El mestre americà de l'escultura figurativa Richard MacDonald exposa per primera vegada al nostre país

MacDonald és l’únic artista autoritzat a utilitzar els acròbates del Cirque du Soleil com a models de les seves escultures

L’escultor americà Richard MacDonald, especialitzat en escultures de ballarins i acròbates i estretament vinculat al Cirque du Soleil i al Royal Ballet de Londres, visitarà Barcelona aquesta primavera convidat pel MEAM (Museu Europeu d’Art Modern) i el Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona, que tindrà lloc de l’1 al 4 de maig al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Serà la primera vegada que s’exposarà la seva obra a Espanya, amb el títol de The First Twenty-Five (Escultures Figuratives).

Aquesta mostra antològica, que repassarà els seus 25 anys de carrera i podrà veure’s en la primera planta i al pati del MEAM del 30 d’abril al 15 de juny de 2014, inclourà un ampli recorregut per l’obra d’aquest mestre, considerat un referent de l’escultura figurativa a nivell internacional.

Partint de la premissa que la bellesa de la forma humana en moviment té un significat universal, MacDonald advoca per una revisió de la idea de l’art com a transport de la veritat emocional. Profund i rigorós en el seu estudi de cada tema, l’artista es basa en una experiència directa i en l’observació de models en viu. El reconeixement a la seva obra, exposada de manera permanent a l’Hotel Bellaggio de Las Vegas, s’estén des d’Àsia fins a Europa.

Els ballarins i acròbates desenvolupen segons MacDonald una forma d’art “de l’instant”, radicalment oposat al caràcter perdurable de l’escultura, que fascina a l’artista. No obstant això, per a ell “l’escultura figurativa i la dansa són arts tan antigues com la pròpia humanitat, i existeix una afinitat natural entre la visió d’ambdues disciplines. La dansa és una expressió vital universal de l’alegria humana present en totes les cultures”.

Partint d’aquesta inspiració, l’escultor porta 25 anys retratant ballarins i mims de tot el món, entre ells els artistes del Cirque du Soleil. MacDonald és l’únic artista autoritzat per la troupe per colar-se en el seu backstage, al qual té un accés il·limitat i sense precedents en la història d’aquesta famosa companyia. També el Royal Ballet de Londres, primera companyia de ballet del Regne Unit, és una font d’inspiració per a l’escultor. Actualment treballa en el projecte d’una nova font situada davant de la residència White Lodge, seu actual de l’escola del Royal Ballet, en la qual es formen ballarins d’entre 11 i 16 anys. Estarà situada al Parc Richmond, on MacDonald també té un estudi. La Família Real Britànica ha agraït a l’escultor la seva contribució al projecte en una recent recepció oficial al Palau de Buckingham.

Un mestre de l’escultura en temps real

El seu mètode de treball es basa en l’escultura en temps real i retrata artistes que es mouen en un escenari aixecat en el centre del seu estudi. Ell circula al seu al voltant observant cadascun dels matisos de la seva anatomia en moviment. La posició escultural final és la síntesi de molts moments, plasmada primer en argila i posteriorment en bronze.

L’ampli treball d’aquest escultor no només inclou escultures de ballarins. En el seu taller ha plasmat la humanitat en un sentit físic i no merament atlètic, des de les formes de nens i ancians fins a les corbes de la dona en les diferents etapes de l’embaràs. Les seves obres homenatgen la “bellesa, el moviment i el caràcter intern de l’ànima humana”, diu l’artista, un autèntic mestre d’aquest llenguatge visual.