El Mercat de Música Viva de Vic celebra 25 anys consolidat com una fira musical de referència internacional

MMVV es durà a terme del 12 al 15 de setembre, el concert inaugural anirà a càrrec de l’inèdit trio format per Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver

El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) arribarà a la seva vint-i-cinquena edició del 12 al 15 de setembre consolidat com una fira musical de referència internacional. Amb l’objectiu de propiciar la compra-venda de produccions musicals, dinamitzar la indústria musical, exportar talent musical del país i donar resposta a les necessitats dels programadors, la direcció artística del MMVV ha programat més d’una cinquantena de concerts repartits en quatre dies d’intensa activitat.
La programació, que es divideix entre MVLab – apartat professional del Mercat de Música Viva de Vic – i el festival – amb programació per al públic general – s’inaugurarà amb una sèrie de concerts pensats per celebrar l’efemèride d’enguany. L’actual equip de direcció artística, encapçalat per Marc Lloret, ha convidat als sis anteriors directors a programar una sèrie de concerts que serviran d’homenatge a l’impuls que cadascun d’ells ha donat al MMVV al llarg d’aquests 25 anys. Víctor Jou (1989-1992) proposa a Mercy, Mercy Soul, Jordi Turtós (2002-2003) presenta a Cabo San Roque i Manel Montañés (2004-2007) ha programat a Tui Higgins & Xavier Monge jazz Project. Per la seva banda, Lluis Puig (2008-2010) aposta per The New Catalan Ensemble & Andrea Motis & Joan Chamorro, i La Troba Kung-Fú tancarà la nit a proposta de Carles Sala (1996-2001). El concert inaugural anirà a càrrec del trio format per Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver, a proposta de l’antic director Ramon Muntaner (1993-1995). Els tres artistes, de tres generacions diferents i amb una forta vinculació amb el Mercat, presentaran un nou projecte pensat especialment per a la inauguració del 25è MMVV al Teatre Atlàntida, la nit del dijous 12 de setembre.
Un Mercat ple d’estrenes
Com ja és habitual, dins de la programació artística del Mercat de Música Viva de Vic es podran veure nombroses presentacions de nous treballs tant esperats com els de Els Pets, després de dos anys de llarga absència; el nou disc del trio vigatà, La iaia; el nou treball del multi-instrumentista Mau Boada amb el seu projecte Esperit!; els ritmes contundents del nou treball d’Anímic; l’eclecticisme tant singular i celebrat per la crítica del projecte de Raül Fernández, Refree; el nou treball conjunt després de 10 anys del seu debut d’una de les referències del hip-hop estatal, Tote King & Shotta; el nou single de la jove formació madrilenya The Parrots, o el nou disc d’una formació amb gran projecció internacional com The Right Ons, entre d’altres.
El Mercat acull també presentacions de nous projectes com els de l’esperadíssim duo format pels virtuosos Llibert Fortuny i Diego Amador, la nova formació de quartet de l’incombustible Juan Perro; la coproducció del MMVV Líbera, projecte liderat per la reconeguda compositora i contrabaixista Giulia Valle; el nou projecte de la ex-cantant de Ojos de Brujo, Marinah y los Argonautas; la unió de la Free Art Ensemble amb el reconegut pianista mallorquí Agustí Fernández; o l’aventura en solitari de Pepino Pascual, entre d’altres.
També hi ha un capítol reservat per a la descoberta de noves propostes que arriben a Catalunya i que ja estan consolidades internacionalment i a la resta de l’Estat. És el cas dels bascos Gari; del flamant nou projecte Paco Jordi i Guillermo Martorell, Valentina; del septet d’Angers Zenzile; o de la jove i aclamada cantant lisboeta, Carmen Souza.
També cal destacar la programació gratuïta, pensada per al gran públic i que es concentrarà divendres i dissabte a la Plaça Major i al Sucre. Oques Grasses, Che Sudaka i Macaco seran els protagonistes de divendres a la plaça Major i Audience, Xoel López, Standstill i The Suicide of Western Culture tocaran a la nit de rock del divendres al Sucre. A l’escenari el Sucre, dissabte es proposa una interessantíssima nit de hip-hop amb The Excitements, Sharif, Dremen i els ja esmentats Tote King & Shotta, mentre que a la plaça hi actuaran El Petit de Cal Eril, Delafé y las Flores Azules i Gossos.
Així mateix, la Programació OFF recollirà les propostes del cicle Diversons, música per a la integració de l’ Obra Social “la Caixa”, amb les actuacions de Ensemble Pelegrí, Primogénito, Aziza Brahim i Qbamba, el dissabte a la Plaça de la Catedral; les semifinals del concurs de maquetes Sona9, que presentaran els concerts de Barra Lliure, La senyoreta descalça i The Crab Apples, i el concert dels guanyadors de l’anterior edició, Empty Cage, el divendres a la Plaça de la Catedral; i la proposta impulsada per la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Vic, Vic Jove, amb les actuacions de Siracusa, Nult i Núria Graham diumenge a partir de les 18h també a la Plaça de la Catedral.
Tancarà el MMVV la programació de diumenge al matí a la plaça de la Catedral, pensada per a públic familiar. El primer concert anirà a càrrec de Carles Belda, Rafalito Salazar, Joan Colomo i Joan Garriga que tocaran sota el segell de 1, 2, 3… Pica Bressola, i el segon concert anirà a càrrec dels mallorquins Tiu i les seves particulars lletres gastronòmiques.
 
Jornades professionals MVLab
Aquesta nova edició de les jornades professionals de l’MVLab comptarà per primera vegada amb una programació compartida per les diferents associacions participants (APECAT, ARC, ASACC i l’Associació d’Aules de Música englobades dins la Confederació Catalana de la Indústria Musical, CIM) i el Servei de Desenvolupament Empresarial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (SDE). Les jornades abordaran dues temàtiques principals amb els títols: Canviem l’IVA! Alternatives per reconduir la facturació de la teva empresa, i Nous models de negoci en la indústria musical 2.0 i 3.0.
Una altra de les novetats d’enguany a l’MVLab és l’ampliació dels speed meetings. Després de l’èxit que han tingut en anteriors edicions aquestes micro-reunions, el MMVV hi torna a apostar i les amplia de quatre a sis sessions introduint la participació d’un major nombre i perfil de professionals vinculats a la indústria musical. Les jornades es complementaran amb diferents presentacions de nous projectes o convocatòries del sector musical i una marató de pitchings d’apps vinculades a la música.
Premi Puig-Porret
El tret de sortida del Mercat serà el dia 11 de setembre i estarà protagonitzat pel lliurament del Premi Puig-Porret que atorga la Fundació Puig-Porret. L’objectiu del guardó és facilitar la producció d’un espectacle de música en directe que s’estrenarà en la següent edició del MMVV. El guardó manté la dotació econòmica de 10.000 euros, convertint-lo en el premi musical més important del país. La guanyadora de l’any passat, Maria Coma, estrenarà el divendres 13 el seu projecte basat en la creació d’un piano-celesta de la família d’instruments Baschet.