Clot dels Romans, City Arms, Les Pockets i la Creperia, que oferiran el servei de bar a El Sucre Estrella Damm des de les 23h fins les 3 de la matinada. Al costat de L’Atlàntida, hi haurà food trucks i una barra de bar, amb opcions vegetarianes, veganes i sense gluten.

Un any més, el Mercat compta amb dos Punts Liles, instal·lats a la Plaça Major Goufone i a El Sucre Estrella Damm durant les nits de divendres i dissabte, per prevenir assetjaments masclistes i contribuir a la sensibilització entre el públic més jove.

A més, hi haurà concerts amb interpretació simultània en llengua de signes catalana: seran els de María de la Flor, L’Hereu Escampa, Lal’ba i Roba Estesa.

Alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, el Mercat s’hi compromet, a través del foment de la mobilitat verda, l’ús de fonts i lavabos secs, i la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics.