El millor cinema fantàstic internacional té una cita a Sitges 2014

Antonio Banderas rebrà el Gran Premi Honorífic

Produccions de gènere que han despertat interès a Cannes, Venècia, Toronto o Sundance seran a la Secció Oficial Fantàstic Competició de Sitges 2014. El Festival recull la varietat temàtica i conceptual del gènere dels nostres dies destacant la presència d’òperes primes i talents emergents, al costat de noms ja consagrats.

La Secció Oficial Fantàstic Competició de Sitges 2014 inclou Goodnight Mommy, del duet austríac emergent que formen Veronika Franz i Severin Fiala, un film que arriba del Festival de Venècia en el qual el terror psicològic arrenca quan dos bessons comencen a sospitar que la seva mare no és la seva mare, sinó algú que s’està fent passar per ella. Spring és el nou títol de Justin Benson i Aaron Morread, que també programa Sitges 2014 i que aquests dies ha triomfat al Toronto Film Festival: en ell, els responsables de Resolution (2012) expliquen ara la història d’un jove que emprèn un viatge fins a un poble del sud d’Itàlia on tindrà un romanç amb Louise, de qui aviat descobrirà que amaga un secret que podria destruir la història que han començat a construir. Un film que ha tingut molt bona rebu da a Cannes és el danès When Animals Dream, de Jonas Alexander Arnby, que serà a Sitges per mostrar com una adolescent de setze anys pateix una malaltia degenerativa que la va convertint en licantropa. Durant la seva transformació, invàlida a una cadira de rodes, haurà de lidiar amb la seva família i amb els habitants del poble, que l’aniran acorralant per acabar amb el seu potencial perill animal.

Encara dins la Secció Oficial Fantàstic a Competició, cal destacar els següents títols: la producció catalana L’altra frontera, d’André Cruz Shiraiwa; The Signal, de William Eubank; Réalité, de Quentin Dupieux; Over Your Dead Body de Takasi Miike; l’espanyola Pos eso, de Samuel Ortí Martí; Oculus, de Mike Flanagan; Cub,de Jonas Govaerts; I Origins, de Mike Cahill; Jamie Marks is Dead, de Carter Smith; These Final Hours, de Zik Hilditch; Sword of Vengeance, de Jim Weedon. Aquests films s’afegeixen als ja anunciats Aus yeux des vivents, d’Alexandre Bustillo i Julien Maury; Alleluia, de Fabrize Du Welz; It Follows,de David Robert Mitchell; The Babadook, de Jennifer Kent; A Girl Walks Home Alone at Night, d’Ana Lily Amirpour i The Voices, de la reconeguda autora de còmics Marjane Satrapi. La llista completa es donarà a conèixer la propera setmana.

Pel que fa a la Secció Fantàstic Panorama, Sitges 2014 comptarà amb Let us Prey, de l’irlandès Brian O’Malley; Fièvre, de Louis Deluc; Preservation,de Critopher Denham; Honeymoon, de Leigh Janiak i Creep, de Patrick Brice. Títols que s’uneixen a Late Phases, d’Adrian García Bogliano i a la neozelandesa Housebound, dirigida per Gerard Johnstone.

Fantàstic Panorama també programa tres pel·lícules que s’inclouen en la tipologia de films codirigits per diferents directors i presentades en format per capítols. D’una banda, les nord-americanes V/H/S Viral, dirigida per Marcel Sarmiento, Nacho Vigalondo, Gregg Bishop, Todd Lincoln, Justin Benson i Aaron Moorhead, i ABC’s of Death 2, l’esperada seqüela de curtmetratges de terror realitzada per 26 directors, entre els que hi figuren Álex de la Iglesia, Alexandre Bustillo, Sion Sono o Vincenzo Natali. I d’altra banda, la mexicana México Bárbaro, dirigida per Jorge Michel Grau, Isaac Ezban, Laurette Flores Born, Ulises Guzmán, Edgar Nito, Lex Ortega, Gigi Saul Guerrero i Aaron Soto. Aquesta última també estarà emmarcada dins la nova secció Blood Window, que aplega títols de gènere produïts a Llatinoamè ;rica i que s’organitza en col·laboració amb el projecte del mateix nom dins el mercat de cinema Ventana Sur de Buenos Aires.

La Secció Oficial Fantàstic Especials comptarà amb dues sessions especialment destacables. L’espanyola Autómata, dirigida per Gabe Ibáñez i protagonitzada per Antonio Banderas, que serà present a Sitges 2014 per recollir el Gran Premi Honorífic per la seva trajectòria cinematogràfica. També es projectarà Tusk, l’esperada nova producció de Kevin Smith, qui el 2011 es va endur el Premi a la Millor Pel·lícula per Red State.

Les últimes produccions de grans noms consagrats com David Cronenberg (Map to the Stars), Jean-Luc Godard (Adieu au langage), Kim Ki-duk (One on One) o Takashi Miike (The Mole Song: Undercover Agent Reiji) així com la inauguració amb l’esperada REC 4, de Jaume Balagueró, o la producció d’Álex de la Iglesia, Musarañas, centren Sitges 2014. Una edició que reconeixerà amb un Gran Premi Honorífic la carrera de Roland Emmerich, el director que ha destruït el món en més ocasions i de la forma més espectacular, i que tindrà també la presència destacada de Pablo Helman, el geni dels efectes especials de les pel·lículas d’Steven Spielberg i George Lucas.