El Mercat, el Lliure, el Liceu, el TNC, L’Auditori i el Palau, junts en la creació de nous públics

Redacció.- Sis equipaments públics (Mercat de les Flors, Teatre Lliure, Gran Teatre del Liceu, Teatre Nacional de Catalunya, L’Auditori i el Palau de la Música) s’han posat d’acord per engegar una iniciativa única: un projecte conjunt per crear nous públics joves i potenciar iniciatives educatives i socials. L’objectiu és treballar per a la creació de nous públics d’aquests sectors.

El primer projecte engegat conjuntament és Vibe35, una programació especial que cada equipament ofereix per joves d’entre 18 i 35 anys a preus molt reduïts (entre 10 i 20€). Aquesta programació inclou un espectacle o concert a cadascun dels 6 equipaments i un “aftershow” en col·laboració amb diverses empreses i entitats culturals com ara el Sònar, el Primavera Sound, el Festival Cruïlla, el Razzmatazz o el Nitsa/Apolo.

La voluntat és acostar la programació dels 6 equipaments al públic jove oferint espectacles de dansa, teatre i concerts de música clàssica i òpera, a un preu reduït des del 21 d’octubre a l’1 de novembre. Totes les propostes tenen una cosa en comú: al finalitzar l’espectacle s’ofereix als joves gaudir dels diferents espais de cada institució amb actuacions musicals d’ambient o discjòqueis proposats de la mà dels principals festivals de música moderna i clubs de la ciutat.

Programació del 21 d’octubre a l’1 de novembre
La programació Vibe 35 comença el 21 d’octubre al Mercat de les Flors i s’acaba l’1 de novembre al Palau de la Música. Els espectacles que formen part de Vibe 35 son:

21/10 Bate Fado + aftershow amb Unai Muguruza en col·laboració amb Primavera Sound, al Mercat de les Flors

22/10 Sun & Sea + aftershow amb Sama Yak en col·laboració amb Nitsa/POLO i Maria Arnal DJ set, al Teatre Lliure de Montjuïc

26/10 Il Trovatore + aftershow amb un DJ en col·laboració amb el Sònar i food stands , al Liceu

27/10 Assaig sobre la ceguesa + aftershow amb Kyne + DJ Krea en col·laboració amb Razzmatazz, al TNC

29/10 Pol Batlle i Rita Payès + Marina Herlop + aftershow amb LANAV en col·laboració amb Primavera Sound, a L’Auditori

31/10 Metropolis + aftershow amb Magalí Datzira amb el festival Cruïlla, al Palau de la Música

01/11 Don Giovanni + la Simfònica del Vallès + aftershow amb Clara Andrés amb el festival Cruïlla, al Palau de la Música

Un projecte educatiu comú
D’altra banda, els 6 equipaments nacionals han unit esforços dels seus serveis educatius per fomentar el valor educatiu de la cultura, creant ponts i fent de mediadors entre el sector cultural i l’educatiu. Entre els objectius més destacats hi ha el foment de la formació, el debat i la creació de recursos educatius adreçats a tota la comunitat educativa i, d’altra banda, l’objectiu de donar més visibilitat a l’oferta educativa dels sis equipaments nacionals, facilitant-ne l’accés a la participació.

Així doncs, es crearà una plataforma web (que estarà en línia a mitjans de l’any vinent) que inclourà la programació de totes les activitats educatives que ofereixen els sis equipaments, la creació d’itineraris compartits i l’organització d’unes jornades de formació pel professorat d’escoles i/o instituts.

Aquest portal web vol esdevenir el punt de referència de totes les activitats educatives que es programin des del sis equipaments i, a la llarga, de totes les institucions culturals que tinguin interès en participar-hi, amb la voluntat de difondre les activitats de manera més eficient i unificada i d’agilitzar els processos de reserva, compra i facturació de les activitats educatives dels sis equipaments.

Un dels eixos de la plataforma és la creació d’itineraris que plantegen la possibilitat de traçar ponts entre les programacions escolars i l’oferta educativa dels 6 equipaments.

Un altre eix del projecte seran les formacions de professorat anuals. Aquestes sessions es focalitzaran en potenciar el valor educatiu i transformador de les arts escèniques a través de tallers i ponències per part d’experts en el sector i un banc de recursos pedagògics i didàctics per treballar amb les arts en viu als centres escolars.
Intercanvi d’experiències entre els projectes socials
Finalment, dins d’aquest projecte inèdit i comú dels 6 equipaments es desenvoluparà també una plataforma d’intercanvi d’experiències entre els projectes socials de cada institució, per tal d’explorar possibles vies de col·laboració futures i especialment compartir estratègies per a una millor accessibilitat del sector a la cultura.

Totes aquestes iniciatives parteixen de la indicació del Departament de Cultura que els 6 equipaments nacionals col·laboressin plegats per treballar nous públics. La quantia parteix d’una subvenció del Ministeri de Cultura, incorporada al pressupost durant la negociació pressupostària de l’any passat.